Uutiset

Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä noussut räjähdysmäisesti

today28.10.2022

Background
share close

Nuorten tekemien rikosten lukumäärä ja erityisesti rikoksiin syyllistyneiden 15-20 -vuotiaiden henkilöiden lukumäärä on noussut räjähdysmäisesti Sisä-Suomen poliisilaitoksella Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Rikosten skaala vaihtelee näpistyksistä törkeisiin väkivaltarikoksiin, vahingonteoista huumausainerikoksiin sekä erilaisiin liikennerikoksiin ja liikennejuopumuksiin.

Nokian poliisiasema tekee tiivistä yhteistyötä toimialueellaan Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan opetus-, nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa. Poliisi on tehnyt kuluneen syksyn aikana huolestuttavan havainnon 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärän kasvusta. Rikokset ja häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt myös alle 15-vuotiaiden keskuudessa ja sama havainto on tehty myös kunnissa. Kuntien sidosryhmistä on kantautunut viestejä mm. oppilaitoksissa lisääntyneestä väkivallasta ja sen ihannoinnista sekä ilkivallasta.

Kouluissa ja vapaa-ajalla on törmätty siihen, että jopa 3-4 -luokkalaiset käyvät niin sanottua vape-kauppaa, eli myyvät sähkötupakkaa. Kouluajan ulkopuolella muun muassa nuorisotiloilla ja koulujen pihoilla on ollut toistuvasti järjestyshäiriöitä. Kuntien nuorisopalvelut ovat hämillään ja huolissaan lyhyessä ajassa tapahtuneesta lasten ja nuorten käyttäytymisen ja käytöksen muutoksesta; käytös on hyvin röyhkeää ja aggressiivista eikä aikuisia tai toisen omaisuutta kunnioiteta.

Poliisille tehtäviä iltaisin koulujen pihoihin
Poliisille on ilmoitettu Nokialla erityisesti Nokianvirran koulun pihassa tapahtuvasta nuorison häiritsevästä käyttäytymisestä iltaisin. Koulujen pihoilla nuoriso on muun muassa metelöinyt häiritsevästi, uhkaillut väkivallalla ja syyllistynyt vahingontekoihin rikkomalla toisten omaisuutta ja sotkemalla paikkoja. Poliisille on tullut tietoon myös koulun pihassa tapahtuneita pahoinpitelyjä.

Mopoilla ajelu ja metelöinti on häirinnyt myös alueen asukkaita, jotka ovat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen. Poliisilla on ollut mm. Nokianvirran koululle kesäkuun 2022 alusta tähän päivään mennessä lähes 20 tehtävää, joista suurin osa on koskenut häiritsevää meteliä tai käytöstä, nämä tehtävät ovat sijoittuneet pääsääntöisesti viikonloppuiltoihin.

– Poliisi on poistanut Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa koulujen pihoista parhaimmillaan kymmeniä häiritsevästi käyttäytyviä nuoria, toteaa komisario Ari Aro. – Nuorten kokoontumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa ja se on aivan normaalia nuorten elämään kuuluvaa kanssakäymäistä, mutta valitettavasti pieni, mutta sitäkin näkyvämpi osa nuorisosta pilaa hyvän asian syyllistymällä häiriköintiin tai jopa rikoksiin, jatkaa Aro. Myös erilaisten päihteiden käyttö on usein syynä häiritsevään käyttäytymiseen.

Alaikäisten tekemien rikosten tutkinta työllistää tutkintaa
15-20 -vuotiaiden tekemiin rikoksiin ja rikosten tekijöiden lukumäärän hurja kasvuun on havahduttu myös Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Nokian poliisiaseman kaksi tutkintaryhmää suorittavat esitutkintaa Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan alueella tapahtuneissa rikoksissa, joista 15-20 -vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on huomattava. Kahdella identtisellä tarkastelujaksolla vuosina 2021 ja 2022 jokaisen edellä mainitun kunnan alueella 15-20 -vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä on noussut huolestuttavasti.

Etenkin alle 18-vuotiaiden tekemät rikokset ovat poliisia työllistäviä. Alle 18-vuotiaat rikoksesta epäillyt tulee lähtökohtaisesti kuulustella henkilökohtaisesti huoltajan ja sosiaaliviranomaisen ollessa läsnä kuulustelussa eikä esimerkiksi puhelinkuulustelujen suorittaminen ole aina mahdollista. Esitutkintalain mukaan alle 18-vuotiaan ollessa epäiltynä rikoksesta tai alle 15-vuotiaana tekemästään rikollisesta teosta esitutkinta on toimitettava kiireellisesti.

– Omassa tutkintaryhmässäni on tälläkin hetkellä useita alle 18-vuotiaiden tekemäksi epäiltyä rikosta tutkittavana. Esitutkintalain mukaan nämä jutut on tutkittava kiireellisesti, mikä tarkoittaa sitä, että monet muut tutkittavat jutut jäävät tutkittavaksi myöhemmälle ajankohdalle. Mikäli kehityssuunta 15-20 – vuotiaiden tekemien rikosten osalta on näin raju, niin en uskalla edes ajatella sitä, kuinka tutkijat selviävät nykyisillä resursseilla tulevista vuosista, toteaa rikoskomisario Panu Rautio.

Poliisi puuttuu häiriökäyttäytymiseen mahdollisuuksien mukaan ja pyytää vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa siitä, missä menee hyväksyttävän ja ei hyväksyttävän käytöksen rajat. Poliisi haluaa muistuttaa vahingonkorvausvastuusta, joka koskee myös alle 15-vuotiaita lapsia.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%