Ruokaa läheltä

Ravintoloitsija Inkeri Suojanen ja ruokaravintola Tei-Tupa tunnetaan valtakunnallisesti

today29.8.2022

Background
share close
Ikaalisten Teikankaalla jo lähes 40 vuotta ruokailijoita palvellut Tei-Tupa on toimintaympäristöltään, hengeltään sekä buffet-pöydän antimistaan suoranainen käsite Suomessa. Ainutlaatuinen ruokaravintola on Inkeri Suojasen (oik.) elämäntyö. Kokki Eija Ketola kuvaa työtänsä mieluisaksi ja vaihtelevaksi, koska viikon jokaisena päivänä ruokatarjonta on sydämellä valmistettua. (Kuva Matti Pulkkinen)
Ikaalisten Teikankaalla jo lähes 40 vuotta ruokailijoita palvellut Tei-Tupa on toimintaympäristöltään, hengeltään sekä buffet-pöydän antimistaan suoranainen käsite Suomessa. Ainutlaatuinen ruokaravintola on Inkeri Suojasen (vas.) elämäntyö. Kokki Eija Ketola kuvaa työtänsä mieluisaksi ja vaihtelevaksi, koska viikon jokaisena päivänä ruokatarjonta on sydämellä valmistettua. (Kuva Matti Pulkkinen)

Pian 40 vuotta Ikaalisten Teikankaalla toiminut ruokaravintola ja kahvila Tei-Tupa on saavuttanut valtakunnallisen maineen kotiruokaa pursuavalla noutopöydällään, joka katetaan suurella pieteetillä viikon jokaisena päivänä. Paikan asiakkaat kertovat, että he matkaavat jopa satojen kilometrien päästä tervehtimään legendaarista ravintoloitsijaa Inkeri Suojasta. Tyylikkäässä mustavalkoisessa työasussa palveleva Tei-Tuvan hengetär korostaa, että hirsilinnan vahva me-henki ja arvostettu ruoka ovat koko henkilökunnan ansiota.

Kankaanpääläinen tavarantoimittaja Hannu Juhola laskee paketit käsistään ja ottaa ahkeruuskupin. Kahvinsa lomassa mies kertoo yrittäjä Inkeri Suojasen maineesta, joka tunnetaan kattavasti maakunnissa. Juholan mukaan monet konstailemattomien pöydänantimien ystävät suuntaavat ikaalislaiselle kotiruokakeitaalle nimenomaan aina aurinkoisen ja tyylikkäästi mustavalkoiseen työasuun somistautuvan ravintoloitsijan innoittamina.

Suomea ristiin rastiin liikkunut Juhola korostaa Tei-Tuvan ainutkertaisia toimintaympäristöä, palvelualttiutta sekä joka kerta yhtä yllätyksellistä ruokasorttien monipuolisuutta ja runsautta.

– Vastaavaa ruokaravintolaa ei ole missään, Juhola kiteyttää.

Tei-Tuvan buffettitiskejä ja -pöytiä rakentava kokki Eija Ketola viihtyy työssään, koska ikaalislaisessa ravintolassa kaiken tekemisen keskiössä on korkeatasoinen ruoka. Hänen mukaansa jokaisen päivän menu suunnitellaan tarkasti. Keittiössä suositaan kauden raaka-aineita. Kasviksia, kalaa, kanaa ja lihaa on oltava muodossa tai toisessa tarjolla joka päivä.

– Työpäiväni ovat antoisia ja mielenkiintoisia. Olemme täällä kuin yhtä perhettä. Asiakkaamme antavat vuolaasti palautetta. Hyvin useasti kävijöiden kommentit liittyvät noutopöytien antimien monipuolisuuteen, ruokien makuihin sekä hirsirakennuksen kodikkuuteen, Ketola kertoo.

Neljä vuosikymmentä, laskematon määrä ruokailijoita

Yrittäjä Inkeri Suojanen laskee, että Tei-Tupa täyttää parin vuoden päästä jo 40 vuotta. Kolmostien varrella, kauniissa mäntyrinteessä oleva ruokaravintola-kahvila on omistajansa luomus. Asiakasmäärä, joka neljän vuosikymmenen aikana on talossa syönyt, on valtavan suuri, muttei tarkkaa lukua ole tiedossa.

– Hyvin useasti asiakkaat sanovat lähtiessään, että ”voi, kun tällainen paikka olisi Tampereen keskustassa” tai ”kunpa näin kodikas ja korkeatasoinen buffet-ravintola olisi kolmosväylän eteläpuolella”. Kiittävät kommentit kannustavat meitä arkemme pyörittämisessä, ne ovat jokapäiväisen työmme suola, Suojanen tilittää.

Moni Tampere-Vaasa-tietä ajava on vuosikymmenien saatossa pureskellut pähkinää, miten Tei-Tuvan kokoinen ruokapaikka on rakennettu omaan ylhäisyyteensä Teikankaalla.

Suojasella on tyhjentävä vastaus. Aikoinaan hän oivalsi, että Teikankaalla valtatie 3:n varrella on loistava paikka korkeatasoiselle grillikioskille. Idean toteuttaminen ei ollut ihan helppo juttu.

Tei-Tuvan järeä hirsilinna on todellinen katseenvangitsija ja Ikaalisten maamerkki. Inkeri Suojasen ruokaravintola on yksi top-listan asioista, joista Ikaalinen valtakunnallisesti tunnetaan.

– Kun aikanaan puhuin ajatuksistani ja suunnitelmistani teollisuusneuvos Reino Saarelaiselle, hän innostui hankkeesta oitis. Maailman suurimman hirsitalovalmistajan, Honkarakenne Oy:n ideanikkarin ansiosta Tei-Tupa on nykymuotoinen 200-paikkainen ravintola, Suojanen kiittelee.

– Silloisen oman pitkäaikaisen pankkini toimitusjohtaja ei luottanut ideaani. Yrittäjäystäväni kannusti poikkeamaan nykyisen Nordean edeltäjäpankin paikallisjohtajan pakeille. Hän kehui suunnitelmaani toteutuskelpoiseksi ja kannusti minua tarttumaan hankkeeseen. Pankkiiri kyseli, mitä rakennus maksaa, entäpä keittiön ja salin kalustaminen. Näin rahoitus järjestyi, Suojanen muistelee.

Inkeri Suojanen huomauttaa, ettei alkuperäinen Tei-Tupa ollut nykymittainen. Paikka saavutti nopeasti suuren suosion, joten laajennus oli välttämätön.

Inkeri Suojanen kohtaa viikon aikana sadoittain asiakkaita, jotka tulevat valtatie 3:lta poiketen Tei-Tupaan. Monet ruokailijat tulevat Tei-Tupaan ruokaravintolan hengettären innoittamina. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Inkeri Suojanen kohtaa viikon aikana sadoittain asiakkaita, jotka tulevat valtatie 3:lta poiketen Tei-Tupaan. Monet ruokailijat tulevat Tei-Tupaan ruokaravintolan hengettären innoittamina. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Otamme asiakkaat valtatieltä”

– Valtatieltä me kaikki asiakkaamme otamme, Suojanen korostaa.

Suojasen mukaan Tei-Tuvasta kertova hyvä kello on kantanut vuosikymmenien ajan lukuisten linja-autoyhtiöiden ja retkiä järjestävien yhdistysten, kerhojen, seurojen sekä yrityksien ansiosta.

Korona-aika muutti maailman. Eri ryhmien matkailu kotimaassa hiipui. Monenlaisia aikoja elänyt ja kokenut Suojanen uskoo, että ihmiset janoavat kulttuurinautintojen ja urheilutapahtumien äärelle. Hänen mielestänsä uudenlainen maailma synnyttää uusia vetonauloja, käytäntöjä sekä tapoja.

– Tässä me aiomme olla ja ruokkia matkustavaisia ihmisiä, Suojanen lupaa.

Suojanen huikkaa, että Tei-Tuvan elämä on kaikesta huolimatta hauskaa. Mukavuus saa tarttua kävijöihin.

– Kyllä iloisuus varmaan saakin vastakaikua, koska hyvin monet tulevat meille uudelleen ja uudelleen.

Ruokailijat vannottavat kerta toisensa jälkeen Suojaselle, ettei hän saa muuttaa Tei-Tuvan hyvää ja toimivaa konseptia.

– Miksi ronkkisinkaan sitä? Arvostamme aitoja raaka-aineita ja makuja. Pidämme huolen siitä, että ruokailijat saavat vatsansa täyteen. Perinteinen suomalainen kotiruoka pitää pintansa, Suojanen lupaa.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%