Päivän haastattelu, Uutiset

Käteisen käyttöön ja yölisän perimiseen esitetään muutoksia Nysse busseissa

Käteisen käyttöön ja yölisän perimiseen esitetään muutoksia Nysse busseissa

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessaan kahta muutosehdotusta Nyssen lipputuotteisiin. Lautakunnalle esitetään käteismaksun lopettamista busseissa ja lisäksi yölisää ehdotetaan poistettavaksi kaikilta kausilipuilta. Käteisellä on voinut busseissa maksaa kertalipun ja yölisän.

Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen kertoo, että käteisen käyttö maksuvälineenä on vähentynyt voimakkaasti. Käteislippujen osuus kaikista lipuista on noin 1,5 %. Käytön vähenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa koronasuositukset, lähimaksun käyttöönotto sekä mobiililippujen yleistyminen. Vähäisen käytön vuoksi käteisen käsittelykustannukset ovat nousemassa suuriksi verrattuna lipputuloihin. Lisäksi käteisestä luopuminen vaikuttaa suoraan kuljettajien työturvallisuuteen.

Kausilipulla matkustavalta peritään tällä hetkellä yölisä klo 00.00 – 04:40 (pois lukien opiskelijan 30 vrk kausilippu). Kausilippuja käytetään paljon työ- ja opiskelumatkoihin, ja yölisä on koettu epäoikeudenmukaiseksi työn tai opintojen vuoksi joukkoliikennettä myöhään illalla tai varhaisaamuisin käyttäville. Opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipusta yölisä poistettiin samalla, kun lipputuote siirtyi Nysse Mobiiliin. Muutoksen myötä kaikki kausiliput toimisivat samalla periaatteella, mikä mahdollistaa myöhemmin myös muiden kausilippujen myymisen Nysse Mobiilissa.

Aikuisten, lasten ja nuorten kausilipulla (30, 90 ja 360 vuorokautta) matkustavan yölisä ehdotetaan poistettavaksi 3.1.2022 alkaen. Käteisen käytön lopettamiseen busseissa ehdotetaan siirtymäaikaa helmikuun loppuun, jotta kaikilla on halutessaan mahdollisuus hankkia joko matkakortti tai esimerkiksi ennakkokertalippuja. Käteisellä voisi muutoksen jälkeenkin ostaa ennakkokertalippuja sekä matkakortille ladattavia lippuja kaikilla jälleenmyyjillä ja Nyssen asiakaspalvelupisteessä.

Muutosehdotuksista päätetään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa keskiviikkona 10.11.2021.

Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen kertoo lisää aiheesta:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>