Vauvan päivä

Suojelija piispa Jukka Keskitalo: ”Vauvan päivässä nostetaan esille kaikkien erilaisten vauvaperheiden arvoa”

today25.9.2022

Background
share close
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo toimii kansallisen Vauvan päivän suojelijana. Hän sanoo, että Suomessa on varmasti vielä tekemistä esimerkiksi siinä, miten vauvat ja lapset hyväksyttäisiin mukaan luontevasti kaikenlaisiin tilanteisiin ja julkiseen tilaan, Keskitalo miettii kannustimia. (Kuva: Sanna Krook)
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo toimii kansallisen Vauvan päivän suojelijana. Hän sanoo, että Suomessa on varmasti vielä tekemistä esimerkiksi siinä, miten vauvat ja lapset hyväksyttäisiin mukaan luontevasti kaikenlaisiin tilanteisiin ja julkiseen tilaan. (Kuva: Sanna Krook)

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo on kuudennen kansallisen Vauvan päivän suojelijana. – Vauvan päivä on tarpeellinen teemapäivä, jolla muistutetaan vauvaystävällisen kulttuurin tärkeydestä meillä Suomessa, hän sanoo.

Piispa Jukka Keskitalo pitää olennaisena, että Vauvan päivässä nostetaan esille kaikkien erilaisten vauvaperheiden arvoa.

Jo runsaan kymmenen vuoden ajan maamme vauvojen, syntyvien lasten määrä on laskenut rajusti. Vuonna 2000 maassamme syntyi 56 742 vauvaa, ja vuonna 2010 oli myönteinen piikki 60 980 syntyneellä vauvalla. Tämän jälkeen syntyneiden määrä on tullut vuosittain rajusti alaspäin. Viime vuonna syntyneitä oli 49 594. Korona-aika lupaili pikkuisen isompaa syntyvyyttä.

Monissa paikoissa mietitään, millä tavoin suomalaisia voitaisiin kannustaa näkemään lapsissa kansakuntamme tulevaisuus ja yhteiskuntamme kivijalka ja hankkimaan lapsia.

– Suomessa on varmasti vielä tekemistä esimerkiksi siinä, miten vauvat ja lapset hyväksyttäisiin mukaan luontevasti kaikenlaisiin tilanteisiin ja julkiseen tilaan, Keskitalo miettii kannustimia.

Piispan mielestä muutos vauva- ja lapsiystävällisempään yhteiskuntaan lähtee liikkeelle arvopuheesta.

– Lapsille ja lapsuudelle täytyy antaa puheessa myös itseisarvo. Lapset eivät ole vain tulevia aikuisia ja veronmaksajia. On myös tärkeää, että yhteiskunta lainsäädännön ja päätösten muodossa tukee lapsiystävällistä yhteiskuntaa. Myös työn ja perhe-elämän yhdistämistä tukeva ilmapiiri edistää lapsiystävällistä yhteiskuntaa, Keskitalo yksilöi.

Vauvojen, lapsien ja lapsiperheiden asema puhuttaa myös yhteiskuntamme eri toimijoita.

Keskitalon mielestä yleisesti ottaen lapsiperheiden asema ja yhteiskunnan tuet Suomessa ovat hyvällä tasolla.

– Moneen muuhun maahan verrattuna Suomen lakisääteiset perhevapaat ovat varsin pitkiä. Vauvojen ja lapsiperheiden asema on kuitenkin taloudellisessa mielessä usein haastava. Korostaisin kuitenkin vielä enemmän vauvoille ja lapsiperheille tilan ja arvostuksen antamista julkisessa keskustelussa.

”Kirkot tekevät jo paljon – voivat tehdä enemmänkin”

Suomessa eri kirkkokunnilla on keskeinen rooli lapsiperheiden kohtaamisessa. Esimerkiksi kirkkojen paikallisseurakunnat suuntaavat palvelujaan paikallisten tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

Jukka Keskitalo muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on aktiivinen lapsi-, nuoriso- ja perhetyössä.

– Kirkot tekevät jo paljon, mutta ne voivat tehdä paljon lisääkin.

Keskitalon mukaan evankelis-luterilaisissa seurakunnissa on valtavasti toimintaa vauvoille ja lapsille erilaisista kerhoista ja muskareista isompiin perhetapahtumiin.

– Kirkon varhaiskasvatuksessa on palkattuja henkilöitä arvioni mukaan enemmän kuin mitä kirkossa on pappeja. Kirkko tekee myös asennekasvatusta, jotta kaikenikäisten lasten sallittaisiin olla luontevasti mukana jumalanpalveluksissa ja muissa seurakuntien tilaisuuksissa. Lapset täytyy huomioida konkreettisesti myös kirkkotilassa esimerkiksi tekemällä heille leikkipaikkoja.

”Kasvattamistyöstä puhuttava arvostavasti”

Meillä puhutaan juurettomuudesta, siitä, etteivät perheet, eivätkä suvut muodosta enää perinteisiä turvaverkkoja lapsille eikä lapsiperheille. Miten perheestä ja suvusta saataisiin uudelleen keskeinen voimavara ja turvaverkko?

– Vanhempien ja sukulaisten haastava elämäntilanne voi heikentää näiden muodostumista. Täällä pohjoisessa myös etäisyydet vaikkapa lastenlapsiin saattavat olla maantieteellisesti pitkiä, Jukka Keskitalo pohtii.

Piispan mielestä vanhemmuus tarvitsee tukea koko yhteiskunnalta.

– Kasvattamistyöstä täytyy puhua entistä arvostavammin.

– Lapsien ei myöskään täydy aina pärjätä itsenäisesti. Lapsi tarvitsee aikuisten tukea jatkuvasti kasvaakseen hyvinvoivaksi kansalaiseksi.

”Lapsi kaipaa turvallisia rutiineja”

Lapset kasvavat omassa kodissaan luontevasti moniin asioihin, kuten kristillisyyteen. Maallistumisen myötä kodeissa on kuitenkin luovuttu suomalaiseen traditioon vuosisatoja kuuluneesta hengellisyyden viljelemisestä.

Jukka Keskitalo katsoo, että tässä asiassa kirkko on myös itse vähän epäonnistunut.

– Tuttujen kristillisten tapojen, kuten ilta- tai ruokarukouksen merkitystä, on syytä pitää esillä enemmän. Piispa muistuttaa, että lapsi kaipaa turvallisia rutiineja.

– Rukoilusta puhuminen on kulttuurissamme usein aika haastavaa. Oikeastaan kaikkia suomalaisia voisi kannustaa etsimään omaa luontevaa tapaansa rukoilla. Hengellisyys kuuluu ihmisyyteen, Keskitalo korostaa.

”Lapsen ei tarvitse tietää kaikkea”

Koko maailma vyöryy päivittäin eri tiedotusvälineiden kautta koteihin ja elinympäristöihin. Edes perheiden pienimmät eivät välty tiedon loputtomalta tulvalta. Esimerkiksi maanosassamme riehuva Ukrainan sota on jatkuvasti silmissä ja korvissa.

Jukka Keskitalo teroittaa, että lasten kanssa on todella tärkeää puhua tällaisista isoista huolenaiheista, joita mediasta päätyy lastenkin silmiin ja korviin.

– Lapsille täytyy myös muistaa sanoa, että kaikki on nyt hyvin ja ettei tarvitse pelätä. Ja että vanhemmat huolehtivat hänestä.

Piispa painottaa, ettei lapsen tarvitse tietää kaikesta kaikkea.

”Lapsissa on tulevaisuus”

Vanhemmuutta miettivät sitä, onko turbulenssisessa maailmassa lapsilla tulevaisuutta. Suomalaista kansa- ja yhteiskuntaa on totutusti rakennettu ajatuksella ”lapsissa on tulevaisuus”.

– Tämä lause on totta siinäkin mielessä, että nykyiset lapset ovat tulevaisuuden yhteiskunnan vaikuttajia ja ylläpitäjiä, Jukka Keskitalo sanoo.

Piispan mukaan Suomen ikärakenne on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan syntyvyyden alhaisuuden ja toisaalta ikääntyvien ihmisten määrän kasvun johdosta.

– Lapsia ei tule kuitenkaan ajatella vain tulevina veronmaksajina, vaan lapsuudelle kuuluu oma, luovuttamaton arvonsa. Lapsen täytyy saada olla lapsi. Se on parasta myös myöhemmälle kehitykselle.

Raamatun vaikuttavin teksti lapsesta

Kuudetta kansallista Vauvan päivää suojeleva piispa Jukka Keskitalo nostaa pari jaetta Matteuksen evankeliumista, kun hän miettii Raamatun vaikuttavinta tekstiä lapsesta.

– Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.”

Vauvan päivän päätapahtumat Helsingissä

Kansallista Vauvan päivää vietetään perjantaina 30. syyskuuta.

Vauvan päivän päätapahtumat järjestetään Helsingissä.

Tämänvuotisen Vauvan päivän teemana on ”Ihmeelliset, ihanat vauvat!”.

Tapahtumat alkavat perjantaina eläintarhan urheilukentällä kello 10-11.30 pidettävällä tilaisuudella.

Ohjelma jatkuu kello 12-16 Musiikkitalolla. Paikalla on eri yhdistyksiä ja yrityksiä esittelemässä toimintaansa sekä mahtavia livetietoiskuja tietenkään vauvoja ja taaperoita unohtamatta. Järjestäjät kutsuvat kansalaisia paikalle tapaamaan muita, nauttimaan ja saamaan tietoa.

Valtakunnallinen striimi näkyy kello 12-13.45 Musiikkitalon YouTube-kanavalla ja on täynnä mitä mielenkiintoisempia puheenvuoroja, tietoiskuja ja musiikkiesityksiä.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%