Uutiset

Vuoden 2022 yrittäjä: Veljekset Tero ja Marko luotsaavat Tahlojen kuljetus- ja maanrakennusyrityksen uusille vuosikymmenille

today7.11.2022

Background
share close
Yhtymä-Tahlo Oy sai Vuoden 2022 yrittäjä -palkinnon. Veljekset Harri (vas.) ja Jarmo Tahlo (oik.) ovat tehneet jo vuosikymmenien urakan perhefirmassa. Jarmon poika Marko Tahlo on nyt toimitusjohtajana.
Yhtymä-Tahlo Oy sai Vuoden 2022 yrittäjä -palkinnon. Veljekset Harri (vas.) ja Jarmo Tahlo (oik.) ovat tehneet jo vuosikymmenien urakan perhefirmassa. Jarmon poika Marko Tahlo on nyt toimitusjohtajana.

Vuoden 2022 yrittäjä -palkinnon saaneessa Yhtymä-Tahlo Oy:ssä on tehty sukupolvenvaihdos. 54-vuotiasta perhefirmaa pyörittävät nyt veljekset Tero ja Marko Tahlo. Matkassa yhä mukana olevat isä ja setä, Jarmo ja Harri Tahlo uskovat, että kuljetus- ja maanrakennusalalla riittää töitä maailman tappiin asti. Heidän mukaansa yritykseen luotetaan, kun se hoitaa tehtävänsä sovitusti. Sitoutuneisuudesta puhuessaan mutalalaisyrittäjät paljastavat olleensa runsaan puolivuosisataa merkkiuskollisia volvisteja.

Yhtymä-Tahlo Oy:n luojat Jarmo ja Harri Tahlo ovat tyytyväisiä konkariyrittäjiä. He iloitsevat viime joulukuussa tapahtuneesta sukupolvenvaihdoksesta, jossa perinteikäs ylöjärveläinen perheyritys siirtyi Jarmon pojille. Tero Tahlo, 47, on hallituksen puheenjohtaja, ja Marko Tahlo, 40, toimitusjohtaja.

– Lastenlapsetkin ovat kiinnostuneita kuljetus- ja maanrakennusalasta, joten perheyrityksen tulevaisuus on valoisa, Jarmo Tahlo kertoo.

Jarmo-isä kiittelee molempia poikiaan työnsankareiksi.

Heitä saa repiä työmailta pois.

– Molemmat ovat luonteiltaan sitkeitä. He ovat kasvaneet lapsuudestaan saakka kuljetus- ja maanrakennusmaailmaan.

Vaikka Jarmo ja Harri Tahlo ovat jättäneet vetovastuun, miehet ovat uskollisesti remmissä mukana.

– Vuosikymmenien yrittäjyydestä riittää muisteltavaa, kun aikaa alkaa käydä seikkaperäisesti lävitse. Meillä on ollut paljon mielekkäitä ja mukavia työmaita.

Perinteikkään firman vahvuutena ovat uskolliset kestoasiakkaat.

– Kohtaamme usein uusia asiakkaita, jotka kertovat meidän tehneet töitä heidän vanhemmilleen tai sukulaisilleen. Perinteinen suositus on tehokkain mainos.

Opettavaisia vuosikymmeniä

Ylöjärveläinen ja pirkanmaalainen elämänpiiri oli kovasti toisenlainen 1960-luvun loppupuolella kuin se on nyt. Jarmo ja Harri Tahlo kuvailevat 54 yrittäjävuottaan monipuolisiksi ja kovin yllätyksellisiksi.

Yrittäjätaipaleelle mahtuu vaikeitakin ajanjaksoja. Miehet vakuuttavat uskoneensa koko ajan rehelliseen tekemiseen.

– Yrittämisemme alkuaikoina kotitalomme olivat kiinnitettyinä kivijalkojaan myöten. 1990-luvun alkuvuosina Suomi kohtasi historiallisen rajun laman, joka aiheutti useita totisia paikkoja. Hiljaiset vuodet olivat ilmapiiriltään kireitä. Meillä oli useita kuljetuksien toimeksiantajia, joita pidimme vakaina. Todellisuus oli monesti toinen, esimerkiksi merkittäviä sahoja kaatui.

Yhtymä-Tahlo Oy:n toiminta pohjautuu kahteen kivijalkaan: kuljetuksiin ja maanrakennustöihin. Autot kuljettavat valtakunnallisesti, maanrakennustöitä tehdään kotimaakunnassa Pirkanmaalla.

Tahlot ovat kouliintuneet vuosikymmenien saatossa kohtaamaan ongelmia ja ratkomaan ne parhailla mahdollisilla keinoilla.

– Juuri nyt akuutti haaste on polttoaineen korkea hinta. Sen pelkkä kauhisteleminen ei auta ketään.

Yritys ei pysty siirtämään kasvavia kuluja automaattisesti ja täysimääräisinä palveluidensa ja töidensä hintoihin.

– Ehkä jotkin toimijat pystyvät reaaliaikaisiin korotuksiin. Meistä sellainen tuntuu rosvoamiselta, vaikka hinnannostot eivät toimintaympäristön muutoksen takia sitä olisikaan, veljekset miettivät.

Tahlot sanovat, että esimerkiksi kuljetus- ja maanrakennusyrittäjät kohtaavat korkeat ja koko ajan kohoavat hinnat monissa välttämättömissä tuotteissa dieselistä renkaisiin.

– Meillä on koko ajan 15 kuorma-autoa liikenteessä. Talviaikana päivittäinen yhteenlaskettu dieselin tarve on noin 4 000 litraa. Jokainen voi laskea, millaisiksi pelkästään polttoainekulut muodostuvat.

Pysyvät työntekijät tärkeitä

Yhtymä-Tahlo Oy on merkittävä työnantaja Ylöjärvellä. Yrityksen palkkalistoilla on runsaat 20 työntekijää.

Jarmo ja Harri Tahlo kiittelevät vuolaasti väkeään. Heidän mukaansa työntekijät ovat olleet kautta aikojen sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. Vaihtuvuus on ollut pientä.

– Näihin aikoihin saakka olemme saaneet ahkeria ja päteviä ihmisiä.

Tahlojen mielestä kuljetus- ja maanrakennusalalla toimivat ammattilaiset menestyvät töissään, kun he tulevat kaikkien ihmisten kanssa toimeen.

– Henkilö, joka huolehtii autosta ja kaikesta kalustosta, on aarre. Vastuunkantaminen ei ole itsestään selvää. Maailmassa on tarinoita, joiden mukaan jokunenkin on lähtenyt tien päälle tyhjin kumein. Renkaiden kunnon säntillinen tarkistaminen on välttämätöntä.

Yhtymä-Tahlo Oy tunnetaan sataprosenttisesta Volvo-uskollisuudestaan. Ajokalusto on ollut koko 54 vuoden ajan yhtä ja samaa merkkiä.

Huomionosoitus sitkeästä yrittämisestä

Jarmo ja Harri Tahlo ovat kiitollisia Ylöjärven Yrittäjät ry:n antamasta Vuoden 2022 yrittäjä -palkinnosta.

– Varmasti on niitäkin, jotka arvostelevat, että millähän ansioilla tuokin yritys tämän tunnustuksen saa.

Tahlot sanovat, että he ovat tehneet töitään vastuullisesti. He arvostavat palautetta, jota heidän asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa ovat vuosikymmenien saatossa antaneet.

– Olemme olleet töissämme mukana koko Tampereen kaupunkiseudun voimakkaassa kasvussa ja kehityksessä. On tarjottu ja tehty monenlaista: maa-aines-, puu- ja lavettikuljetuksia, vaihtolavojen vuokraus- ja kuljetuspalveluja sekä maanrakennus- ja kaivuupalveluja.

Tahloilla on hyvin tepsivä ohje kaikille yrittäjille:

– Nauru on maailman pelastus. Olemme monissa tilanteissa todenneet, että tässä ei auta nyt muu kuin huumori.

Jarmo ja Harri arvostavat toisiaan. Tämä kumppanuus on kantanut kaikki yhteiset yrittäjävuodet.

– Keskenämme olemme pärjänneet, meidän ei ole tarvinnut soitella tuomareille.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%