Päivän haastattelu, Uutiset

Suomen ensimmäisen merkittävän naisarkkitehdin Wivi Lönnin syntymästä 150 vuotta - Tamperelaissyntyistä arkkitehtiä juhlitaan Tampereella ja Mänttä-Vilppulassa

Suomen ensimmäisen merkittävän naisarkkitehdin Wivi Lönnin syntymästä 150 vuotta - Tamperelaissyntyistä arkkitehtiä juhlitaan Tampereella ja Mänttä-Vilppulassa

Kuva: Keski-Suomen museo

Arkkitehti Wivi Lönnin syntymästä tulee toukokuussa kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään useita eri tapahtumia hänen syntymäkaupungissaan Tampereella sekä Mänttä-Vilppulassa toukokuussa, sekä myös muualla Suomessa.

Olivia (Wivi) Mathilda Lönn syntyi Tampereella 20.5.1872.  Lönn valmistui arkkitehdiksi 1896, järjestyksessä viidentenä naisena Suomessa. Hän oli Suomen ensimmäinen nainen, joka perusti oman arkkitehtitoimiston. 1900-luvun alussa Lönn osallistui menestyksekkäästi useisiin arkkitehtuurikilpailuihin. Hän voitti mm. Tampereen Aleksanterin kansakoulun, paloaseman, vapaapalokunnan talon ja kauppaoppilaitoksen kutsukilpailut. Kaikki muut paitsi vapaapalokunnan talo rakennettiin. Koulurakennukset muodostavat Wivi Lönnin uran merkittävimmän yksittäisen rakennustyyppikokonaisuuden. Hän suunnitteli yli kolmekymmentä koulua ja oppilaitosta.

Tunnettua arkkitehtia halutaan tuoda tuokokuussa esille kaikille avoimissa tapahtumissa.  Wivi Lönniä juhlistetaan seminaareissa 14.5. Tampereen Vapriikissa sekä 28.5. Vilppulan kunnantalolla. Vapriikin seminaarin jälkeen 14.5. järjestetään opastettu kaupunkikävely Wivi Lönnin arkkitehtuurikohteissa. Wivi Lönn -aiheisia näyttelyitä järjestetään Tahmelan Huvilalla, Vapriikissa että Vilppulan asemalla. Lisäksi Finlaysonin Väinö Linnan aukiolla on nähtävissä Wivi Lönnin Keskuspaloaseman piirustuksen Arkkitehtuurimuseon konttinäyttelyssä. Hotelli Tammerin talvipuutarhassa Vihtorin Verannalla keskustellaan 14.5. Wivi Lönnistä kirjallisuudessa kirjailijavieraiden kanssa. 20.-21.5. Lönnin suunnittelemassa Pyynikin koulussa esitetään Wivi! valon piirtäjä -monologiesitys. Lisätietoja tapahtumista löytyy Arkkitehtiliiton Tampereen seudun paikallisosaston verkkosivuilta.

Suomen Arkkitehtiliiton Tampereen paikallisvastaava Leena Lusa kertoo tarkemmin Wivi Lönnistä ja juhlaviikoista:

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>