Uutiset

Vuoden Vasenkätinen Juha Torvinen koki Viialan vierailullaan yläkerran itkua sekä Jörn Donneriin liittyvän yllätyksen – Eppu Normaalin 45-vuotinen ura selittyy Torvisen mukaan pitkillä keikkatauoilla sekä aikuistumisella

today20.8.2021

Background
share close
Torvinen (oik.) iloitsi Arto Nybergin haastattelussa siitä, että häntä ei ole koskaan pakotettu oikeakätiseksi. Kuva: Oona Eskeli.

TEKSTI: OONA ESKELI

Vuoden Vasenkätiseksi valittu Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Juha Torvinen vieraili lauantaina 14. elokuuta Akaassa vastaanottamassa tittelin haltijalle aina vuoden ajan kuuluvan kiertopalkinnon. Palkinto luovutettiin Torviselle Viialan torilla osana Vasenkätisten Vestivaalia eli Vasureita.

Pirkanmaan pahentuneen koronavirustilanteen sekä siihen liittyvien rajoitusten vuoksi Vasureiden tämän vuoden ohjelmasta toteutui ainoastaan iltapäivän toriohjelma. Vuoden Vasenkätisen palkitsemisen lisäksi Vasureiden ohjelmassa oli kaksi setillistä akkarikantria Jykä Siraiselta ja Kalle Saloselta sekä Viialan Yrittäjien vuosittain myöntämän Tahto-patsaan luovutus.

Ennen Arto Nybergin suorittamaa Vuoden Vasenkätisen haastattelua Juha Torvinen ihasteli tovin pystiin kiinnitettyjä nimiä. Kuva: Oona Eskeli.

Pääsy mahtavaan seuraan

Ennen toimittaja Arto Nybergin suorittamaa perinteikästä palkitun haastattelua Torvinen ihasteli tovin aikaa saamaansa pystiä sekä siihen kiinnitettyjä nimiä.

– Pääsen mahtavaan seuraan. Suurimman osan näistä tiedänkin olevan vasenkätisiä, mutta edesmennyt Jörn Donner oli minulle yllätys. En tiennyt, että hänkin kuuluu tähän parempaan kastiin, Torvinen pohdiskeli. Samalla hän sanoi olevansa aidosti ja vilpittömästi otettu saamastaan tunnustuksesta.

”Yläkertakin itkee, kun vasenkätisiä palkitaan”

Nyberg ja Torvinen juttelivat akaalaisyleisön edessä muun muassa Eppu Normaalin perustamisesta ja yhä käynnissä olevasta urasta sekä Torvisen kokemuksista vasenkätisenä. Tiensä miesten leppoisaan keskusteluun löysi myös paikoittain rankaksi yltynyt sade.

– Tämmöisiä festivaalit olivat 80-luvulla, silloin satoi aina. Tai sitten se on niin, että yläkertakin itkee, kun vasenkätisiä palkitaan! Torvinen heitti.

Eppu Normaali on ollut olemassa 45 vuotta. Nybergia kiinnostikin tietää, mikä on yhtyeen pitkän iän salaisuus.

– Kai meidän salaisuus on se, että olemme pitäneet pitkiä keikkataukoja. Emme ole tappaneet itseämme liialla työnteolla. Sitten on se, että olemme jotenkin onnistuneet kasvamaan aikuisiksi tuossa matkan varrella, eli kasvaneet sietämään toisiamme. Kun viisi ihan erilaista tyyppiä istuu samassa keikkabussissa, se ei ole aina mitään ruusuilla tanssimista, Torvinen vastasi.

Kitarointi vaikutti tenhoavalta

Kitaristiksi Juha Torvinen muisteli päätyneensä alun perin kitaristien tekemän visuaalisen vaikutuksen kautta. Lehdissä sekä levyjen kansissa esiintyneet kitaratähdet näyttivät Torvisen silmiin hyvän puolella olevilta sankareilta.

– Siinä oli jotain tenhoavaa, ja siitä se lähti, että kitara piti saada. Kitaristina Torvinen on omien sanojensa mukaan ”mahdottoman vasenkätinen”.

– Kitara pitää ottaa syliin vasenkätisesti, toisin päin on minulle mahdotonta. Yhtyeemme basisti Sami Ruusukallio on vasenkätinen mutta soittaa oikealta puolelta.

Oikeakätiseksi ei ole pakotettu

Torviselle ei ole tullut elämän varrella vastaan mitään tekemätöntä paikkaa vasenkätisyyden vuoksi.

– Silloin tällöin käy mielessä, että tämäkin asia on minulla tavallaan peilikuvana. Mutta ei sen voi antaa haitata elämää, koska jos näitä asioita miettii liikaa, ei tule mitään.

Torvinen on saanut olla oma vasenkätinen itsensä melko vapaasti myös kouluaikoinaan.

– Mahtava juttu on ollut se, että minua ei ole pakotettu oikeakätiseksi. Asia, josta minua vähän moitittiin kouluaikana, oli se, että käsi tahtoi sotkea tekstiä, kun kirjoitin vasemmalla kädellä. Mutta sillehän ei oikein voinut mitään, ja nyt kirjoitetaan tietokoneella.

Vuoden Vasenkätisen tunnustuksen jakaa vuosittain Akaan elävän musiikin yhdistys Almu.

Juttua muokattu 7.9.2021 klo 16.20: Korjattu jutun kirjoittajaksi Oona Eskeli. Alun perin jutun kirjoittaja oli kirjattu virheellisesti toisen henkilön kirjoittamaksi.

Kirjoittaja: Radio SUN

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%