Elinvoima ja yrittäjyys

Tampereen kauppakamari palkitsi: Jari Niskasta Vuoden yritysjohtaja, Antti Lahdesta Vuoden elinkeinovaikuttaja

today11.3.2022

Background
share close
Tampereen kauppakamari jakoi perjantaina kaksi arvostettua huomionosoitusta. Solita Oy:n hallituksen jäsen Jari Niska on Vuoden 2021 yritysjohtaja (vas.) ja kuntayhtymäjohtaja Anti Lahti Vuoden 2021 elinkeinovaikuttaja. (Kuva: Tampereen kauppakamari)
Tampereen kauppakamari jakoi perjantaina kaksi arvostettua huomionosoitusta. Solita Oy:n hallituksen jäsen Jari Niska on Vuoden 2021 yritysjohtaja (vas.) ja kuntayhtymäjohtaja Anti Lahti Vuoden 2021 elinkeinovaikuttaja. (Kuva: Tampereen kauppakamari)

Tampereen kauppakamari on jakanut kaksi vuotuista tunnustustaan. Tamperelainen Jari Niska pokkasi Vuoden yritysjohtaja -palkinnon ja ylöjärveläinen kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti Vuoden elinkeinovaikuttaja-tunnustuksen.

Solita Oy:n hallituksen jäsen Jari Niska on valittu Vuoden 2021 yritysjohtajaksi ja SASKY koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lahti Vuoden elinkeinovaikuttajaksi. Heidät palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Pirkanmaan elinkeinoelämän hyväksi.

Tampereen kauppakamari on jakanut julkista kiitosta yritysjohtajille vuodesta 1995 lähtien ja elinkeinovaikuttajille vuodesta 2005 lähtien.

Tampereella vuonna 1996 perustettu teknologia-, data- ja designyritys Solita on erikoistunut strategiseen konsultointiin, palvelumuotoiluun, digitaalisiin palveluihin, AI- ja analytiikkaratkaisuihin sekä pilvipalveluihin.

Solita toimii kotimaan lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Saksassa ja Belgiassa.

Jari Niska aloitti Solitassa vuonna 2004 talousjohtajana, ja hän siirtyi yhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2008. Niskan johdolla Solita on kasvattanut liikevaihtoaan 10 miljoonasta yli 130 miljoonaan euroon, ja yritys on kehittynyt suomalaisesta 100 hengen ohjelmistoyrityksestä yli 1 000 hengen kansainväliseksi asiantuntijayritykseksi.

”Olen kyseenalaistanut omia näkemyksiäni”

Jari Niska jätti toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi yhtiön hallitukseen vuoden 2021 alussa. Hän jatkaa yhtenä Solitan pääomistajista.

– Kun Apax Partners tuli Solitan pääomistajaksi vuonna 2018, kerroin haluavani vaihtaa lähivuosina roolia. Vuosi 2020 oli Solitalle kaikkien aikojen vuosi, sillä silloin yhtiö oli todella hyvässä tikissä, joten ajattelin, että nyt on hyvä hetki antaa kapula eteenpäin.

Solita on opettanut Jari Niskalle, kuinka asiantuntijayritystä johdetaan.

– Toimitusjohtaja vie kapteenina laivaa eteenpäin, mutta hänen on koko ajan kuunneltava ympäristöään. Tarvitaan yhteistyötä ja dialogia. Solitan kasvattaminen sadasta hengestä nykyisen kokoiseksi on vaatinut myös nöyryyttä.

– Matkan varrella olen kyseenalaistanut omia vanhoja johtamiskäytäntöjäni ja näkemyksiäni. Menestyvää asiantuntijayritystä ei rakenneta norsunluutornista vaan yhdessä koko henkilöstön kanssa.

Jari Niskan mielestä Tampere on hyvä ja elinvoimainen paikka yrittää. Korkeatasoinen koulutus tuottaa ammattitaitoista työvoimaa, ja elinvoimaisessa it-klusterissa yritykset kilpailevat keskenään. Se pitää yllä hyvää osaamistasoa.

Maailmanvalloituksesta unelmoivia yrityksiä Jari Niska kannustaa kansainvälistymään rohkeasti.

– Solitan kansainvälistyminen alkoi Ruotsista, jonne lähdimme hieman epävarmoina. Huomasimme pian, että osaamistasomme ja asiat, joita olimme tehneet Suomessa, ovat maailmalla kovaa valuuttaa.

– Luottakaa omiin kykyihinne ja kokeilkaa rohkeasti uusia asioita. Meillä Suomessa on oikeasti maailmanluokan osaamista, hän sanoo.

”Strategisia kumppanuuksia työelämän kanssa”

Vuodesta 2009 SASKY koulutuskuntayhtymää johtanut Antti Lahti on työelämäyhteyksien innovatiivinen uudistaja. Hänen johdollaan SASKY on hankkinut yhteisiä oppimisympäristöjä Vexve Oy:n, Purso Oy:n, Keikyän Kivi Oy:n, FennoSteel Oy:n, Niemen Tehtaat Oy:n ja ST-Koneistus Oy:n kanssa. Kahden yrityksen kanssa SASKY omistaa koulukiinteistön ja tekee useiden yritysten kanssa myös opetussuunnitelmayhteistyötä. Yhteiset oppimisympäristöt teknologiateollisuuden kanssa ovat esimerkiksi työstökeskuksia, sorveja ja robottisoluja.

– Koneet rahoitetaan yleensä siten, että 51 prosenttia omistaa yritys ja 49 prosenttia koulutuskuntayhtymä. Kaikki koneet sijaitsevat oppilaitoksissa ja niillä työskennellään pedagogisen tason ja opetussuunnitelman mukaisesti. Oppimisympäristöissä voidaan tehdä myös teollisuuden alihankintatöitä.

Antti Lahden mukaan työelämän ja koulutuksen järjestäjien on luotava yhä enemmän edellä kuvatun kaltaisia strategisia kumppanuuksia. Näin toimimalla koulutukseen suunnattu rahoitus saadaan riittämään ja paikkakunnalla turvataan osaavan työvoiman saatavuus.

– Sote-alalla strateginen kumppanimme on Pihlajalinna, jonka kanssa meillä on yhteinen kiinteistö Karkussa. Yrityksellä on siinä tehostetun vanhusten palveluasumisen yksikkö ja SASKY antaa kiinteistössä lähihoitaja-, kosmetologi- ja hyvinvointiteknologian koulutusta. Kaikki toiminnot tukevat toisiaan.

– Parkanossa lähihoitajamme opiskelevat terveyskeskuksen yläkerrassa, alakerrassa he harjoittelevat. Tämän käytännönläheisempää ei ammatillinen koulutus voi suomalaisessa koulutusjärjestelmässä olla.

Koulutuksen ja työelämäyhteyksien kehittäjänä Antti Lahdella on kaksi teesiä: tartu toimeen sekä kannusta ja innosta.

– Oppilaitoksen on jalkauduttava yrityksiin ja kehittämisen innostus on saatava leviämään, muutenhan tällainen työelämäyhteistyö ei onnistu, hän sanoo.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%