Uutiset

Sirkku Peltolalle taiteen akateemikon arvonimi

Sirkku Peltolalle taiteen akateemikon arvonimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltolalle.

Taideneuvoston perusteluissa todetaan, että Sirkku Peltola on yksi Suomen eniten esitetyistä näytelmäkirjailijoista ja menestyneimmistä ohjaajista. Peltolan ura on mittava, rikas ja monipuolinen. Akateemikon arvonimen myöntämistä Peltolalle perustelee se, että hän edustaa teatteritaidetta näytelmäkirjailijana, dramaturgina ja ohjaajana. Esitystä perustelee myös se, että esittävien taiteiden toimikunta ehdottaa Peltolaa akateemikon arvonimen saajaksi ja se, että Peltola on työskennellyt ja työskentelee laajasti koko Suomessa. Hän on ohjannut esityksiä muun muassa Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Helsingin kaupunginteattereille, KOM-teatterille sekä Tampereen Työväen Teatterille.

Peltola on työskennellyt teatteritaiteen alalla 1980-luvulta asti ja kirjoittanut yli 30 näytelmää. Peltolan estetiikka on vahvaa ja tunnistettavaa. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu niin draamaa, komediaa, lastennäytelmiä kuin musikaalejakin. Hän kuuluu siihen harvalukuiseen nykydramaatikkojemme joukkoon, joka on käsikirjoittanut vaihtoehtoa suurten näyttämöiden angloamerikkalaisille musikaali- ja farssirepertuaareille.

Peltola on menestynyt myös kansainvälisesti. Peltolan näytelmiä on käännetty useille eri kielille ja näytelmiä on esitetty ympäri maailmaa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat esimerkiksi Kotalan perheen sukusaagan aloittanut Suomen hevonen (2004) sekä musikaalit Suruttomat (2004), Patukkaooppera (2007) ja Tytöt 1918 (2018). Hän on saanut useita eri tunnustuksia ja palkintoja, kuten Lea-palkinnon (2002), Olavi Veistäjä -palkinnon (2005), Suomi-palkinnon (2005) sekä Pro Finlandia -mitalin (2018).

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimen myös säveltäjä Kaija Saariaholle sekä performanssitaiteilija Roi Vaaralle. Taiteilijat vastaanottavat arvonimen maaliskuussa Helsingissä järjestettävässä juhlatilaisuudessa. Tasavallan presidentti myöntää akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksestä erittäin ansioituneelle taiteilijalle. Arvonimi on elinikäinen, ja sen perusteella ei saa palkkaa. Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11.

Taiteen akateemikkoja ovat tällä hetkellä mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila, valokuvaaja Carl-Johan (Caj) Bremer, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, arkkitehti Juha Leiviskä, kirjailija Hannu Mäkelä, tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi sekä kapellimestari Jorma Panula.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>