Uutiset

Vastaamon tietomurron selvittely etenee – ulkomailla oleskeleva epäilty vangittu poissaolevana

today28.10.2022

Background
share close

Keskusrikospoliisi on edennyt Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnassa. Esitutkinnassa on vangittu poissaolevana ja etsintäkuulutettu noin 25-vuotias suomalaismies, jota poliisi epäilee Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta. Henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Helsingin käräjäoikeus on torstaina 27.10. vanginnut yhden henkilön poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Keskusrikospoliisi vaati vangitsemista liittyen Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron esitutkintaan, josta poliisi tiedotti ensimmäisen kerran lokakuussa 2020.

Poliisin tiedossa on, että epäilty oleskelee tällä hetkellä ulkomailla, minkä vuoksi hänet vangittiin poissaolevana. Henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, jonka nojalla hänet voidaan ottaa kiinni ulkomailla. Kiinnioton jälkeen poliisi pyytää epäillyn luovuttamista Suomeen. Epäillystä tullaan antamaan myös Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus. Epäilty on noin 25-vuotias Suomen kansalainen.

– Poliisi on edistynyt tutkinnassa merkittävästi. Tähän pisteeseen on päästy pitkäjänteisellä ja huolellisella työllä. Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä sekä poliisilaitosten että muiden viranomaisten kesken Suomessa ja kansainvälisesti. Vielä on liian aikaista arvioida ajankohtaa, jolloin esitutkinta voidaan saattaa syyteharkintaan, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinta on edelleen kesken. Poliisi selvittää lisäksi tietomurrosta epäillyn henkilön yhteyttä tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin ja tietojen levittämiseen.

Noin 22 000 asianomistajaa on tehnyt rikosilmoituksen poliisille tapaukseen liittyen. Uhrien poikkeuksellisen suuren lukumäärän takia asianomistajien kuulemiset toteutetaan sähköisesti. Sähköisiä lausumia poliisi on vastaanottanut vasta noin 6400.

– Kehotamme kaikkia uhriksi joutuneita tekemään rikosilmoituksen ja rikosilmoituksen tehneitä antamaan sähköisen lausuman. Lausumalomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa, kertoo Leponen.

Poliisin arvion mukaan noin 10 000 uhria ei ole tehnyt rikosilmoitusta. Poliisi kehottaa tekemään rikosilmoituksen, jos henkilökohtaisia tietojasi on vuotanut nettiin tai olet saanut kiristysviestin psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen. Rikosilmoituksen tehneet asianomistajat voivat täyttää lausumalomakkeen omatoimisesti poliisin sähköisen asiointialustan kautta.

 

Kirjoittaja: Kimmo Hoivassilta

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%