Koronavirus, Uutiset

Tays suosittelee raskaana olevia ottamaan koronarokotteen - Raskaana olevia rokottamattomia on joutunut osastohoitoon myös Taysissa

Tays suosittelee raskaana olevia ottamaan koronarokotteen - Raskaana olevia rokottamattomia on joutunut osastohoitoon myös Taysissa

Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että raskaana olevat naiset ovat suuremmassa riskissä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaan muotoon, teho-osastolle ja hengityskoneeseen joutumiseen. Äitikuoleman riski on myös koholla vaikeissa tautimuodoissa. Rokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä.

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays on suositellut, että raskaana olevat naiset ottaisivat koronarokotteen. Koronaviruksen deltavariattiin on todettu liittyvän lähes kaksinkertainen vaikeampien tautimuotojen esiintyminen rokottamattomilla raskaana olevilla tuoreessa isobritannialaistutkimuksessa.  Vertailuryhmänä oli viruksen alkuperäisen muodon aiheuttamat sairastumiset.

Sikiön kannalta äidin koronavirusinfektio tuo useita riskejä. Ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneiden teholle joutumisen riski on koholla. Äidin vaikea tautimuoto uhkaa myös sikiön hapensaantia ja terveyttä.

Raskaana olevia rokottamattomia osastohoitoon myös Taysissa

Deltavariantin yleistyttyä ja neljännen tautiaallon myötä myös Taysin alueella on rokottamattomia raskaana olevia päätynyt osastohoitoon ja taudin aiheuttamaan ennenaikaiseen synnytykseen. Koronarokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä. Lisäksi raskausajan rokote suojaa sekä äitiä että lasta teho-osastohoidon tarpeelta.

Rokotteen ottaminen on sallittua ja suositeltavaa kaikissa raskauden vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa. Jos rokotussarjasta ei ehtisi toteutua kuin ensimmäinen rokote ennen synnytystä, sekin antaa jo osittaista suojaa loppuraskauteen, ja toisen rokotteen voi ottaa imetysaikana. Toisaalta ennen hedelmöitystä otetun ensimmäisen rokotuksen jälkeen voi toisen rokotteen ottaa raskauden alkamisen jälkeen normaalilla rokotusvälillä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>