Päivän haastattelu, Uutiset

Pirkanmaalla kiinnostus metsien määräaikaiseen suojeluun jatkoi kasvuaan

Pirkanmaalla kiinnostus metsien määräaikaiseen suojeluun jatkoi kasvuaan

Suomen metsäkeskus maksoi viime vuonna Pirkanmaalla kemera-tukea metsänhoitotöihin 2,3 miljoonaa euroa, kun vuonna 2020 tuki oli 2,6 miljoonaa. Lisäksi ympäristötukea maksettiin 890 000 euroa.

Valtakunnallisesti kemera-tukea maksettiin metsänhoitotöihin 42,3 miljoonaa euroa. Tukea käytettiin 15 prosenttia vähemmän kuin aiempina vuosina. Tukea oli varattu viime vuodelle yhteensä 58,8 miljoonaa euroa, eli noin neljännes siitä jäi käyttämättä. Pirkanmaalla pudotus edelliseen vuoteen oli hieman keskimääräistä pienempi eli 11 prosenttia.

Kemera-tuki käytettiin Pirkanmaalla valtaosin taimikoiden ja nuoren metsän hoitoon. Työmäärät putosivat jonkin verran lukuun ottamatta kohteita, joissa kerättiin pienpuuta energiantuotantoon.

Metsäteitä perusparannettiin Pirkanmaalla kemera-tuella 24 kilometriä. Määrä on selvästi tarvetta vähemmän, mutta valtakunnallisessa vertailussa kuitenkin kohtuullinen tulos ja vain hieman edellisvuotta huonompi.

Ennestään ojitettujen suometsien ojastot saavat kasvaa Pirkanmaalla tällä hetkellä umpeen melko rauhassa. Kunnostusojituksia toteutetaan vain yksittäisinä hankkeina eri puolilla Pirkanmaata.

Suomen Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola kertoo, että Pirkanmaalla ympäristötukisopimuksia on tehty aina runsaasti. Ympäristötukea maksettiin viime vuonna maanomistajille 888 000 euroa, kun edellisenä vuonna summa oli 600 000 euroa. Suojelun piiriin tuli metsää 280 hehtaaria. Päinvastoin kuin metsänhoitotöihin varattu tuki, ympäristötuki käytettiin myös viime vuonna täysimääräisesti.

Nyt alkavana vuonna 2022 puuntuotannon kemera-varoja on käytettävissä 57,1 miljoonaa euroa. Ympäristötukiin ja luonnonhoitohankkeisiin varoja on yhteensä 8,9 miljoonaa euroa.  Lisätietoa kemera-tuista on Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Sivuilla on myös tietoa kemera-varojen käytöstä.

Rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola Suomen metsäkeskuksesta kertoo aiheesta lisää:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>