Uutiset, Uutisnostot

Yksi- ja kaksirivisten harmonikkojen mestari on poissa

Yksi- ja kaksirivisten harmonikkojen mestari on poissa

 

Harmonikkataiteilija Anja Maijala on poissa. Kotimaassa ja kansainvälisestikin tunnettu yksi- ja kaksirivisten harmonikkojen mestari tunnettiin niin kansanmusiikin kuin kansanperinteen vankkumattomana puolustajana ja kannattajana. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Harmonikkataiteilija Anja Maijala on poissa. Kotimaassa ja kansainvälisestikin tunnettu yksi- ja kaksirivisten harmonikkojen mestari tunnettiin niin kansanmusiikin kuin kansanperinteen vankkumattomana puolustajana ja kannattajana. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Ylöjärveläisen pelimannimusiin yksi kirkas tähti on sammunut. Yksi- ja kaksirivisten harmonikkojen valtakunnallisesti palkittu mestari Anja Maijala on siirtynyt taivaalliseen orkesteriin.

Anja Maijala syntyi heinäkuun 28. päivänä vuonna 1938 Suojärvellä Laatokan Karjalan pohjoisosassa. Sodan sytyttyä pieni tyttö matkasi enonsa mukana Hämeeseen päätyen lopulta Ruovedelle, jossa hän vietti lapsuutensa.

Maijala nukkui ikiuneen 9. huhtikuuta 83 vuoden ikäisenä.

Aurinkoisesta olemuksestaan ja valoisasta elämäntavastaan tunnettu vuorentaustalainen Maijala teki elämäntyönsä perheen äitinä ja perhepäivähoitajana.

Musiikki merkitsi erittäin paljon Maijalalle. Hän kasvoi musiikillisessa ympäristössä, sillä hänen isänsä oli arvostettu kansanmuusikko. Anja antoi musiikin lahjan lapsilleen. Jouko ja Mika Maijala ovat tehneet kolmen vuosikymmenen työrupeaman suomalaisten suuresti rakastamassa A. Aallon rytmiorkesterissa. Päivi-tytär taitaa viisirivisen harmonikan, ja Susanna musisoi yksi- ja kaksirivisillä harmonikoilla.

Maijala oli ahkera kannustaja. Hän innosti kaikkia ihmisiä tunnistamaan lahjansa ja valjastamaan ne käyttöön. Anjan ansiosta moni pieni pelimanni ja muusikon alku sai hyvät eväät ja lähtökohdat musiikkiharrastukseen tai jopa ammattiin.

Maijalan intohimoina olivat niin pelimannimusiikin kuin kansansanperinteen vaaliminen ja puolesta puhuminen. Hän oli monipuolinen eri taidelajien ja kulttuurin ihailija ja tukija. Maijalalla oli keskeinen rooli Ylöjärven Pelimannien perustamisessa. Harmonikkataiteilija soitti useissa eri pelimanniryhmissä. Hän oli ahkera esiintyjä, jonka taidot tulivat tunnetuiksi ympäri Suomea, Pohjoismaita ja Baltiaa. Maijala saavutti menestystä muun muassa Sata-Häme Soi -juhlilla Ikaalisissa.

Susanna-tytär kuvailee osuvasti harmonikkataiteilija äitiään: ”Anjan värikkäästä elämästä riittäisi varmasti materiaalia elokuvaksi tai romaaniksi asti. Hänen elämänkaarensa kulki pienestä evakkotytöstä musiikin ja kansanperinteen vaalijaksi.”

Maijala harrasti tanssimista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Anjaa jäivät suunnattomasti kaipaamaan puoliso, lapset ja lastenlapset.

MATTI PULKKINEN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>