Aluevaalit 2022, Uutiset

SUN Radio käynnistää aluevaaliseurannan - kuuntele ja lue, niin tiedät mistä vaaleissa on kyse

SUN Radio käynnistää aluevaaliseurannan - kuuntele ja lue, niin tiedät mistä vaaleissa on kyse

SUN Radiossa käynnistyy torstaina 2.12. aluevaaliseuranta. Taustoitamme ja seuraamme tehostetusti paikallisesti erittäin merkityksellisen uudistuksen vaiheita aina tammikuun 2022 aluevaaleihin asti. Pirkanmaan maakuntaradiona SUN Radio keskittyy erityisesti oman alueensa, Pirkanmaan hyvinvointialueen asioihin. Aluevaalijutut löydät helposti myös verkosta painamalla tämänkin artikkelin ala- ja ylälaidasta löytyvää avainsanaa.

Torstaina SUN Radion iltapäivälähetyksen haastattelussa on oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, joka kertoo käytännön asiat ensimmäistä kertaa Suomessa pidettävistä aluevaaleista. Lisäksi kuullaan Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herralan haastattelu, jossa kysytään, mikä kaikki tulee sote-uudistuksen myötä muuttumaan. Lähetyksessä kuullaan myös kansalaisten mielipiteitä ja odotuksia uusista vaaleista sekä sote-uudistuksesta muutoinkin.

Taustaa

Suomessa toimii vuoden 2023 alusta alkaen 21 uutta hyvinvointialuetta, joiden ylintä päätösvaltaa käyttävät tammikuussa 2022 vaalein valittavat aluevaltuustot. Hyvinvointialueiden perustaminen on osa pitkään vatvottua sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistusta, joka on Suomen lähihistorian suurin hallinnon uudistus.

Suomen perustuslaki asettaa julkiselle vallalle velvollisuuden turvata jokaiselle riittävät ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistää väestön terveyttä. Sote-uudistuksella pyritään vastaamaan tähän vaatimukseen, sillä kaikki kunnat eivät omillaan olisi välttämättä siihen pystyneet. Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueen tavoitteena on järjestää kaikille pirkanmaalaisille laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti.

Hyvinvointialueet muodostuvat Uudenmaan maakuntaa lukuun ottamatta maakuntajaon pohjalta. Pirkanmaan hyvinvointialue toimii Pirkanmaan maakunnan alueella ja Pirkanmaasta tulee myös Suomen suurin hyvinvointialue. Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat toiminnan alkaessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Tähän asti sote-palveluista ovat vastanneet kunnat itse.

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan tuolloin 79 valtuutettua ja näiden varajäsenet. Historian ensimmäiset aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022. Ensimmäisen valtuuston merkitys on suuri, sillä se linjaa päätöksillään, miten palveluita käytännössä lähdetään järjestämään. Valtuusto aloittaa työnsä jo vuonna 2022, jotta hyvinvointialueet ovat 1.1.2023 alkaen valmiita hoitamaan lakisääteiset tehtävänsä.

Äänestäjät päättävät siitä, kuka päättää mm. erikoissairaanhoidosta Taysin sairaaloissa, ikääntyneiden asumispalveluista, terveyskeskusten toiminnasta, julkisesta hammashoidosta ja monesta muusta palvelusta.

Kysymme ja selvitämme seuraavissa jutuissamme esimerkiksi, miten Pirkanmaan hyvinvointialue toimii käytännössä ja millaiset ehdokkaat näkevät aluevaalit mielenkiintoisina ja miksi.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>