Uutiset

Jatkossa yleisen vaaramerkin koesoitto soitetaan kerran kuukaudessa

Jatkossa yleisen vaaramerkin koesoitto soitetaan kerran kuukaudessa

Pirkanmaalla on kuultu yleisen vaaramerkin koesoitto  joka maanantai. Tästä päivästä lähtien (3.1.2022) koesoitto kuullaan kerran kuukaudessa jokaisen kuukauden ensimmäinen maanantai klo 12:00. Seuraava koesoitto kuullaan maanantaina 7.2.2022.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo, että pelastuslaitos kuitenkin seuraa hälyttimien toimintaa säännöllisesti muilla tavoin.

Kokeilumerkki

Pirkanmaalle sijoitettuja väestöhälyttimiä kokeillaan säännöllisesti kuukausittain. Kokeilussa hälyttimillä soitetaan tasaista äänimerkkiä 7 sekunnin ajan. Kokeilu ei edellytä väestöltä mitään toimenpiteitä.

Kokeilu suoritetaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 12:00.

Yleinen vaaramerkki

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Yleinen vaaramerkki tarkoittaa väestöä uhkaavaa välitöntä vaaraa.

Vaara ohi - merkki
Vaara ohi -merkki on yhden minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on ohi.

Erheellisesti väestöhälyttimellä annetusta äänimerkistä ei tiedoteta vaaratiedotteella. Teknisestä viasta tai muusta syystä väestön varoitusjärjestelmällä soitetun erheellisen äänimerkin jälkeen pelastusviranomainen tiedottaa erheellisestä äänimerkistä mahdollisimman pikaisesti alueen väestölle pelastustoimen mediatiedotteella. Mahdolliset tiedustelut koskien väestöhälyttimiä (esim. vikaantumiset, ilkivalta) voi osoittaa pelastuslaitoksen tilannekeskukseen: 03 565 612.

Toimi näin kuultuasi yleisen vaaramerkin:

  • Siirry sisälle. Pysy sisällä.
  • Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihtolaitteet.
  • Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita.
  • Vältä puhelimen käyttöä, etteivät linjat tukkeudu.
  • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.
  • Poikkeusoloissa siirry välittömästi suojaan.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>