Päivän haastattelu, Uutiset

Huijauspuheluiden määrä kasvanut voimakkaasti - Traficom etsii keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi

Huijauspuheluiden määrä kasvanut voimakkaasti - Traficom etsii keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee yhteistyössä Suomessa toimivien teleoperaattoreiden kanssa keinoja estää huijauspuheluissa yleiseksi muodostunut soittajan numeron väärentäminen. Tavoitteena on kansainvälisten rikollisten toiminnan vaikeuttaminen ja estäminen.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuodesta alkaen merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuheluiden määrä on kasvanut edelleen tänä vuonna voimakkaasti. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa jo 7,1 miljoonaa euroa. Soittajan numeron väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta Suomeen soitettuja puheluja. Suomen sisäisissä puheluissa ongelmaa ei käytännössä ole.

Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa.

Tilanteen korjaamiseksi Traficom on ryhtynyt valmistelemaan yhdessä teleoperaattorien kanssa keinoja, joilla soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi estetään. Näistä keinoista tullaan määräämään teleoperaattoreita velvoittavassa määräyksessä. Tällöin teleoperaattori voi huolehtia siitä, että numero kuuluu liittymäasiakkaalle, jolla on käyttöoikeus kyseiseen numeroon. Puhelun vastaanottaja voi puolestaan luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä. Lisäksi suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltija voi luottaa siihen, ettei hänen puhelinnumeroaan käytetä rikoksiin.

Uudet keinot eivät kuitenkaan poista sitä, että edelleen kaikkien on huolehdittava, että ei anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai mahdollisuutta päästä tietokoneelle.

Traficomilta kehityspäällikkö Lauri Isotalo:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>