Eduskuntavaalit 2023

EDUSKUNTAVAALIT 2023: Pirkanmaan Sosialidemokraatit tähtää ykköseksi, kuusi kansanedustajaa Arkadianmäelle

today26.2.2023

Background
share close
Pirkanmaan Sosialidemokraatit on asettanut tavoitteensa korkealle. SDP tavoittelee kuutta kansanedustajan paikkaa Pirkanmaan vaalipiirissä. Puheenjohtaja Roope Lehto kertoo, että puolueen vaaliorganisaatiot on viritetty täyteen tehoon. Hänen mielestänsä puolueen ehdokaslista on taitavasti koottu. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Sosialidemokraatit on asettanut tavoitteensa korkealle. SDP tavoittelee kuutta kansanedustajan paikkaa Pirkanmaan vaalipiirissä. Puheenjohtaja Roope Lehto kertoo, että puolueen vaaliorganisaatiot on viritetty täyteen tehoon. Hänen mielestänsä puolueen ehdokaslista on taitavasti koottu. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Puheenjohtaja Roope Lehto toivoo, että huhtikuisten eduskuntavaalien tulos johtaisi kivuttomasti hallitusohjelman ja hallituksen muodostamiseen. Demaripomon mielestä kuukausia kestävä hallituksen kokoon juokseminen ei oli kansakunnan eikä yhteiskunnan edun mukaista. Lehto aistii, että eduskuntavaaleista tulee aktiiviset. Pääministeripuolue tavoittelee jatkoa, jonka toteutumiseksi piirijohtajan mukaan Pirkanmaan demarit tekevät oman osansa. Puolue tavoittelee kuutta kansanedustajan paikkaa Pirkanmaan vaalipiirissä.

Roope Lehto on parkkiutunut puolueaktiivi. Hän uskoo fiksuun kansaan, joka löytää eduskuntavaaleissa jyvät akanoista, eli asialinja kantaa.

– Kuka huutaa kovimmalla äänellä, ei välttämättä ole kykenevin hoitamaan valtion asioita, konkaripoliitikko rauhoittelee.

– Politiikka on aina yhdessä tekemistä. Hallitusvastuussa olevat puolueet hakevat konsensuksen. Yksinkertaistaminen on pahaista. Helppoja vastauksia ei ole. Ongelmia on, ja niiden ratkaisut on löydettävä porukalla.

Lehto korostaa, ettei yksi vastaus, talous, ole ainoa toimiva vastaus sataan kysymykseen.

– Rohkeutta olla sinun puolellasi -eduskuntavaaliohjelma on mielestäni hyvin perusteellinen paperi, joka sisältää konkreettiset tavoitteet 2030-luvulle. Puolueiden vaaliohjelmissa on eroja niin kuin niiden ideologioissakin. Toivon, että ihmiset perehtyisivät ehdokkaisiin, vaaliohjelmiin sekä puolueiden linjauksiin. Vaihtoehdot tulevat esiin.

Lehdon katseet ulottuvat hallitusneuvotteluihin. Niissä mukana olevien puolueiden on löydettävä toisensa.

– On muistettava, että vaalikentillä jokainen puolue hakee maksimaalista tulosta. Vaalien jälkeen puolueiden on löydettävä yhdistäviä tekijöitä.

Lehto teroittaa, että puolueiden on kannettava vastuu yhteiskunnan toimivuudesta.

– Vaikeimmassa umpikujassa hallituksen kokoaminen voi olla liki mahdoton tehtävä. Vastuunsa tuntevien puolueiden on oltava keskustelukykyisiä. Missään tapauksessa kuukausien mittaiseksi venyvä hallituspohjavääntö ei ole kenenkään etu. Näemme varoittavan esimerkin Ruotsista.

Kiinnostava, monipuolinen ehdokasasettelu

Roope Lehto kiittelee puoluekonetta, koska se on onnistunut kokoamaan optimaalisen 20 ehdokkaan listan.

– Ehdokastarjontamme on maakunnallisesti kattava. Ehdokkaat edustavat ihmiselämän monipuolisuutta. Tarjolla on naisia ja miehiä, nuoria, keski-ikäisiä ja varttuneita henkilöitä. Ehdokkailla on laaja ja monipuolinen ammatillinen kokemus. Lisäksi kisassa on uusia kykyjä ja jo kannuksensa hankkineita vastuunkantajia.

Lehto seisoo tiukasti jalat maassa ja laskee, että tamperelaisen pääministeri Sanna Marinin tähdittämällä listalla on kaikki mahdollisuudet kuuteen paikkaan Pirkanmaalla. Puheenjohtaja viittaa Marinin hallituksen nauttimaan kestoarvostukseen ja Marinin henkilökohtaiseen suosioon, jota siivittää kansainvälinen laaja huomio.

– Vaaleissa on tehtävä määrätietoista työtä. Yhtä merkityksellistä on paiskia hommia koko eduskuntakauden ajan.

– Muiden muassa pirkanmaalaisten on tärkeää pohtia, haluavatko he pirkanmaalaisen vai varsinaissuomalaisen pääministerin.

Ihmisen kokoiset aiheet

Pirkanmaan Demareita johtava Roope Lehto arvostaa konkretiaa. Hän sanoo, että vallitseva aika kannustaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

– Eduskuntavaaleissa taitetaan peistä siitä, miten ihmiset klaaraavat arkensa. SDP:n ykkösasia on, että kaikki yhteiskuntamme jäsenet pärjäävät jokapäiväisessä elämässä. Ukrainan sodan värittämä aika nostaa esille taloudelliset realiteetit. Kun inflaatio laukkaa, elinkustannukset nousevat. Ruoka, liikkuminen ja asuminen kallistuvat. Kansakuntamme ja yhteiskuntamme kannalta välttämätöntä on, ettei kukaan syrjäydy taloudellisista syistä. Polttoaine- tai sähkölasku eivät saa sysätä ketään syrjään.

Lehto sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus on käynnistynyt suotuisasti. Sote ja hyvinvointialue herättävät suurta kiinnostusta, mikä on Lehdon mielestä erittäin hyvä asia.

– Hyvinvointialue nostaa asukkaan keskiöön. Organisaation vastuulla on laadukkaat ja tasavertaisesti palvelut kaikille pirkanmaalaisille.

Lehto sanoo, että nykyinen oppositio on hakannut voimakkaasti velkarummun kohtalokkuutta.

– Muistutan, että kaikki eurot on käytetty ihmisten hyväksi. Olemmehan kuulleet uutisistakin, että Suomi on hoitanut kansainvälisesti vertailtuna asiansa taitavasti vaikeina koronavuosina.

Lehto onnittelee yhteiskunnan kaikkia toimijoita siitä, ettei työllisyystilanne ole romahtanut.

– Kun ihmisillä on työtä, talous säilyy vakaalla pohjalla ja ihmiset voivat kaikella tavalla hyvin, olemme kansakuntana voittajia. Ihmisten pärjääminen on parasta talouden hoitoa. Emme maksa kalliita laskuja terveydenhoidosta.

Lehto puhuu koulutuksen puolesta. Hänen mielestään koulutukseen satsaaminen on vastuullista tulevaisuustyötä.

– Varhaiskasvatus, peruskoulu, toisen asteen koulutus sekä korkeakouluopetus on turvattava korkeatasoisena. Pienen kansakunnan tulevaisuusinvestointi on nimenomaan korkeatasoinen koulutus, joka avautuu jokaiselle halukkaalle.

Lehdon mukaan yhteiskunnan on huolehdittava infrasta, johon kuuluvat keskeisinä osina raide- ja tieverkostot.

Suomirata eli tunnin yhteys Tampereelta Helsinkiin on akuutti aihe. Lehto toteaa ykskantaan Pirkanmaan elävän yhteyksiensä turvin.

– Kun esimerkiksi raideyhteydet paranevat, liikkumisen ja liikuttamisen luotettavuus kohoaa ja nopeus kiihtyy, olemme voittajia. 2020-luvun ihmisten katseiden on oltava tulevaisuudessa.

Lehto linjaa, että kasvava ja kehittyvä Suomi tarvitsee niin pääradan investoinnit kuin uutukaisen Suomiradan.

– Pääradan investoinnit ovat jo seuraavan hallituksen kauraa. Pääradan tarpeiden kanssa on vitkasteltu liian kauan.

– Suurnopeusrata on 20 vuoden päässä olevaa aikaa. Tulevaisuus on tehtävä.

Kuntia ei saa unohtaa

Roope Lehto tietää kuntapäättäjänä, että kunnat ovat nykyään puun ja kuoren välissä taloutensa johdosta.

Lehdon mielestä kunnat ovat avainasemassa esimerkiksi koulutuspalvelujen tarjonnassa.

– Muun muassa peruskoulujärjestelmäämme on uudistettu monien yksityiskohtien osalta. Nyt tiedämme, etteivät kaikki uudistukset ole olleet onnistuneita. On aika korjata ja tehdä aikaisempaa paremmin.

Lehto toteaa, etteivät asiat ole kohdillaan, jos lapset ja opettajat väsyvät.

– Puolueilla on vastuu. Niiden on löydettävä kestävä ratkaisu.

Lehto pyytää kansakuntaa hyväksymään tositilanteen, jossa koko nuorisomme ei voi hyvin.

Kunnista on tulossa ensi vuonna TE-palvelujen isäntiä. Lehdon mielestä muutos ja sen seuraukset eivät ole vielä hahmollaan.

– Uudistuksessa ja muutoksessa ei ole mitään järkeä, jos TE-palveluista vastaavat samat työntekijät ja totuttu työskentelymalli. Kokonaisuudessahan on tapahduttava paljon muutoksia.

Lehto näkee, että TE-palveluihin on juurrutettava sama vaade kuin sote-palveluihin.

– Kaikki tekeminen on ihmistä varten.

MATTI PULKKINENEDU

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%