Pirkanmaa

Komediateatterin ensi-illassa aidosti uutta: Kolmen kimppa tarjoaa pähkinän purtavaksi empijöille, olla vai eikö olla, seurustellako vai eikö seikata

today1.9.2022

Background
share close
Tampereella nähdään ensimmäisen kerran ranskalaisen Clément Michelin kirjoittama komedia Kolmen kimppa. Siinä näyttelevät Jere Riihinen (vas.) ja Tuukka Huttunen. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereella nähdään ensimmäisen kerran ranskalaisen Clément Michelin kirjoittama komedia Kolmen kimppa. Siinä näyttelevät Jere Riihinen (vas.) ja Tuukka Huttunen. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Ranskalaisen Clément Michelin komedia Kolmen kimppa ei ole vielä loppuun kaluttu näytelmä teattereiden luvatussa maassamme. Tampereen Komediateatteri tuo kimppakomedian ensimmäisen Suomen teatterin pääkaupunkiin Manseen. Ohjaaja Mika Nuojua virittää näyttelijäkolmikon – Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Jere Riihinen – seurustelusuhdesopan Michelin-tähtitason kokeiksi. Työryhmä kertoo, ettei parituntisen teoksen sisältö ole ennalta arvattavissa eikä valmiiksi naurettavissa.

Tampereen Komediateatterin päänäyttämö pimenee. Tummuus enteilee jonkin päättymistä. Valojen kirkastuessa yleisön katseiden alla on kipuileva ja kärmistelevä mies. Uroon suu sylkee sanoja kuin linko. Hänen kätensä viittovat. Keho kertoo omaa tarinaansa. Jo alkutahdit paljastavat, ettei Kolmen kimppa ole vain small talk’ia eikä seksihurjastelijoiden vapaata sänkypolkkaa.

Katsomossa istuu mojovailmeinen ohjaaja Mika Nuojua, joka tekee ensimmäistä ohjaustaan Tampereen Komediateatterissa. Mies on tuttu parista kymmenestä elokuvaroolista, kuten Paavo Ernest ”Erni” Hyökin osasta Liian paksu perhoseksi -leffasta tai Aatoksen roolista Oma maa -filmistä. Nuojua on isosti tuttu myös töllöttimestä, sillä hän on tehnyt paljon rooleja televisiosarjoissa. Hän on lisäksi armoitettu ääninäyttelijä. Nyt Nuojua on ohjaajan saappaissa.

Toimitusjohtaja Teemu Ojala korostaa, että Nuojuan vahva ja monipuolinen osaaminen välittyvät Komediateatterin uutuusteoksesta.

Tampereen Komediateatteri tuo ensi-iltaan perjantaina 9. syyskuuta Clément Michelin Kolmen kimpan. Nuojua iloitsee, että kimppakomedia tehdään nyt ensimmäistä kertaa teatterin luvatussa mekassa Tampereella.

– Kolmen kimppaa on esitetty vielä vähän maamme teattereissa. Teos on ajankohtainen, tuore ja sisällökäs, Nuojua kuvailee.

Nuojuan mielestä Kolmen kimpassa on aistikkaasti ranskalaisuutta, jonka näytelmän käsikirjoittanut Michel on ammentanut kotimaansa elämänpiiristä.

– Näytelmässä on hyvällä tavalla farssimaisuutta, vaikka se onkin draamakomediaa. Teksti on monipuolinen ja pirskahtelevan polveileva. Kaiken kaikkiaan teos sopii luontevasti tähän paikkaan ja tähän aikaan, Nuojua miettii.

Nuojua uskoo, että esitys kirvoittaa kovin erilaisia tunteita tulevissa katselijoissa. Sanoma aktivoi teatterivieraan kysymään itseltään, onko hänen hyvä olla parisuhteessa vai pitäisikö hänen elää yksin sinkkuarkea.

– Koronavuodet ovat nostaneet erilaiset kysymykset ajankohtaisiksi. Etätyö on tuonut parisuhteessa olevat ihmiset aikaisempaa pidemmiksi ajoiksi yhteen, saman katon alle. Teemaan tuo oman sävynsä pätkätöiden tekijät. Myös isä- ja äitisuhteet pyörittävät tunnemaailmaa, Nuojua listaa.

– Tämä näytelmä muistuttaa myös siitä, että toimivan parisuhteen eteen on tehtävä töitä. Tärkeä kysymys on, miten minä itse suhtaudun erilaisiin ongelmiin, Nuojua lisää.

Nuojua kehuu Tampereen Komediateatterin miehitystä, koska vaativa käsikirjoitus tarvitsee mestarilliset ammattilaiset rooleihin.

Paulin osan tekevä Tuukka Huttunen sanoo, että roolihahmo on epävakaa persoona ja impulsiivinen kaveri.

Jere Riihisen Marko on puolestaan pedantti ja kaikella tavalla siisti ilmestys, joka syttyy herkästi eri asioille ja lähtee lennosta mukaan eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

Marika Heiskasen esittämä Sohvi on sinisilmäinen ja neuroottinen tyyppi, jonka suuri rakkaus on kirjat.

Marika Heiskanen on Sohvin roolissa. Tuukka Huttusen Pauli elää kimuranttia todellisuutta, kun miehen pitäisi avautua, ettei hän ole sinut yhteiselon kanssa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Marika Heiskanen on Sohvin roolissa. Tuukka Huttusen Pauli elää kimuranttia todellisuutta, kun miehen pitäisi avautua, ettei hän ole sinut yhteiselon kanssa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Sanotaan komedian keinoin

Kolmen kimppa -näytelmässä ei puhuta kukkasten kielellä, kuten Interflora aikanaan kehotti.

Aikamme käsittelee erittäin aktiivisesti ja mielellään ihmisten olemisen ja elämisen moodeja. Täyttä totta on jo nakuohjelma, jossa tavalliset ihmiset etsivät kumppania alasti – Naked Attraction -deittiformaatti on rantautunut puhumattomien ja pussaamattomien suomalaisten valtakuntaan.

Tuukka Huttunen, Jere Riihinen ja Marika Heiskanen ovat lukeneet Kolmen kimpan käsikirjoituksen tarkasti. He ovat löytäneet sieltä oljenkorsia, joiden turvin näytelmään pystyy ammentamaan lihaa luiden ympärille. Kolmikko tietää, että ranskalaisteksti sisältää asiasanoman ja vakavan tarinan. Se on kuorrutettu huumorilla.

Konkarinäyttelijät tietävät, että heidän on oltava nopeita kuin salama ja nokkelia kuin kärppä, jotta Kolmen kopla toimii.

Huttunen naurahtaa, että kolmikko on kaistapäistä porukkaa. Kirkkaat suunnitelmat ja hyvät aikeet vievät kaaoksen.

– Kuinka puhuisin -kysymys on roolihenkilöni ydintä. Tässä luiskahdetaan tielle, jolla asioista ei puhuta suoraan eikä niiden oikeilla nimillä, Huttunen huokaa.

– Paulin hahmo tekee todeksi, että ihmisellä voi olla monta tapaa olla olemassa, Huttunen lisää.

Marika Heiskanen on täysin vakuuttunut siitä, että Kolmen kimpan vauhti vie jokaisen yleisön mukanaan.

– Katsojat varmasti unohtavat arkitodellisuuden ja maailman tilanteen. Tätä rallia katsoessa arki jää taka-alalle, katsoja saa uutta ajateltavaa, Heiskanen pohtii.

Heiskasen mielestä Kolmen kimpan tapahtumat voivat tuntua joistakin katsojista heidän omakohtaisilta kokemuksiltaan. Tapahtumat ja sanat tulevat iholle, jos ihminen on juuri eronnut, jos hän on kohdannut jotakin raakuutta parisuhteessa tai jos suhde on kuin vankila puhumattomuuden kehineen.

Huttunen muistuttaa maailman monenlaisuudesta, jossa ihmiset toteuttavat omaa persoonaansa myös suhteessa kumppaniin tai puolisoon. Maailma ei ole enää nais- ja miesoletetun.

Ohjaaja Mika Nuojua painottaa, että Kolmen kimpassa on jokaisella roolihenkilöllä erittäin paljon tekstiä. Hänen mukaansa tekstin vahvuus on sen monipuolisuus ja syvällisyys.

– Lähdemme nyt työryhmällämme synnytyksen odotukseen. Sisältö kyllä kuplii myönteisesti, Nuojua hymyilee.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%