Kulttuuri

Laukan ja Tinkalan sota-ajan laulut saivat entistä syvällisemmän merkityksen Urkin Piilopirtillä

today23.6.2022

Background
share close
Urkin Piilopirtin Kesäkonsertti oli ajassa. Baritoni Raimo Laukka tulkitsi sota-ajan lauluja harmonikkataiteilija Jarmo Tinkalan säestyksellä tiistai-iltaisessa konsertissa. Ohjelma oli runsas. Tulkinnat korkeatasoisia. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Urkin Piilopirtin Kesäkonsertti oli ajassa. Baritoni Raimo Laukka tulkitsi sota-ajan lauluja harmonikkataiteilija Jarmo Tinkalan säestyksellä tiistai-iltaisessa konsertissa. Ohjelma oli runsas. Tulkinnat korkeatasoisia. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Sotateemainen konsertti palautti kuulijoiden muistiin heidän omien sukulaistensa kokemukset ja kertomukset maamme käymistä sodista. Ohjelmisto johdatti paikalla olleiden vieraiden ajatukset ukrainalaisten keskuuteen; omassa maanosassamme parhaillaan riehuvan sodan synnyttämät tuntemukset konkretisoituvat samanlaisiksi kuin kansakuntamme koki vuosina 1939-1945 Neuvostoliiton hyökätessä maahamme. Oopperalaulaja Raimo Laukan ja harmonikkataiteilija Jarmo Tinkalan tiistai-iltainen konsertti Urkin Piilopirtin Paviljongissa muodostui todelliseksi aikamatkaksi toisen maailmansodan ilmapiiriin.

Baritoni Raimo Laukka ja harmonikkamestari Jarmo Tinkala ovat koonneet taitavasti täysimittaisen ohjelmiston sota-ajan lauluista, joilla on ollut sanoin kuvaamaton merkitys suomalaisille toisen maailman sodan riehunnassa ja jälleen rakentamisen vuosikymmeninä.

Laukka ja Tinkala johdattavat kuulijansa kattavasti kaikenlaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin, jotka ovat totta sotatilan aikana. Sota on aina sota. Hävitys, tuho ja menetykset synnyttävät suurta surua. Pienikin myönteinen asia tuottaa iloa ja valaa uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Hengelliset laulut kantavat hirveyksien keskellä. Iskelmät suovat ainakin pienen irtioton tykkien jylinästä ja hälytysten aiheuttamasta pelosta. Näissä maailmoissa taiteilijapari liikkui musiikillisesti ainutlaatuisella pieteetillä.

Ukrainan-sota on riehunut tämän vuoden helmikuun 24. päivästä lähtien. Ukrainalaisten asemasta ja kohtalosta on tullut myös meidän suomalaisten asia. Tunnemme myötätuntoa hyökkäyksen kohteiksi joutuneita ihmisiä kohtaan, ja ojennamme auttavan kätemme heidän olojensa helpottamiseksi. Siinä, missä nyt Laukan ja Tinkalan esittämät kappaleet ovat hoitaneet suomalaisten sieluja toisen maailmansodan vanavedessä, samat kappaleet auttavat meitä ymmärtämään ukrainalaisten arkea niin kotirintamalla kuin sotatoimialueilla. Musiikin kieli on kansainvälinen.

Laukka on äänellisesti huippuvireessä. Baritoni vei suurella pieteetillä hyvin vaativan ohjelmistonsa lävitse. Mies maalasi syvällisellä äänellään jokaisen kappaleen edellyttämän oman maailmansa. Vakavilla kappaleillaan hän hiljensi Paviljongin yleisönsä. Iloisilla iskelmillään hän sai kuulijoidensa tanssijalan vipattamaan.

Kansainvälisesti kokenut ja arvostettu laulutaiteilija elää Koti-Suomelleen. Laukan tulkinnoista huokuu syvä kunnioitus niitä ikäryhmiä ja sukupolvia kohtaan, jotka ovat eläneet kovat sotavuodet, ja niitä ihmisiä kohtaa, jotka ovat jälleenrakentaneet maamme ja luoneet kansainvälisesti korkean elintason. Laukka on järjestellyt laulunsa kronologisesti, joten kokonaisuus piirtää kokonaiskuvan niin surun kuin ilon aikakausista. Menetyksistä ja saavutuksista. Taaksepäin katsomisesta ja eteenpäin suuntaamisesta.

Harmonikkataiteilija Jarmo Tinkala on suvereeni instrumenttinsa maailmassa. Myös Tinkala tuntee tulkitsemiensa teosten syntytarinat ja niiden sanomat. Mies loihtii upeasta harmonikastaan juuri ne äänimaisemat, jotka johdattavat kulloisenkin kappaleen syvimpään olemukseen.

Säestäjiäkin on monenlaisia. Tinkalan kokonaisvaltainen tilannetaju on pääoma, jota kaikilla säestäjillä ei ole.

Harmonikka on juuri se soitin, jolla monet laulun- ja soittamisenlyömät toivat aikanaan iloa siellä jossakin. Siksi juuri tämä instrumentti on perusteltu valinta sota-ajan laulujen konserttiin, vaikka Paviljongin nurkassa onkin korkeatasoinen flyygeli.

Laukka ja Tinkala ovat pohjoispohjanmaalaisen Kestilän kasvatteja. Kestilä on tätä nykyä uudenlaista Siikalatvan kuntaa. Kaiken kaikkiaan nytkin kuullun konsertin suurenmoinen voimavara on se, miten molemmat huipputaiteilijat tekevät yhteistyötä. Kokonaiselämys on se iso juttu.

Urkin Piilopirtin Sota-ajan laulut -konsertti on oivaltava esimerkki siitä, miten kulttuuritapahtuma järjestetään ajankohtaisesti. Suomalaisten ei pidä haudata muistojansa eikä historiaansa – sota-aikamme kulkee aina tavalla tai toisella mukanamme.

Ukrainalaiset ovat nyt sodan silmässä. Tiistai-iltana ilmoille kajahtaneet laulut antavat meille ymmärrystä siitä, mitä rauhan kaipuu on, mitä on ikävässä ja pelossa eläminen tai mitä merkitsee rakkauden ja uuden elämän syntyminen poikkeuksellisissa oloissa. Sodalla on monet kasvot.

– Kyllä nämä kappaleet räpin voittavat, sanoi Raimo Laukka.

Konserttivieraat yhtyivät Laukan johdolla Nobel-kirjailija Sillanpään sanoihin pohjaavaan Marssilauluun: ”Siis te lapset ja vanhukset, / Ja te äidit ja morsiamet, / Niin kauan teillä on suojattu lies /Kun on pystyssä yksikin mies…”

MATTI PULKKINEN

Kestilän mahtava muusikkokaksikko: Raimo Laukka ja Jarmo Tinkala.
Kestilän mahtava muusikkokaksikko: Raimo Laukka ja Jarmo Tinkala.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%