Uutiset

Vuoden 2022 pienyrittäjä: Pienkone ja Ylöjärvi ovat kasvaneet samassa tahdissa

today7.11.2022

Background
share close
Ylöjärven Pienkone Oy on Vuoden 2022 pienyrittäjä -palkinnon saaja. Yrityksen perustaja on Simo Lahtinen (vas.). Juha Lahtinen on toimitusjohtajana. Vesa Lahtinen vastaa myymälästä.
Ylöjärven Pienkone Oy on Vuoden 2022 pienyrittäjä -palkinnon saaja. Yrityksen perustaja on Simo Lahtinen (vas.). Juha Lahtinen on toimitusjohtajana. Vesa Lahtinen vastaa myymälästä.

Ylöjärven ja koko Tampereen kaupunkiseudun voimakas kasvu on satanut myös vuonna 2006 perustetun Ylöjärven Pienkone Oy:n laariin. Perheyritys syntyi, kun yrittäjä Simo Lahtinen tarvitsi ruohonleikkurilleen korjausta parikymmentä vuotta sitten. Kesä ja pihanurmen kasvu olivat silloin hehkeimmillään eikä Lahtisella ollut aikaa odottaa viikkokausia, jonka leikkurin kuntoon saattaminen korjaamossa olisi vaatinut. Vika ei ollut ihan helppo korjata, mutta nikkari päätti kunnostaa itse koneensa. Näin monen touhun mies löysi toteutuskelpoisen yritysaihion, ja loppu onkin ylöjärveläistä yrityshistoriaa.

Ylöjärven Yrittäjät ry antoi Vuoden 2022 pienyrittäjä -palkinnon Lahtisen perheen luomalle Ylöjärven Pienkone Oy:lle lauantaina. Yritys työllistää perustajansa Simo Lahtisen sekä hänen kaksi poikaansa Juha ja Vesa Lahtisen. Juha on nyt toimitusjohtajavastuussa.

Ylöjärveläiset tuntevat Simo Lahtisen myös hänen nimeänsä kantavasta konepajasta, joka on toiminut paikkakunnalla jo vuodesta 1970 lähtien. Konepaja Simo Lahtinen Oy toimii metallin alihankkijana.

– Tarve ja kysyntä ruokkivat yritystoimintaa, Simo Lahtinen korostaa.

Lahtinen tunnisti pienkoneiden mentävän markkinaraon vuoden 2002 kesällä omassa kotipiirissään. Ruohonleikkuri sanoi yhteistyösopimuksen irti juuri kun sitä olisi tarvittu eniten. Lahtinen kääntyi paikallisen yrittäjän puoleen saadakseen koneensa toimintakuntoon. Korjaaja lupaili konetta takaisin vasta kolmen viikon kuluttua. Se oli Suomen suvessa kohtuuttoman pitkä odotusaika.

– Päätin korjata itse leikkurini. Korjasinhan mopoja ja autojakin itse. Vaikka vika osoittautui varsin ongelmalliseksi, päihitin sen ja sain koneen iskukuntoon. Tämä tapaus merkitsi lähtölaukausta uudenlaiselle yritystoiminnalle.

Perheen voimilla eteenpäin

Ylöjärven Pienkone Oy on toiminut nyt runsaat 16 vuotta. Yrityksen vetovastuu on Juha Lahtisella, ja Vesa Lahtinen vastaa myymälästä. Simo-isä on monitoimimies. Perheen ulkopuolista työvoimaa on etenkin sesonkikaudella sulan maan aikaan, yksi vakituinen huoltomies paiskii töitä läpi vuoden.

Simo ja Juha Lahtinen sanovat, että Tampereen kaupunkiseudun kasvu ja kehitys ovat antaneet yritykselle hedelmällisen toimintaympäristön. Maakunnassa on Lahtisten mukaan varsin vähän alan toimijoita.

– Asiakkaamme ovat Pirkanmaan eri puolilla. Toimintasäde on varsin laaja.

– Tampereen kaupunkiseutu kasvattaa koko ajan asukasmääräänsä. Keskuskaupunkiin ja sen kehyskuntiin rakennetaan alvariinsa uusia omakotitaloja sekä rivi- ja kerrostaloja. Alamme tuotteille ja palveluille on luonnollista kysyntää niin yksityisten kuin ammattilaisten keskuudessa. Vastaamme tarpeeseen parhaamme mukaan.

Lahtiset sanovat, että heidän palvelutarjottimensa on poikkeuksellisen monipuolinen. Siihen kuuluvat ruohonleikkurit, robottiruohonleikkurit, ajoleikkurit, pensasleikkurit, oksasilppurit, puutarhajyrsimet, lumilingot, moottorisahat, raivaussahat, trimmerit, metsurin turva-asut, varusteet ja tarvikkeet.

Ylöjärven Pienkoneen toiminnan kantavana tukipalveluna on huolto ja korjaus.

– Olemme merkkiliike. Niiden lisäksi meillä on monen muun merkin takuuhuollot, Juha lahtinen muistuttaa.

Ylöjärven Pienkoneen erikoisuus on 16 vuoden aikana määrätietoisesti koottu varaosavarasto. Simo Lahtinen vakuuttaa, että valikoimista löytyvät vanhempienkin koneiden varaosat.

– Nykyaikana monissa yrityksissä ajatellaan, ettei rahaa kannata pitää kiinni varastossa. Meidän toiminta-ajatuksemme lähtee toisenlaisista arvoista ja valinnoista. Mahdollistamme muun muassa sen, että asiakas saa vanhaankin koneeseen uusia osia. Ettei tarvitse heti olla ostamassa kokonaan uutta laitetta.

Vesa Lahtinen korostaa palvelun tärkeyttä. Hän muistuttaa, että jonkin tietyn varaosan hakeminen voi olla työläs juttu. Ensiksi on varmistettava tyyppikirjasta oikea osa, ja sitten se on etsittävä hyllyistä. Vaikka varastojärjestelmä on kunnossa ja ajantasainen, kaikki osat eivät singahda esiin kuin Manulle illallinen.

Lahtiset sanovat, että joskus heille tarjotaan huollettaviksi ja korjattaviksi myös kodinkoneita, mutta ne eivät kuulu yrityksen repertuaariin.

Omintakeinen käyttöaika

Lahtiset sanovat, että ruohonleikkureiden käyttöaika on Suomessa muuhun maailmaan nähden varsin poikkeuksellinen. Leikkureita ei ole suunniteltu eikä valmistettu maamme oloihin.

– Suomessa kesäaika on lyhyt. Leikkurit eivät siis ole täällä käytössä läpi vuoden, kuten jossakin päin maailmaa.

Alan ammattilaiset toivovat, että suomalaiset arvostaisivat koneitaan nykyistä enemmän. Arvostus saisi näkyä huolenpidossa. Leikkurit kannattaisi myös huoltaa oikeaan aikaan.

– Hyvä aika huollolle ja korjauksille on syksy tai talvi. Siten kone olisi heti kevään koittaessa käyttövalmis. Putsattu ja laitettu kone kestää.

Juha Lahtinen kertoo, että asiakaspalvelu on monesti neuvontaa ja koulutusta.

Muutokset näkyvät arjessa

Simo, Juha ja Vesa Lahtinen ovat yrityksessään aitiopaikalla niin työmenetelmien muutoksissa kuin koneiden kehityksessä.

– Jo monen vuoden ajan on ollut arkipäivää, että nainen tulee myymäläämme ja ostaa hyvin ennakkotiedoin moottorisahan. Metsien omistajakunta onkin monipuolistunut, ja myös kaupunkilaismetsänomistajat haluavat osallistua metsiensä kunnostustöihin.

Lahtiset sanovat, että ihmiset haluavat satsata aikaisempaa enemmän pihoihinsa ja puutarhoihinsa. Niistä pidetään hyvää huolta ja avuksi hankitaan tarkoituksenmukaisia työkaluja ja -koneita sekä suojavaatteita.

Koneet ovat kehittyneet aimo harppauksin vuosikymmenen ajan, eikä niiden kehitykselle näy loppua. Nyt ajan isona trendinä on ladattavien akkujen yleistyminen voimanlähteenä. Muun muassa robottileikkureiden esiinmarssi voimistuu Suomessa. Läheinen verrokkimaamme Ruotsi on kymmenen vuotta Suomea edellä.

– Tiedämme, että maassamme otetaan samanlaiset kehitys- ja kasvuaskeleet kuin länsinaapurissamme.

– Tätä päivää on myös se, että monet koneet ovat kännykkäohjattavia. Ajatus, että ihmisen koko elämänpiiri on kännykässä, todentuu.

Saatavuusongelmat pulmina

Koronavuosi 2021 jää myös Ylöjärven Pienkoneen historiaan huippukysynnän ajanjaksona.

– Koronapandemian aikana ihmiset satsasivat asumiseensa ja elinympäristöönsä. Aktiivisuus heijastui voimakkaasti myös meille, Simo ja Juha Lahtinen kertovat.

Koronapandemia ja Ukrainan sota vaikuttavat puolestaan kielteisesti Lahtisten yritystoimintaan.

– Etenkin viime vuoden ajan olemme kärsineet siitä, että emme ole saaneet toivomallamme tavalla uusia koneita emmekä kaikkia varaosia. Meillä on ollut myymälämme lattiat harvinaisen tyhjinä. Tavaran saatavuuspulmat ovat aitoja. Olemme joutuneet myymään ei-oota, he toteavat.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%