Pirkanmaa

Pirkanmaalaiset kansanedustajat listaavat ykköshaasteita: Eduskunnalla on iso tukku mittavia asioita syyskaudella

today15.8.2022

Background
share close
Ruoka koskettaa jokaista ihmistä. Syyskauteensa valmistautuvat pirkanmaalaiset kansanedustajat uskovat, että eduskunnassa puhutaan paljon muun muassa ruoan hinnasta ja ruokaomavaraisuudestamme. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Ruoka koskettaa jokaista ihmistä. Syyskauteensa valmistautuvat pirkanmaalaiset kansanedustajat uskovat, että eduskunnassa puhutaan paljon muun muassa ruoan hinnasta ja ruokaomavaraisuudestamme. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tiistaina 6. päivä syyskuuta. Uudesta kaudesta odotetaan varsin räiskyvää. Eduskunnassa on 19 pirkanmaalaista kansanedustajaa. Pirmediat kysyi kansanedustajilta, mitkä asiat heidän mielestään nousevat merkityksellisimmiksi Arkadianmäellä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kiteyttää, että monella sektorilla aivan perusasiat ovat kriisiytyneet, joten niihin on löydettävä ratkaisuja nopeasti.

– Terveydenhuollon kriisi ja siinä kärjessä hoitajapula on monin paikoin järkyttävä. Kyse ei ole vain hoidon ja hoivan piiriin pääsystä vaan hoidon laadusta ja hoitohenkilökunnan jaksamisesta ja riittävyydestä, Tanus herättelee.

Tanuksen mielestä myös maataloussektorin kriisiin on löydettävä nopeita ja kestäviä ratkaisuja.

– Maataloustuottajien toimintamahdollisuuksista ja jaksamisesta on huolehdittava. Oma ja riittävä kansallinen ruuantuotanto ja sen omavaraisuus ovat keskeisiä asioita, Tanus painottaa.

Maatalouden ongelmat ratkaistava

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska nostaa esille valtion talousarvioesityksen vuodelle 2023.

– Epävarmojen talousnäkymien keskellä budjettiin liittyy paljon huolenaiheita. Meidän pitää osata varautua. Haluan puhua perustarpeista: leivästä ja lämmöstä. Suomalainen ruoantuotanto, energian saatavuus ja riittävyys sekä ostovoima pitää turvata, hän vaatii.

Ovaska maalailee tummia pilviä tulevaisuuden taivaalle.

– Taivaalla näkyy synkkiä pilviä. Valtion korkomenot saattavat jopa kaksinkertaistua ensi vuonna. Samaan aikaan talouden kasvunäkymät näyttävät lyhyellä aikavälillä epävarmalta. Me kyllä selviämme, kunhan teemme yhteistyötä ja jätämme ylimääräisen populistisen vouhkaamisen ja keskitymme suomalaisten asioiden hoitamiseen, Ovaska esittää.

Keskustan Arto Pirttilahti kyselee, miten saadaan kotimaista leipää ja lämpöä ensi ja seuraavana talvena, ja lisä kysymyksenä on, mihin hintaan.

– Viljelijöiden toimeentulo ja kotimaisen energian saatavuus on turvattava. Kustannusten kasvun vaikutus viljelijöiden toimeentuloon on korvattava. Valtio antoi mittavan 300 miljoonan euron tukipaketin, mutta miten teollisuus ja markkinat ovat reagoineet – saako viljelijä reilun hinnan tuotteistaan, Pirttilahti perää.

– Eduskunnan on puututtava siihen, millä tavalla vastataan Putinin sotahintoihin niin sähkön, polttoaineiden kuin ruuan kohdalla. Putin-inflaatioon ja korkojen nousuun on varauduttava. Ratkaistavana on kotitalouksien talouden kestävyys kriisiaikana, Pirttilahti teroittaa.

Hoitajapula ratkaistava

Kokoomuksen Pauli Kiuru muistuttaa, että uudenlaiset hyvinvointialueet aloittavat vuoden vaihtuessa.

– Odotuksia nostatettiin kansan keskuudessa, mutta nyt hoitajien saatavuus sakkaa, ja jonot vain kasvavat. Asia on otettava vakavasti, ja suunnitelma tilanteen parantamiseksi on laadittava nopeasti. Hallituksella on suuri vastuu. Hoitajamitoitus (0.7) tulee täysimääräisesti voimaan aprillipäivänä 1. huhtikuuta 2023. Eduskuntavaalit on puolestaan 2. huhtikuuta. Asia vaikuttaa jo lähes aprillipilalta, ellei se olisi vakavuudessaan niin keskeinen, Kiuru pohtii.

– Energian hinnannoususta, koroista, ruuan kallistumisesta sekä yleisestä inflaatiosta aiheutuvat ongelmat on ratkaistava. Monen yksityistalouden liikkumavara on jo nyt käytetty. Jälki voi olla kohta yhtä rumaa kuin 1990-luvulla. YEL-lain uudistus pitää toteuttaa niin, että yrittäjien huolet otetaan aidosti huomioon, Kiuru luettelee.

Kokoomuksen Arto Satonen teroittaa, että nyt on tärkeintä huolehtia perusasioista.

– Inflaatiosta johtuvaan kansalaisten taloudelliseen ahdinkoon on kyettävä vastaamaan. Kotimainen ruokatuotanto on turvattava maatalouden kannattavuutta parantamalla, energian saatavuudesta on huolehdittava, puolustukseen on panostettava ja poliisin resurssit on turvattava. Terveydenhoidon henkilöstöpula on iso haaste, ja siihen on löydettävä ratkaisu, Satonen luettelee.

Pienituloisista on huolehdittava

SDP: Ilmari Nurminen odottaa, että lähiviikot käydään keskustelua kehysriihen ympärillä.

– Hintojen nousu vaatii meiltä sen, että yritämme saada aikaiseksi paketin, jolla parannetaan pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. SDP esittääkin ensi viikon loppupuolella kesäkokouksessaan omat tavoitteensa käytäviin neuvotteluihin. Eläkeläisten toimeentuloa on vahvistettava, lapsiperheitä tuettava, ja varmasti niin polttoaineverotus kuin verotus yleisesti ovat työtä tukevina toimina neuvottelupöydissä, Nurminen odottaa.

SDP:n Pia Viitanen sanoo, että ihmisten arjen turvallisuutta on edistettävä.

– Juuri nyt on todella tärkeää löytää keinot, joilla turvataan ihmisten toimeentuloa vallitsevassa tilanteessa, kun hinnat ovat kovassa nousussa. Huolta tuovat muun muassa kallistuva kauppalasku arjen ostoksista sekä energian hinta ja sen saatavuus, Viitanen tarkentaa.

Viitasen mielestä tarvitaan toimiva kokonaisuus, jolla voidaan helpottaa pieni- ja keskituloisten tilannetta, kun elämisen hinta nousee koko ajan.

– On saatava helpotuksia esimerkiksi pienten työeläkkeiden saajille. Olemme myös pitäneet esillä mahdollisuutta laskea lapsiperheiden päivähoitomaksuja. Keinot ovat nyt mietittävänä ja selvitettävänä, ja on tärkeä saada ratkaisuja jo syksyn budjettiriihessä, Viitanen aikatauluttaa.

Myös SDP:n Jukka Gustafsson puhuu erityisesti pieni- Ja keskituloisten ostovoiman turvaamisesta.

– Ruoan ja energian hinnan nousu vaativat kohdennettuja toimia. Vaikutan siihen, että esimerkiksi lapsilisiin saataisiin täsmäkorotuksia mutta ei välttämättä kaikille. Myös päivähoidon maksuja tulisi alentaa.
Koulutus ja osaaminen ovat tulevaisuuden rakentamista. On turvattava esimerkiksi ammatillisen koulutuksen opettajien riittävä määrä. Peruskoulu on kaiken kivijalka. Vapaa sivistystyö on entistäkin tärkeämpää, kun elämme epävakaita aikoja, Gustafsson muistuttaa.

– Budjetin kokonaisuus on tärkeä. Yhteiskunnalliselle eheydelle ja aktiiviselle kansalaisuudelle on nyt annettava vahva tuki ja eurot on mietittävä tarkasti, Gustafsson sanoo.

Talous on perusasia

Perussuomalaisten Veijo Niemi listaa syksyn keskeisimmiksi asioiksi valtion budjetin, Naton sekä Venäjä-kysymyksen.

Perussuomalaisten Sakari Puisto nostaa päivänvaloon talouden ja turvallisuuden monistakin näkökulmista.

– Tämän kaiken turbulenssin keskellä valtion taloudenpitoon ja talouden tasapainottamiseen pitää saada ote tuleviksi vaalikausiksi, Puisto edellyttää.

Perussuomalaisten Sami Savio tietää, että talousasiat, työllisyys ja nopea julkinen velkaantuminen ovat perinteisesti hallinneet eduskunnan syyskautta budjettikeskustelun myötä. Hän odottaa, että näin on varmasti tänäkin vuonna.

– Myös valtionyhtiöiden omistajaohjauksen ongelmat on korjattava, Savio vaatii.

– Energian (varsinkin sähkön) hinta on noussut niin korkealle, että muun muassa veronalennuksia ja muita hintatasoa alentavia toimia tarvitaan tilanteen helpottamiseksi, Savio korostaa.

Savion mielestä kansalaisten terveydestä on huolehdittava. Hän ounastelee, että sote-uudistuksen pullonkaulat, sairaaloiden päivystysruuhkat ja todennäköisesti myös koronasta johtuvat moninaiset ongelmat nousevat syksyllä vahvasti esille.

Ilmasto- ja luontokriisi selätettävä

Vihreiden Satu Hassi sanoo, että merkityksellisimpinä asioina pysyvät toimet ilmasto- ja luontokriisin selättämiseksi.

– Niiden rinnalle on noussut Suomen energiaitsenäisyyden nopea vahvistaminen, jota investoinnit päästöttömiin energiamuotoihin tukevat. Ilmastolaki säädettiin, luonnonsuojelulaki on eduskunnan käsiteltävänä. Myös kaivoslain uusiminen ympäristön ja kaivosten vaikutusalueiden asukkaiden kannalta paremmaksi pitää saada maaliin, Hassi kertoo.

Vihreiden Iiris Suomelan mielestä erityisen merkityksellisiä asioita alkavalla syyskaudella ovat energiakriisin ratkaiseminen, Ukrainan auttaminen ja pienituloisten suomalaisten tukeminen hintojen noustessa.

– Inflaatio on vuoden mittaan vain kiihtynyt, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut erityisesti energian hintaa. Sota Euroopassa on saatava loppumaan, ja siksi pakotteet Venäjää vastaan ovat välttämättömiä. Samalla on huolehdittava, että suomalaiset pienituloiset selviävät kasvavista hinnoista, Suomela sanoo.

Pirmedioiden kyselyyn eivät vastanneet Marko Asell (SDP), Jari Kinnunen (Kok.), Anna Kontula (vas.), Sanna Marin (SDP) eikä Veikko Vallin (PS).

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%