Pirkanmaa

NELJÄ TÄHTEÄ: Virtuoosimainen näyttelijäntyö virittää jännityksen huippuunsa Baskervillen koira -dekkarikomediassa

today16.10.2022

Background
share close
Tampereen Komediateatteri onnistuu tyylikkäästi Baskervillen koira -esityksessään. Pääroolien tekijät ovat rautaisten ammattilaisten käsissä. Sherlock Holmesina nähdään Ilkka Heiskanen (oik.). Tohtori Watsconina on Heikki Hela (vas.). Aku Sajakorpi (keskellä) on näytelmän todellinen onnistuja; mies vastaa 14 roolista, ja hän tekee osansa taiturimaisesti. (Kuva: Harri Hinkka)
Tampereen Komediateatteri onnistuu tyylikkäästi Baskervillen koira -esityksessään. Pääroolit ovat rautaisten ammattilaisten käsissä. Sherlock Holmesina nähdään Ilkka Heiskanen (oik.). Tohtori Watsonina on Heikki Hela (vas.). Aku Sajakorpi (keskellä) on näytelmän todellinen onnistuja; mies vastaa 14 roolista, ja hän tekee osansa taiturimaisesti. (Kuva: Harri Hinkka)

30-vuotias Tampereen Komediateatteri matkaa onnistumisesta onnistumiseen. Nyt teatteri tarjoilee brittikirjailija Arthur Conan Doylen The Hound of the Baskervilles -romaaniin ja yhdysvaltalaisen Ken Ludwigin dramatisointiin perustuvan dekkarikomedian näyttelijäntyön, lavastuksen, valojen ja videoiden, äänen, puvustuksen sekä maskeerauksen ja kampausten taiturimaisena kudoksena. Ilkka Heiskanen on suvereeni Sherlock Holmesina, eikä Heikki Helakaan kalpene tohtori Watsonin roolissa. Aku Sajakorpi osoittautuu suorastaan ihmemieheksi sukkuloidessaan peräti 14 roolissa. Lisäksi Veera Degerholmin ja Jere Riihisen panokset ovat mittavat.

Nyt on sanottava heti kättelyssä, että Tampereen Komediateatteri tekee esitys toisensa jälkeen upeita rimanylityksiä. Onnistumiset ruokkivat komediateatterilaisia.

Baskervillen koira on filmatisoitu parikymmentä kertaa, ja teos on teattereiden kestosuosikki. Suuri yleisö viihtyy ajasta aikaan romaanin parissa. Äänikirja tarjoaa uudenlaisen elämyksen runsaat sata vuotta pinnalla pysyneestä jännityskertomuksesta. Baskervillen koiran Tampereen Komediateatterille ohjannut Panu Raipia on loihtinut koko ammattilaisjoukkonsa kanssa esityksen, jonka aikana katsojat pääsevät aidosti piipahtamaan Englannin Dartmoorin pimeille, sumuisille nummille.

Tampereen Komediateatterin Baskervillen koira on kiitollinen esimerkki näytelmästä, joka on hiottu esityskuntoon ensi-iltaansa. Toteutus hohkaa tekemisen riemua; kaikki talon ammattilaiset antavat parastaan. Tämä esitys osoittaa jälleen kerran Tampereen Komediateatterin päänäyttämön toimivuuden, jossa yleisö on tapahtumien keskipisteessä.

Baskervillen koirassa on varsin paljon tekstiä. Siinä on rehevää vuoropuhelua ja keskustelua. Repliikit ovat herkullisia. Sanoilla on suuri arvo, ja käsikirjoitus herkuttelee tyyppibrittiläisesti roolihenkilöiden persoonaa maalaavilla ilmaisuilla. Romaani kestää aikaa.

Ohjaaja Panu Raipia on tehnyt mittavan työn, kun hän on virittänyt Tampereen Komediateatterin päänäyttämölle klassikon, jossa arvoituksellisuus yllättää myönteisesti monta kertaa esityksen aikana. Murha ja murhayritykset ovat kertomuksen suola. Sitä Raipia ripottelee oikeankokoisella sirottimella. Ihmiskohtalot ja salatut sukulaisuudet herättävät katsojien uteliaisuuden. Herkullisia paljastuksia tiputellaan koko esityksen ajan.

Baskervillen koiran kuvaamat tapahtumat ja paikat haastavat lavastajat. Oskari Löytönen on tehnyt syvällistä työtä, jotta lavasteet tukevat esityksen edetessään virittämää jännitystä. Kartano on juuri niin kalmantuoksuinen kuin sen tällaisessa sukukiroustarinassa kuuluu olla. Yliluonnollisen jättiläiskoiran arvoituksen on säilyttävä täytenä mysteerinä. Salaperäisyyden sumuverhoon kätkeytyvän nummen on oltava pelottava. Löytönen on onnistunut luomaan romaanin ajan ja paikan mukaisen lavastuksen. Aikamatka onnistuu.

Jussi Kamunen on paljon vartijana valo- ja videoratkaisuillaan. Kamunen on alansa kova ammattilainen, joten Baskervillen koiran tapahtumat saavat paljon lihaa luun ympärille Kamusen oivalluksista. Erityisesti mainitsen suorastaan nerokkaan hevosvaunuefektin.

Äänimaailmalla on ratkaiseva asema jännityksen virittämisessä ja pelon ilmapiirin nostattamisessa. Janne Pärnänen on loihtinut koukuttavat äänet.

Kaisa Savolainen on ollut todella suuren urakan kimpussa, kun hän on rustannut kymmenien roolihahmojen puvut. Nyt tarjotaan silmänruokaa sekä mahdollisuus rikosmysteeriä avaaviin oivalluksiin. Savolaisella on tarkka silmä ja pettämätön tyylitaju. Brittiläinen pukeutumiskulttuuri saa ilmentymänsä.

Johanna Paakkanen antaa maskeerauksillaan ja kampauksillaan pisteen iin päälle.

Aku Sajakorpi vaihtaa lennokkaasti roolista seuraavaan. Hän on paljon vartijana koko esityksessä, jotta komedialliset ja dekkarimaiset piirteet toteutuvat. Veera Degerholm on myös monena. Molemmat ovat todellisia taitureita Baskervillen koiran tarinan juoksuttajina. (Kuva: Harri Hinkka)
Aku Sajakorpi vaihtaa lennokkaasti roolista seuraavaan. Hän on paljon vartijana koko esityksessä, jotta komedialliset ja dekkarimaiset piirteet toteutuvat. Veera Degerholm on myös monena. Molemmat ovat todellisia taitureita Baskervillen koiran tarinan juoksuttajina. (Kuva: Harri Hinkka)

Aku Sajakorpi on paljon vartijana

Baskervillen koiran selkärangaksi vahvistuu Aku Sajakorpi. Miehen vastuulla on peräti 14 roolia. Tämä tykitys on Sajakorven näyttelijän uran parasta a-luokkaa. Hän on hionut jokaisen tehtävänsä timantiksi. Sajakorven osat ovat näytelmän kokonaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeitä. Hän tuo liitoksiin kestävän liiman, jolla palikat pysyvät koossa ja hallinnassa. Tämä roolikattauskokonaisuus on ehdottomasti mestarillisinta, mitä olen Sajakorvelta nähnyt.

Myös Veera Degerholm keitetään monessa liemessä Baskervillen koirassa. Degerholmkin tekee 14 erikokoista rooliaan suurella pieteetillä.

Jere Riihisestä on varttunut vahva taituri Tampereen Komediateatterin vakiomiehitykseen. Riihinen hoitaa taitavasti seitsemän roolia.

Sajakorpi, Degerholm sekä Riihinen ovat todellisia komedian taitajia, sillä heidän jokaisen näyttelijäntyö on tässä dekkarikomediassa ratkaisevassa vastuussa. Kolmikolla on homma hanskassa.

Ilkka Heiskanen on ilmetty Sherlock Holmes. Ihmisillä on aina suuret odotukset ja vaatimukset Holmesin saappaisiin astuvia kohtaan. Heiskanen huolehtii piiruntarkasti siitä, että hänen tulkitsemansa Holmesin tavaramerkkinä on skeptisyys.

Heikki Hela täyttää kaikki kovimmatkin odotukset tohtori Watsonin roolia kohtaan.

Heiskanen ja Hela vastaavat kiitettävästi siitä, että Holmesin ja Watsonin parityöskentely on nokkelaa.

Tampereen Komediateatteri huolehtii omalta osaltaan siitä, että Baskervillen koiran tarina pitää tiukasti keskeisen paikkansa jännityskirjallisuuden historiassa.

Baskervillen koiralla on paljon ystäviä Suomessakin. Tämä teatteritoteutus tekee kunniaa suurelle klassikolle.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%