Uutiset

Tampereella kirjattu elokuusta alkaen 23 nuorten tekemää katuryöstöä – uusien katuryöstöjen määrä laskenut loppuvuonna

today29.12.2022

Background
share close

Sisä-Suomen poliisi on seurannut kohdennetusti nuorten rikoksesta epäiltyjen henkilöiden tekemiä katuryöstöjä Tampereen alueella aikavälillä 1.8.2022 – 29.12.2022. Seurantajakson aikana poliisin tietojärjestelmiin on kirjattu yhteensä 23 epäiltyä rikosta, joita tutkitaan nimikkeillä ryöstö, törkeä ryöstö tai ryöstön yritys. Rikoksesta epäiltynä on tällä hetkellä 17 eri henkilöä. Epäiltyjen ikä vaihtelee 14-20 vuoden välillä. Marraskuun puolivälin jälkeen uusia tapauksia on tullut poliisin tietoon kaksi kappaletta.

Poliisi kertoo, että se on puuttunut katuryöstöihin lisäämällä valvontaa, pyrkimällä epäiltyjen rikosten tehokkaaseen esitutkintaan ja nostamalla ilmiötä esille viestinnässään. Toimenpiteitä on tehty yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

– Tilanne näyttää syksystä rauhoittuneen, mikä on seurausta todennäköisesti useamman tekijän yhteisvaikutuksesta, arvioi Sisä-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon rikoskomisario Markus Antila tiedotteessa. Syksyn aikana tapahtuneiden katuryöstöjen esitutkinnassa on edistetty ja poliisi on saanut selvitettyä rikoksesta epäiltyjen henkilöllisyyksiä. Esitutkinnassa rikoksesta epäiltyihin on kohdistettu pakkokeinoja.

Poliisin arvioi, että  vaikutusta on varmasti ollut myös yhteiskunnallisella keskustelulla, jossa on noussut esiin myös nuorten äänet. Ilmiön rauhoittumiseen vaikuttavana tekijänä voidaan pitää nuoriin tekijöihin kohdistettuja moniammatillisia toimenpiteitä, joissa mukana on ollut poliisin lisäksi esimerkiksi sosiaalitoimi ja koulut. Kodeista on kantautunut tietoa, että nuorten epäiltyjen katuryöstöistä on keskusteltu ja ilmiön vakavuus on nostettu esille nuorten kanssa. Myös tämän voidaan arvioida vaikuttaneen ilmiön vähenemiseen.

Katuryöstöt ilmiönä nousivat vahvasti esille Tampereella loppukesän ja syksyn 2022 aikana. Sisä-Suomen poliisi ei ole havainnut nuorten katuryöstöilmiöön liittyen merkkejä siitä, että niihin liittyvä rikollinen toiminta olisi järjestäytynyttä. Tästä kertoo muun muassa se, että epäillyt rikokset eivät ole tietyn ryhmittymän tekemiä, vaan teoista on epäiltynä useita eri henkilöitä tai tekijäkumppaneita. Tampereella ei ole alueita joissa asukkaat eivät voisi turvallisin mielin liikkua. Ongelmat ja häiriöt ovat yksittäisiä ja alueellisesti pistemäisiä. Ilmiö on kuitenkin tarkassa seurannassa, eikä asiaa voida jättää sikseen, vaan systemaattiset ennalta estävät toimet ovat välttämättömiä.

Poliisi toteaa tiedotteessa, että Tampereella tapahtuneet nuorten tekemiksi epäillyt katuryöstöt ovat toistaiseksi tunnistetuista katujengeistä erillinen ilmiö. Liittymäpinta on kuitenkin siinä, että ilmiöön kytkeytyvillä on suuri riskipotentiaali liukua seuraavaan, astetta vakavampaan rikolliseen elämäntapaan. Meillä kaikilla on mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuuteen tältä osin.

Sisä-Suomen poliisi tulee alkavana vuonna jatkamaan ilmiöön puuttumista ja seurantaa ennalta estävän, paljastavan toiminnan ja tutkinnan keinoin. Poliisilaitos jatkaa yhteistoimintaa muiden viranomaisten ja toimijoiden kesken sekä on mukana poliisiyksiköiden välisessä yhteistyössä ilmiön tunnistamiseksi ja kitkemiseksi.

Kirjoittaja: Radio SUN

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%