Uutiset

Tampereella on tapahtunut useita katuryöstöjä syksyn aikana

today21.11.2022

Background
share close

Sisä-Suomen poliisi on huolissaan syksyn aikana tapahtuneista katuryöstöistä, joiden määrä on lisääntynyt kiihtyvällä tahdilla. Sisä-Suomen poliisille on elokuun 2022 alun jälkeen tehty Tampereen alueelta yli 20 rikosilmoitusta, joissa on selkeitä yhteneväisiä piirteitä, joiden perusteella ne voidaan yhdistää liittyvän samantyyppiseen tekotapaan. Epäillyistä rikoksista 10 on tapahtunut marraskuun aikana.

Tapauksia tutkitaan nimikkeillä törkeä ryöstö, ryöstö, ryöstön yritys ja laiton uhkaus. Teot ovat tapahtuneet suurimmaksi osaksi Tampereen ydinkeskustan alueella, mutta yksittäisiä ilmoituksia on myös lähiöistä kuten Tesomalta, Lielahdesta, Hervannasta ja Linnainmaalta. Tapahtuma-ajankohta on ollut yleisimmin viikonloppuyö.

Ominaista rikoksille on tekotapaan liittyvät piirteet; tekijät lähestyvät ennalta tuntematonta uhria, uhkaavat väkivallalla tai teräaseella ja pahimmissa tapauksissa ovat käyttäneet fyysistä väkivaltaa saadakseen haltuunsa omaisuutta. Kolmessa tapauksessa uhrin kasvoille on sumutettu jotain sumutetta.  Ryöstösaaliksi on tavoiteltu ja saatu erilaista omaisuutta kuten rahaa, maksuvälineitä, matkapuhelimia, reppuja, kalliita merkkivaatteita tai -kenkiä ja kuulokkeita.

Tutkittavana olevissa rikoksissa epäillyt tekijät ovat yleisimmin olleet varsin nuoria, arviolta 15-20 vuotiaita ja heitä on tyypillisesti useampi kuin yksi, tavallisimmin kahdesta neljään henkilöä. Monessa tapauksessa on myös tiedossa, että tekijät ovat olleet naamioituneita kommandopipolla tai kasvojen eteen vedetyllä huivilla.

Ryöstörikokset ovat vakavia rikoksia, joiden tutkimiseen poliisi käyttää mahdollisimman kattavasti käytettävissä olevat keinot. Vaikka syksyn aikana Tampereella poliisille ilmoitettujen rikosten esitutkinnat ovat pääsääntöisesti vielä kesken, niissä on edistytty ja useiden tapausten osalta epäillyt tekijät ovat poliisin tiedossa. Tapaukset etenevät syyteharkintaan esitutkinnan valmistuttua. Tulee myös muistaa, että tämän tyyppisistä rikoksista saatava hyöty on varsin vähäinen verrattuna niiden vakavuuteen ja rikosvastuun toteutumisesta seuraavaan rangaistukseen.

Samantyyppisten katuryöstöjen yleistymisestä on tiedotettu aikaisemmin syksyllä useita kertoja eri puolilta Etelä-Suomea. Kyseessä on vielä hyvin lyhyen ajan ilmiö, eikä pidemmän ajan seurantatietoa tämäntyyppisten katuryöstöjen määrän kehityksestä ole saatavilla. Poliisi on huolissaan ilmiön yleistymisestä ja seuraa sitä tarkasti.  Sisä-Suomen poliisi myös kohdentaa näkyvää valvontaa alueille, joissa tyypillisimmin on tapahtunut tämäntyyppisiä rikoksia. Tampere on edelleen turvallinen kaupunki, vaikka tällainen ilmiö onkin nyt havaittu.

Aikaisemmin on myös nostettu esille, että ryöstörikosten yleistyminen liittyy usein suoraan päihteiden käyttöön ja huumausainekauppaan.  Tässä käsitellyissä katuryöstöissä näyttää olevan kuitenkin kyse erilaisesta tekotyypistä, eikä niitä ole tutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella pystytty liittämään suoraan huumausainekauppaan.

Teoissa ei ole suoranaisia viitteitä katujengeistä tai järjestäytyneestä rikollisuudesta. -Kyseessä on aikamme ilmiö nuorten keskuudessa. Siihen liittyy nopean ja helpon vaurastumisen tavoittelu sekä ajatus elämästä kadulla vailla yhteiskunnan sääntöjä. Nuorten syrjäytyminen ja tulevaisuuden näköalattomuus voivat olla osatekijänä katuryöstöjen tekemiselle, arvioi rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Kirjoittaja: Kimmo Hoivassilta

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%