Pirkanmaa

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestölle uusi puheenjohtaja – Anna Jukantupa kannustaa vasemmistoliittolaisia uudenlaiseen tekemiseen

today2.12.2022

Background
share close
Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön puheenjohtajana vuoden alussa aloittava ylöjärveläinen sosionomi (YAMK) Anna Jukantupa on mukana kotikaupunkinsa kunnallispolitiikassa ja maakunnallisessa päätöksenteossa maakuntavaltuustossa. Hän on Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen. Piirijohtajana hän aikoo aktivoida ja monipuolistaa järjestön toimintaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön puheenjohtajana vuoden alussa aloittava ylöjärveläinen sosionomi (YAMK) Anna Jukantupa on mukana kotikaupunkinsa kunnallispolitiikassa ja maakunnallisessa päätöksenteossa maakuntavaltuustossa. Hän on Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen. Piirijohtajana hän aikoo aktivoida ja monipuolistaa järjestön toimintaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestö saa uuden puheenjohtajan vuoden vaihteessa. Silloin vetovastuu siirtyy ylöjärveläiselle sosionomi (YAMK) Anna Jukantuvalle, joka työskentelee joulukuun loppuun asti valvonta-asiantuntijana Tampereen kaupungin sote-palveluissa. Tammikuusta lähtien hän on uutukaisen Pirkanmaan hyvinvointialueen palkkalistoilla. Jukantuvalla on vankka kokemus ammattiyhdistysliike- ja järjestötoiminnasta.

Anna Jukantupa muistaa tarkasti politiikkaan aktivoitumisensa asiayhteyden ja ajankohdan. Kimmokkeena oli vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen syntyneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama yhteiskuntasopimus Suomen talouden kohentamiseksi. Silloin syntyi kilpailukykysopimus eli kiky-sopimus, jonka turvin palkkataso jäädytettiin, työaikaa pidennettiin, lomarahoja leikattiin ja työnantajamaksuja vähennettiin.

– Jo entuudestaan pienituloisten kunta-alan työntekijöiden ansioita nipistettiin. Yritysmaailmassa kiky-toimet olivat vapaaehtoisia. Tämä vääryys nostatti minussa vihaa. Voin sanoa, että Sipilän hallitus teki minusta aktiivisen vasemmistoliittolaisen, Jukantupa kertoo.

Jukantupa on ollut nuoruudestaan asti kiinnostunut niin kotimaisesta kuin kansainvälisestä politiikasta. Hän on toiminut aktiivisesti niin Pirkanmaan SAK Nuorissa kuin Panjossa eli JHL:n Pirkanmaan nuorisojaostossa.  Aktivisti on vankkumaton sopimusyhteiskunnan kannattaja.

– Tapasin kiky-keskustelun kuumimmilla laineilla legendaarisen vasemmistovaikuttajan Rauno Kesselin. Kerroin hänelle, miten kiky oli saanut minut suuttumaan, ja miten tahdoin päästä vaikuttamaan asioihin paikallisesti. Pian olinkin Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaana Ylöjärvellä vuoden 2017 vaaleissa. Tavoitteenani oli saada lautakuntapaikka, mutta meninkin ensikertalaisena läpi kaupunginvaltuustoon. Nyt istun toista kautta valtuutettuna, ja olen lisäksi vielä hetken valtuustoryhmäni puheenjohtaja. Lisäksi toimin maakuntavaltuustossa, ja olen sielläkin valtuustoryhmämme puheenjohtaja, Jukantupa kuvaa poliittista uraansa.

Jukantuvalla ei ole tällä hetkellä aikomuksia eikä suunnitelmia edetä valtakunnan politiikkaan. Perheenäitinä ja sote-työläisenä hän pystyy antamaan aikaansa paikalliselle ja maakunnalliselle puoluetoiminnalle.

– Intohimoni liittyy nimenomaan järjestötyöhön. Haluan kehittää puoluetta. Tahdon olla tukemassa ja neuvomassa uusia tulijoita.

Anna Jukantupa kuuluu Vasemmistoliiton puoluevaltuustoon. Hän arvostaa puoluevaltuutetun tehtävänsä korkealle, ovathan puolueen jäsenet uskoneet tärkeän postin hänen hoidettavakseen.

– Puoluevaltuutettuna pystyn kehittämään Vasemmistoliittoa sisältäpäin. Puoluevaltuusto linjaa suunnan ja päämäärät. Esimerkiksi ajankohtainen Suomen Nato-jäsenyys on merkittävä asia.

Jukantupa kokee Vasemmistoliitolla olleen erityisen päteviä ja valovoimaisia puheenjohtajia. Hän muistaa hyvin puoluetta perustamassa olleen ja sitä kahdeksan vuotta johtaneen ihmisläheisen Claes Anderssonin, Suvi-Anne Siimeksen sekä perusduunaritaustaisen Martti Korhosen.

– Paavo Arhinmäki oli puoluejohtajana inspiroiva, ja hän on tehnyt minuun suuren vaikutuksen olemalla rohkeasti omanlaisensa. Hän kunnostautui etenkin kulttuurin ja urheilun puolustajana. Erityisen taitava hän on kansan syvien rivien äänien kuuntelijana; Helsingin toriparlamentit ovat hyvä juttu.

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön puheenjohtajana Jukantupa aikoo kuunnella tarkalla korvalla puolueen jäseniä ja puolueen eri organisaatioissa toimivia ihmisiä.

– Kun esimerkiksi piirihallituksen jäsenet ovat kertoneet visionsa ja toiveensa, tuon keskustelupöytään omia ajatuksiani. Niitä on virinnyt hyvin paljon.

– Väkemme on ehtinyt kertoa minulle toiveitaan. Niissä korostuu viestintä, viestintä ja vielä kerran viestintä. Niin sisäinen kuin ulkoinenkin tiedottaminen on avainasemassa toiminnan onnistumiseksi.

Jukantupa pitää Vasemmistoliiton vahvuutena Pirkanmaalla puolueen suurta jäsenkuntaa.

– Väkeä on, ja minun kuten muiden aktiivien tehtävä on saada porukat liikkeelle kullekin luontevalla tavalla.

Jukantupa uskoo, että vasemmistoliittolaiset löytävät 2020-luvulle sopivia puoluetyön muotoja. Hänen odotuksensa on kunkin jäsenen henkilökohtaisissa avuissa ja niiden valjastamisesta yhteiseksi hyväksi.

Toiveikkain mielin vaaleihin

Piirijärjestön puheenjohtaja Anna Jukantupa ounastelee, että ensi kevään eduskuntavaaleista tulee värikkäät Pirkanmaan vaalipiirissä. Vaalityö saa kunnolla lisäpotkua vaalipiirin uudesta, kahdennestakymmenennestä kansanedustajanpaikasta, jäihän Vasemmistoliitto viime eduskuntavaaleissa vain karvan päähän toisesta edustajasta.

Vasemmistoliitto asemoi itsensä kärkipaikoille Pirkanmaalla ensimmäisissä hyvinvointialuevaaleissa. Puolueella on aluevaltuustossa neljänneksi suurin ryhmä Kokoomuksen, SDP:n ja Perussuomalaisten jälkeen.

– Ihmiset mieltävät Vasemmistoliiton vahvasti sote-palveluiden puolustajaksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon kysymykset puhuttelevat voimakkaasti kansalaisia. Näihin kysymyksiin panostamalla nostamme kannatustamme nykytasosta. Suuri yleisö luottaa, että puolue edistää oikeasti sote-palveluiden saatavuutta.

Anna Jukantupa kiittelee vuolaasti telttaryhmää, jonka sitoutuneisuuden ja ahkeruuden ansiosta vasemmistoliittolaiset ovat kaikkina aikoina läsnä pirkanmaalaisten keskuudessa.

– Ihmisten tapaaminen turuilla ja toreilla on ensisijaisen tärkeää, vaikka käytössä ovat lisäksi kaikki muutkin väylät ja välineet.

Jukantuvan mukaan pirkanmaalainen ja valtakunnallinen eduskuntavaaliohjelma on vahvasti työn alla. Hän uskoo turvallisuusteeman nousevan esille monelta kantilta. Vasemmistoliitto lähtee siitä, että jokaisen ihmisen elämän perustan on oltava kunnossa.

– Riittävä toimeentulo luo kivijalan jokaisen ihmisen perusturvallisuudelle. Kun nämä asiat ovat reilassa, ihminen luottaa yhteiskuntaan.

Aluevaalitkin saavat ihmiset liikkeelle

Järjestyksessään toiset aluevaalit pidetään kuntavaalien kanssa samaan aikaan vuonna 2025. Anna Jukantupa aavistaa, että Pirkanmaan hyvinvointialueen arjesta päättävään aluevaltuustoon on silloin tunkua.

Maakunnan eri puolilta kuuluu ristiriitaisia viestejä sote- ja pelastustoimen uudistuksen toteutumisesta ja hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisestä. Jukantupa pitää tilannetta varsin luonnollisena, koska kellään ei voi olla vielä tarkkaa tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueen arjen realismista.

– Itse olen kovin innostunut välttämättömäksi kokemastani sote- ja pelastustoimen uudistuksesta sekä palvelut toteuttavasta hyvinvointialueesta, joka tarjoaa tarvittavat isot hartiat. Pidän uudistusta hyvänä ja tarpeellisena.

Jukantupa lähestyy hyvinvointialuettakin konkretian kautta. Hänen mielestään Pirkanmaan hyvinvointialueen on onnistuttava heti alkumetreiltä yhdessä perusasiassa: henkilöstön palkanmaksussa. Tuoreessa muistissa olevat Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat hänen mielestään työntekijöitä loukkaavia.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarvio, noin kaksi miljardia euroa, on julkisen keskustelun keskipisteessä. Talous mietityttää myös Jukantupaa.

– Nykymuotoisessa järjestelmässä kaikki pirkanmaalaiset eivät ole tasavertaisessa asemassa palvelujen suhteen. Ne ovat olleet kovinkin erilaiset eri kunnissa. Esimerkiksi omaishoidontuki on ollut varsin kirjavaa.

Jukantupa nostaa esille kunnissa tehdyn ja tehtävän hyvinvointialueen valmistelutyön. Hän antaa siitä kaikille kunta-ammattilaisille ison kiitoksen tietäen monen tekevän ratkaisevan tärkeää valmistelutyötä oman työnsä ohessa.

Istuva hallitus ansaitsee tunnustuksen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on johtanut maata valtavien kriisien pyörteissä.

– Minusta hallitus on ollut toimintakykyinen, ja se on taklannut tyylikkäästi monet vaikeudet, Anna Jukantupa kiittää.

Harmittelun aihe on, ettei hallituksen saavutuksia ole tuotu riittävän näkyvästi kansalaisten tietoisuuteen.

– Monet uudistukset ovat nähneet päivänvalon. Niitä on tehty niin perusturvassa kuin koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

Jukantupa sanoo, että kiitokselle on ehdottomasti sijansa.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%