Uutiset

Vuoden 2022 nuori yrittäjä: Saliyrittäjä Jutta Selin tähyää Pariisin olympialaisiin

today7.11.2022

Background
share close
Jutta Selin kehittää nimeään kantavaa yritystä määrätietoisesti. Kolme vuotta yrittäjänä toiminut Selin sai Vuoden 2022 nuoriyrittäjä -palkinnon.
Jutta Selin kehittää nimeään kantavaa yritystä määrätietoisesti. Kolme vuotta yrittäjänä toiminut Selin sai Vuoden 2022 nuoriyrittäjä -palkinnon.

Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan käyneestä painonnostajalupauksesta Jutta Selinistä on varttunut menestyvä saliyrittäjä. Ylöjärven Yrittäjät ry palkitsi kovia tuloksia lajissaan takoneen urheilijan Vuoden 2022 nuoriyrittäjä -tunnustuksella. Yritystään koko ajan kehittävän painonnostajan tavoitteet ovat korkealla; hänen päämääränään on olla mukana vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa.

Jutta Selin pokkasi Vuoden 2022 nuori yrittäjä -palkinnon lauantaina. Huomionosoitus on hyvä jatko Selinin äskettäin saamalle kolmelle hopeamitalille Albanian Durresissa käydyistä painonnoston EM-kilpailuista.

Selin on ahkera kilpailija. Hänen suuri toiveensa olisi edustaa Suomea vuoden 2024 olympialaisissa Pariisissa.

– Haluaisin saada nyt sponsoreita, jotka tukisivat olympiahankettani.

Joulukuussa Selin matkaa MM-kisoihin Kolumbiaan.

”Yrittäjyys on juttuni”

Team Jutta Selin on toiminut vuodesta 2019 lähtien.

Ylöjärveläislähtöinen Selin kiittelee vuolaasti kotikaupunkinsa lukiota, jolla on maassamme toisena lukiona yrittäjyyden erikoistehtävä. Selin arvostaa yläkoulunsa opinto-ohjaajaa, joka kannusti häntä yrittäjyyslukioon.

– Opo sanoi, että minussa on ainesta yrittäjäksi.

– Yrittäjyyslukioaikani, vuodet 2015-2018, vahvisti ajatustani yrittäjäksi heittäytymisestä.

Selin sanoo, että hänen ja lukiokaverinsa perustama Liikkuvat lapset NY avasi konkreettisesti yrittämisen arjen. Hän korostaa käytännön tekemisen merkitystä.

– NY:n pyörittäminen sytytti kipinän yrittäjyyteen. Minua kiehtovat suuresti yrittäjän vapaus sekä vastuut. Omat aikataulut ovat minulle ratkaisevan tärkeitä, koska painonnoston treenaaminen on säännöllistä. Harjoittelen valmentajani ohjauksessa Tampereella.

Selin kertoo, että NY antoi hänelle paljon. Hän toimi lasten parissa. Yritystoiminta keskittyi erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Muun muassa syyslomaleirin ja discon toteuttaminen olivat palkitsevia kokemuksia.

Lukiolaisenakin Selin oli ahkerasti ja tiiviisti kiinni työelämässä. Hän työskenteli kahvilassa, leipomossa sekä kuljettajana. Motivaattoreina olivat halu tienata rahaa ja saada kokemusta.

Selin arvostaa erityisesti asiakaspalvelukokemusta, josta hänelle on ollut paljon hyötyä oman salin pyörittämisessä.

– Opiskeleminen, urheileminen ja työntekeminen lomittuivat hyvin jokapäiväisessä elämässäni.

Yritys vakiintui kolmessa vuodessa

Jutta Selin kuvaa kolmea yrittäjyysvuottaan työntäyteisiksi. Hänen mukaansa mitkään asiat eivät ole tulleet puskista yllätyksinä, koska esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja käynnistämiseen liittyvät asiat olivat tuttuja NY:n ansiosta.

– Yrityksestä huolehtiminen on jokapäiväistä työtä. Tulevaisuutta varmentavia ponnistuksia on tehtävä koko ajan. Perinteinen sääntö, että yritys vakiinnuttaa toimintansa kolmen ensimmäisen vuotensa aikana. Näin on tapahtunut.

Selin korostaa jatkuvan asiakashankinnan ja markkinoinnin tärkeyttä. Hän käyttää niin somea kuin perinteisiä mainostuskanavia.

– Uskon, että omalla lajitaustallani, urheilijastatuksellani ja kilpailuissa menestymisilläni on myönteinen vaikutus salini vetovoimaan. Olen toiminut pitkään valmentajana.

– Asiakkaiden suositukset ovat merkityksellisiä

Selin harrasti yleisurheilua vuoteen 2016 saakka. Sen jälkeen hän on omistautunut painonostolle. Hänen saavutuksissaan on muun muassa 17-vuotiaana Suomen ja Pohjoismaiden mestaruudet. Ylöjärveläiset muistavat Selinin myös Ryhdin lentopalloilijana.

– Olen omimmillani nimenomaan yksilöurheilijana. Olen synnynnäisesti kilpailuhenkinen.

”Olen päättäväinen”

– Puolisoni ja vanhempani ovat tärkeitä kannustajiani, tsemppaajiani, Jutta Selin kiittelee.

Selin arvioi, että hänen oma ahkeruutensa on yrittäjyyden merkittävä voimavara.

– Tunnistan persoonastani myös luovuuden. Tästä on paljon hyötyä. Palvelutarjotinta on jalostettava koko ajan. Toimiala menee eteenpäin, ja yrittäjän on pysyttävä ajanhermolla.

Selin kuvaa itseään lisäksi rohkeaksi.

– On uskallettava tehdä päätöksiä.

– Olenhan minä päättäväinenkin.

Selin pitää vahvuutenaan järjestelmällisyyttä. Hän hallitsee aikataulut.

– Neuvoisin jokaista luottamaan omiin vaistoihinsa. Olen huomannut, että ensimmäinen mieleeni nouseva ajatus on paras, se, joka kannattaa toteuttaa.

Selin kannustaa nuoria tekemään omaa elämäänsä koskevat päätökset. Hän on nähnyt nuoria, jotka ovat tulevaisuuspohdiskelujensa kanssa ihan hukassa.

– Oman polun rakentaminen palkitsee.

Selin sanoo, että esimerkiksi Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan kannattaa lisätä käytännöntekemistä. Harjoittelujaksot auttavat löytämään oman alan.

– Kun olin 14-vuotiaana kesätyössä Plastirollilla, opin, millaista on työskennellä tehtaassa. Kokemus oli avartava.

Selin korostaa, että hän on saanut elämäänsä vakaan ja kestävän pohjan kotoaan. Äidillä ja isällä on keskeinen rooli.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%