Pirkanmaa

Radio Sun lähettää Tampereen tuomiokirkon jumalanpalvelukset ensi sunnuntaista lähtien

today28.8.2022

Background
share close
Kirkkoherra, tuomiorovasti Olli Hallikainen saarnaa sunnuntain 4. syyskuuta messussa, joka ensimmäisenä radioidaan Sun Radiossa. Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan ja Sun Radion ohjelmayhteistyö alkaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Kirkkoherra, tuomiorovasti Olli Hallikainen saarnaa sunnuntain 4. syyskuuta messussa, joka ensimmäisenä radioidaan Sun Radiossa. Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan ja Sun Radion ohjelmayhteistyö alkaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

PIRMEDIAT Oy:öön kuuluva Radio Sun radioi Tampereen tuomiokirkon jumalanpalvelukset suorina lähetyksinä sunnuntaista 4. syyskuuta lähtien. Tuomiorovasti, kirkkoherra Olli Hallikainen iloitsee yhteistyöstä. Hänen mukaansa perinteisellä radiolla ja nettiradiolla on vaikuttava rooli kirkkokansan tavoittamisessa. Koronapandemian jäljiltä esimerkiksi tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalvelusten kävijämäärät eivät ole palaneet poikkeusaikoja edeltäneelle tasolle.

Pirkanmaan kuunnelluin paikallisradio, Radio Sun, monipuolistaa ohjelma- ja sisältötarjontaansa. Radio Sun (PIRMEDIAT) ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunta aloittavat ohjelmayhteistyön. Radio Sun lähettää tuomiokirkon jumalanpalvelukset syyskuun 4. päivästä lähtien. Messujen radioidaan suorina lähetyksinä. Kirkonmenot alkavat sunnuntaisin kello 10. Kuulijat tunnistavat radiojumalanpalvelusten alkamisen tuomiokirkon kellojen soitolla.

Radio Sunilla on viikoittain 44 000 kuulijaa, ja sen verkkosivuja lukee viikoittain noin 16 000 vierailijaa. Radio Sunin edeltäjä Radio Sata-Häme aloitti toimintansa vuonna 1985 Ikaalisissa. Radiokanava on lähettänyt takavuosina jumalanpalveluksia Ikaalisten, Parkanon ja Kihniön kirkoista.

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Olli Hallikainen odottaa uudenlaiselta yhteistyöltä paljon.

– Radio- ja televisiojumalanpalvelukset ovat koko Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle ja sen paikallisseurakunnille hyvin tärkeitä. Radiointien ja televisiointien avulla kirkko ja seurakunnat kohtaavat ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta pääse kirkkoon, osallistumaan yhteisiin jumalanpalveluksiin, Hallikainen sanoo.

Hallikainen muistuttaa, että seurakunnat jumalanpalveluksineen ja muine tapahtumineen joutuivat vaikeaan tilanteeseen, kun koronapandemia esti joukkokokoontumiset.

– Koronavuosina tuomiokirkkoseurakuntakin turvautui jumalanpalveluksien striimaamiseen. Verkkojen avulla ihmiset ovat pystyneet osallistumaan liturgiaan. Uskon, että seurakuntalaisten kokoontuminen yhteiseen jumalanpalvelukseen tutussa kirkossa on monille edelleen tärkeä asia, Hallikainen miettii.

Hallikainen muistuttaa, että Jumalan sanan on oltava kaikkien ihmisten saatavilla. Hänen mukaansa tutun seurakunnan jumalanpalvelusten radiointi on merkittävä mahdollisuus muiden muassa sairaaloissa ja hoivalaitoksissa oleville ihmisille.

Suomalaisia, pirkanmaalaisia ja tamperelaisia on hyvin paljon myös ulkomailla. Hallikainen sanoo, että nettiradio mahdollistaa osallistumisen kotoisaan jumalanpalvelukseen. Lisäksi sunnuntaiset jumalanpalvelukset jäävät Sun Radion arkistoon, josta ihmiset voivat kuunnella niitä haluamanaan ajankohtana.

– Tampereen tuomiokirkkoseurakunta tarjoaa sunnuntaiset jumalanpalvelukset maapallon eri puolilla oleville ihmisille, Hallikainen iloitsee.

Hallikainen muistuttaa, että jumalanpalvelusten radioinnilla on Suomessa pitkät perinteet. Hengellisistä ohjelmista kiinnostuneet ihmiset osaavat hakeutua radiovastaanottamien ääreen oikeina ajankohtina.

Radio Sun on tuttu kanava pirkanmaalaisille. Paikallisradio on toiminut jo 37 vuoden ajan.

”Radion voima on äänessä ja sanassa”

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Olli Hallikainen saarnaa sunnuntaina 4. syyskuuta pidettävässä jumalanpalveluksessa, joka on ensimmäinen tällä erää Sun Radiossa lähetettävä jumalanpalvelus. Liturgina on kappalainen Antero Niemi. Kanttorina ja urkurina on Esa Toivola. Mukana on lisäksi Markku Yli-Jokipiin johtama Kamarikuoro Näsi.

Olli Hallikaisen saarnan lähtökohtana on Markuksen evankeliumi, jossa kerrotaan siitä, miten parantaa kuuron miehen. Jeesus oli Galileanjärvellä, jossa hänen luokseen tuotiin kuuro mies, joka ei pystynyt kunnolla puhumaan. Jeesus otti miehen erilleen väkijoukosta, pani sormensa hänen korviinsa, sylkäisi ja kosketti hänen kieltään. Sitten Jeesus katsahti taivaalle, huokaisi ja sanoi kuurolle ”aukene”. Silloin miehen korvat aukenivat ja hänen kielensä vapautui, niin että hän puhui selkeästi.

Hallikaisen mukaan kyseinen Raamatun kohta on mitä osuvin radiojumalanpalvelukseen, joka avaa Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan ja Sun Radion yhteistoiminnan.

– Radio on se tiedotusväline, jota ihmiset hiljentyvät kuuntelemaan. Radion vahvuus on ääni ja sanat. Ihmiset kertovat kokemuksistaan, joissa he nimenomaan radion äärellä ovat rauhassa ja keskittyvät kuulemaansa. Tämä on tärkeä asia. Radio korostaa puheen ja musiikin vaikuttavuutta. Jumalanpalveluksessa musiikki ja sana vuorottelevat, Hallikainen sanoo.

– Monet ihmiset kertovat myös siitä, miten he osallistuvat radiojumalanpalvelukseen. Radion kuuntelijan on luontevaa yhtyä veisattaviin virsiin, olla siten mukana yhteisessä jumalanpalveluksessa, Hallikainen toteaa.

”Ja Säkkijärven polkka raikui”

Ennen Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi, tuomiorovastiksi siirtymistään Olli Hallikainen toimi pappina Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa. Siellä hän työskenteli 18 vuoden ajan.

– Ensimmäinen henkilökohtainen muistoni osallistumisesta radiojumalanpalvelukseen ajoittuu vuoteen 1991. Tuolloin olin mukana toimittamassa valtiopäivien avajaisjumalanpalvelusta; toimin liturgina. Siihen aikaan kännykät tekivät tuloaan, mutta ne eivät olleet vielä niin yleisiä kuin nykyään. Tuomiokirkko oli täysin hiljainen, kun kaikki odottivat presidentin saapumista paikalle. Syvän hiljaisuuden rikkoi voimakas nokialaisen kännykän soittoääni, Säkkijärven polkka raikasi temppelin holvissa. Moni koki yllättävän asian humoristisena sattumuksena, Hallikainen muistelee.

Hallikainen sanoo, että hän on aina suhtautunut arvostavasti radiojumalanpalveluksiin. Hänen mukaansa radiojumalanpalveluksella on joka kerta poikkeuksellisen laaja kuulijakunta, sillä kymmenet tuhannet, jopa sadat tuhannet ihmiset seuraavat sitä.

– Silloin on laaja seurakunta koolla ja kuulolla, Hallikainen teroittaa.

Hallikainen painottaa, että jokainen jumalanpalvelus on ainutkertaisuudessaan tärkeä, joten jumalanpalvelukset on toimitettava suurella tarkkuudella ja antaumuksella. Jumalanpalveluksessa palvellaan nimenomaan Jumalaa. Jumalanpalvelus ei ole esitys, jossa sen toteuttajat kisailevat keskenään.

– Radiointi tuo aina oman lisänsä jumalanpalveluksen toimittajille. Esimerkiksi saarnaajan on mietittävä, miten hän puheensa rytmittää tai miten hän sanottavansa sovittaa oikeanmittaiseksi, jotta kuulija pysyy mukana ja saa selvän siitä, mitä hänelle puhutaan, Hallikainen toteaa.

Hallikainen huomauttaa, että myös radiojumalanpalvelus pystyy virittämään aktiivisen vuorovaikutuksen toimittajien ja kuulijoiden välillä.

– Radioiden äärellä olevat kuulijat lähettävät palautetta. He kertovat kokemuksistaan, joita virret tai saarna on heissä synnyttänyt, Hallikainen syventää.

– Radion kuulijoille kanttorin ääni ja hänen veisuunsa ovat tärkeitä. Kanttori toimii esilaulajana, Hallikainen lisää.

– Urut kuuluvat keskeisesti jumalanpalvelukseen. Urkumusiikin yksityiskohdat, nyanssit ja vivahteet, koskettavat kuulijoita. Tässäkin radiolla on tärkeä rooli, Hallikainen miettii.

Hallikainen kiittelee radiota tiedotusvälineenä, viestimenä, joka pystyy synnyttämään aidon ja aktiivisen dialogin. Vuoropuhelu syventää kokemusta, jonka yhteinen jumalanpalvelus synnyttää.

– Radio on viestin, johon isosti liittyy kuulemisen ja kuuntelemisen tematiikka. Se antaa yhden mahdollisuuden kuulla Jumalaa, Hallikainen pohtii.

Hallikainen toivoo, että tuomiokirkkoseurakunnan radiojumalanpalvelukset aktivoisivat ihmisiä lähtemään kirkkotielle ja osallistumaan seurakunnan yhteiseen jumalanpalveluselämään.

+++++

Radio Sun aloittaa Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalvelusten lähettämisen suorina palveluksina sunnuntaina 4. syyskuuta kello 10. Sun Radion kuulijat voivat seurata jumalanpalveluksia tästä lähtien suorina lähetyksinä tuttuun lähetysaikaan. Jumalanpalvelukset löytyvät jatkossa Sun Radion verkosta.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%