Pirkanmaa

Komediateatterin Yksi mies, kaksi pomoa -farssissa havisevat historian lehdet

today4.6.2023

Background
share close
Yksi mies, kaksi pomoa -farssi kestää aikaa. Näytelmän syntyjuuret vievät aina 1700-luvulle Carlo Goldonin päiviin. Klassikon on sovittanut Richard Bean. Todellinen tykitys nähdään tänä kesänä Tampereen Komedian Kesäteatterissa. Pääosassa on Mika Nuojua (vas.). (Kuva: Matti Pulkkinen)
Yksi mies, kaksi pomoa -farssi kestää aikaa. Näytelmän syntyjuuret vievät aina 1700-luvulle Carlo Goldonin päiviin. Klassikon on sovittanut Richard Bean. Todellinen tykitys nähdään tänä kesänä Tampereen Komedian Kesäteatterissa. Pääosassa on Mika Nuojua (vas.). (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tampereen Komediateatteri nostaa julkisuuden valokiilaan 1700-luvulla eläneen dramaturgi, kirjailija ja oopperalibretisti Carlo Goldonin klassikon Kahden herran palvelija. Englantilainen näytelmäkirjailija Richard Bean sovitti teoksen uudelleen sijoittaen sen tapahtumat vuoteen 1963 ja Brightonin rantakaupunkiin Kaakkois-Englantiin. Huomionarvoista on, että vuonna 1963 syntyneet ovat nyt maamme suurin ikäluokka. Näytelmä marssittaa ensimmäisen kerran Komediateatterin Kesäteatteriin konkarinäyttelijät Mika Nuojuan ja Jaana Saarisen. Mukana on myös Raipian teatteriperheen kevään ylioppilas Idalilja Raipia.

Suomi on kesäteattereiden luvattu maa, ja suomalaiset rakastavat kesäteatteria. Tampereen Komediateatteri satsaa kesäteatteriin. Tänä suvena teatterivieraat istutetaan uusille, istumamukavuudestaan tunnetuille tuoleille entisten penkkien sijaan. Puitteet ovat kunnossa. Teatterinjohtaja Panu Raipia korostaa, että runsaat 30 vuotta toiminut teatteri satsaa ohjelmistonsa yllätyksellisyyteen ja monipuolisuuteen.

– Kysyimme kävijöiltämme, mitä he haluaisivat nähdä Kesäteatterissamme. Tämän kesän valintamme perustuu yleisömme toiveeseen.

Komediateatteri viljelee tarjonnassaan niin kotimaista kuin kansainvälistä näytelmäkirjallisuutta. Teatteri tunnetaan myös vahvana kantaesityksen toteuttajana.

– Hyviä tarinoita syntyy tai paremminkin niitä tehdään tänäkin päivänä. On kuitenkin kiehtovaa, että on säilynyt oikeinkin vanhoja tarinoita, joista me ja aikalaisemme pääsemme nauttimaan omana aikanamme. Tästä hyvänä esimerkkinä on Tampereen Komediateatterin tämän kesän komedia Yksi mies, kaksi pomoa. Tämän teoksen alkuperä ulottuu aina 1700-luvulle, jolloin luojansa Carlo Goldoni sen kirjoitti, Raipia kertoo.

– Näitä vanhoja hyviksi havaittuja tarinoita on toki modernisoitu läpi vuosikymmenten. Pölyjä on pyyhitty niin Shakespearen kuin Molièrenkin teoksista, ja ne on tarjoiltu kulloiseenkin aikaan sopivina kattauksina. Goldonin teoksista on omana elinaikanani tuotu näyttämölle ainakin Rettelö kalasatamassa ja Paljon melua kurpitsasta, joka itse asiassa juuri viime kaudella nähtiin naapuriteatterin TTT:n lavalla nimellä Paljon melua pizzasta, Raipia sanoo.

Raipian mielestä ikuiset aiheet, kuten itaruus, kateus, viha ja tietysti rakkaus, kestävät aikaa paremmin kuin hetkelliset aikakausille tyypilliset kotkotukset.

– Jos tarinan pääkuljetus pohjautuu edellä mainittuihin tunteisiin ja teemoihin, niin teoksella on mahdollisuus kestää ajan kulutusta ja viehättää katsojia vielä silloinkin, kun sen tekijät ovat jo manan majoilla, Raipia toteaa.

Juoni menee entistä pähkähullummaksi, kun hömelö isä (Ilmari Saarelainen) lupailee tytärtään (Iidalilja Raipia) holtittomasti nuorelta mieheltä toiselle. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Juoni menee entistä pähkähullummaksi, kun hömelö isä (Ilmari Saarelainen) lupailee tytärtään (Iidalilja Raipia) holtittomasti nuorelta mieheltä toiselle. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kovat ammattilaiset lauteilla

Panu Raipia ohjaa Yksi mies, kaksi pomoa -komedian.

– Yksi mies, kaksi pomoa on varsin haastava näytelmä tekijöilleen, Raipia teroittaa.

– Nokkela sanailu yhdistettynä tarkkaan rytmiin sekä tietysti tarinaa hienosti elävöittävään musiikkiin laittaa lujille kokeneemmatkin tekijät. Ilokseni on todettava, että ohjaajana on ollut ratkiriemukasta työstää tätä komediaa taitavan työryhmämme kanssa, Raipia iloitsee.

Konkarinäyttelijät Mika Nuojua ja Jaana Saarinen nousevat ensimmäistä kertaa Kesäteatterin näyttämölle.

Nuojua on koko esityksen keskiössä tehden sanavalmiin ja alati nälkäisen Francisin roolin. Francis ryhtyy ahneuksissaan kahden isännän palvelijaksi ja ihastuu kaiken kukkuraksi hurmaavaan Dollyyn.

Dollyn roolissa nähdään Jaana Saarinen.

Legendaarinen näyttelijä Ilmari Saarelainen palaa Kesäteatterin estradille. Tällä kertaa hän vastaa hömelön isän roolista. Saarelainen oli edellisen kerran Kesäteatterin näyttämällä vuonna 2015, jolloin ohjelmistossa oli Tankki täyteen.

Yksi mies, kaksi pomoa -farssi marssittaa näyttämölle Komediateatterin tutut taiteilijat Marika Heiskasen, Aku Sajakorven, Jere Riihisen, Kake Aunesnevan sekä Jaakko Wuolijoen. Raipian teatterisuvun nouseva kyky Iidalilja Raipia pääsee näyttämään lahjansa.

– Näyttelijäkunta joutuu lujille tässä komediassa. Erityisesti alati nälkäinen veijari Francis Henshallia näyttelevä Mika Nuojua pääsee todella näyttämään virtuositeettiään. Hänen vastuullaanhan on pyörittää kesäisen parituntisen ajan jokaisessa näytöksessä karusellia niin, että katsojat nauravat vielä kotonakin, Raipia ihastelee.

Raipia korostaa, että puvustaja, lavastaja ja maskeeraaja-kampaaja ovat ratkaisevassa osassa maukkaan komedian tekemisessä. Puvustuksesta vastaa Kaisa Savolainen. Lavasteet ovat Oskari Löytösen käsialaa. Maskeerauksien ja kampauksien takana on Johanna Paakkanen.

Lauluista vastaa Grant Olding.

Kunnianosoitus commedia dell’artelle

Mika Nuojua on somistautunut roolihahmonsa ilmeikkääseen ja tyylikkääseen kostyymiin. Hänen yllään ovat tyköistuvat housut, paita, liivi sekä pikkutakki. Lippahattu kruunaa komeuden. Viikset ovat viimeisen päälle muotoillut.

Komediateatterin Kesäteatterissa debytoiva Nuojua on innoissaan vierailustaan ja roolistaan.

– Tämä komedia on kunnianosoitus commedia dell’ artelle, Nuojua ihastelee.

Nuojuan mielestä 2020-luvun teatterirunsaudessa on sijansa 1500-luvulla Italiassa syntyneelle improvisaatioteatterille. Teatterin tekemisen muoto oli vielä voimissaan Kahden herran palvelijan kirjoittaneen Carlo Goldonin (1707-1793) aikana.

– Yksi mies, kaksi pomoa -näytelmä jos mikä pohjaa tyyppihahmoihin, joilla on tarkat ennalta määrätyt suhteet toisiinsa. Esiintyminen on hyvin kehollista. Juonikuvio on herkullinen. Improvisaatiolle on oma tilansa, Nuojua kertoo.

Yksi mies, kaksi pomoa -teoksen sanoma ja sisältö ovat pitäneet tiukasti pintansa runsaan 300 vuoden ajan. Nuojua arvostaa tekstiä, sen rehevyyttä. Komediateatterin suomennos on Mikko Koivusalon käsialaa.

Nuojua nauttii myös vauhdista ja vaarallisista tilanteista, joita Yksi mies, kaksi pomoa tarjoaa tekijöilleen.

– Saan tarjoilla yleisölle villiä verbaalikomiikkaa ja henkeäsalpaavaa fyysistä huumoria. Pidän paljon improvisoinnista ja yleisön kontaktoinnista.

Nuojua lupaa, että esityksessä on luvassa roppakaupalla ja riemastuttavaa naurua.

– Itselleni jokainen esitys on urheilusuoritus, sillä niin paljon olen liikkeellä näytöksen ajan, Nuojua sanoo.

Yksi mies, kaksi pomoa -näytelmän ensi-ilta on torstaina 8. kesäkuuta kello 18.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%