Uutiset

Tampereella havaittu uutta vieraslajia mustapääetanaa - näin tunnistat sen

Tampereella havaittu uutta vieraslajia mustapääetanaa - näin tunnistat sen

Tampereella, Kissanmaan alueella on havaittu mustapääetanaa, joka on vieraslaji. Tampereen kaupungin mukaan on mahdollista, että lajia esiintyy myös muualla. Kaupunki on käynyt torjumassa lajia keräämällä havaitut yksilöt ja jatkaa torjuntoja tarpeen mukaan.

Mustapääetana on potentiaalinen uusi puutarhatuholainen, jonka haitoista Suomen luontaiselle lajistolle ei ole vielä tietoa. Lajin on havaittu leviävän muun muassa tuontitaimien mukana. Vältä siis paakkutaimien ja avojuuristen taimien tuontia ulkomailta. Havaituilta mustapääetanan esiintymisalueilta ei tule siirtää muualle kasveja, maa-ainesta, lehtikasoja tai kompostia.

Suomessa mustapääetanaa on löydetty puistoista ja puutarhoista. Laji viihtyy muun muassa lehtimetsissä lehtien ja muun karikkeen alla, lahokannoilla, kivien ja kaatuneiden puiden alla. Mustapääetanan on havaittu liikkuvan vielä ensimmäisten pakkasten jälkeenkin.

Mustapääetanan tunnistusohjeet:

  • väritys: musta pää, tuntosarvet ja kaula. Muu vartalo voi olla väritykseltään likaisen vaaleasta aina ruskeaan ja sinertävän harmaaseen. Pään takaa alkavan kilven takaosa erottuu yleensä muuta vartaloa vaaleampana, vaalean rusehtavana. Alapuolelta tasaisen vaalea.
  • hengitysaukko oikealla kyljellä, kilven takaosassa
  • kilven pinnasta saattaa erottaa sormenjälkikuvioinnin
  • takapään kärjestä alkava selkäharjanne on lyhyt (vain ¼ - 1/3 etanan pituudesta) ja selkäharjanne voi erottua melko heikosti
  • etanan erittämä lima on kirkasta ja väritöntä
  • pituus enimmillään 40 – 50 mm
  • aktiivinen liikkuja ja voi esiintyä runsaslukuisena

Lajista on vielä vähän havaintoja Suomessa. Mikäli havaitset mustapääetanan, ota siitä kuva ja tee ilmoitus vieraslajit.fi sivustolle.

Havaittujen mustapääetanoiden hävittäminen on suositeltavaa. Etana tulee tappaa nopeasti esimerkiksi pudottamalla kiehuvaan veteen, pakastamalla tai murskaamalla sen pää (tehokas isku kivellä kovaa alustaa vasten). Kuolleet etanat laitetaan esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Vieraslajit.fi -sivustolta löytyy lisää torjuntakeinoja ja tietoa lajista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>