Uutiset

Pirkanmaan vuodeosastoja valmistellaan keskitettäväksi isompiin kokonaisuuksiin

today26.6.2023

Background
share close

Aluehallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan vuodeosastojen paikkatarveanalyysin ja selvityksen loppuraportin Kaupin kampuksen uudistamisohjelman ja vuodeosastoreformin jatkovalmistelun pohjaksi, kertoo Pirkanmaan hyvinvointialue. Selvityksessä hahmotellaan muun muassa vuodeosastojen sijoittelua niin, että asukkailla on niihin kohtuullisesti saavutettava matka-aika.

Sairaansijaselvityksen perusteella raskainta ja vaativinta erikoissairaanhoitoa keskitetään Tays Keskussairaalaan Kaupin kampukselle. Hatanpään ja Valkeakosken kampuksilla ja rajatummin Sastamalan kampuksella on perusteltua ja välttämätöntä jatkaa päivä- ja lyhytjälkihoitoista kirurgista toimintaa sekä muiden erikoisalojen toimintoja. Näiden kampusten vuodeosastojen käyttö on tarkoituksenmukaista painottaa perustason geriatriseen kuntoutuksen ja palliatiivisen hoidon kasvaviin tarpeisiin.

Perusterveydenhuollon vuodeosastotoiminnan uudistamisessa pyritään toimintakulttuurin muutokseen, jossa tavoitteena on aina kotiuttaa asiakas, jos se on terveyden ja toimintakyvyn kannalta mahdollista. Pirkanmaan hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa on tällä hetkellä 16 vuodeosastojen toimipistettä. Vuodeosastojen suunnittelua jatketaan niin, että jatkossa Pirkanmaalla olisi 8-9 vuodeosastoa, joihin olisi alueen asukkailla kohtuullinen matka-aika autolla. Näin olisi myös mahdollista muodostaa riittävän kokoisia ja nykyistä kustannustehokkaampia yksiköitä, jotka eivät ole henkilöstöpulan pahentuessa liian haavoittuvia.

Sairaalareformin kokonaisuutta käsitellään syksyllä palveluiden verkoston yhteydessä. Myös vuodeosastotoiminnassa tavoitellaan kahden prosentin tuottavuutta vuosittain.

Palvelujen verkoston periaatteita esitetään aluevaltuustolle

Sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan jatkossa suunnitella muiden julkisten tai kaupallisten palveluiden yhteyteen. Tavoitteena on luoda luontevia, saavutettavia osaamiskeskittymiä yhteistyössä kuntien maankäytön ja liikennesuunnittelun kanssa. Erityisesti isot moniammatilliset sote-asemat suunnitellaan liikenteellisiin solmukohtiin. Sähköisten ja liikkuvien palvelujen suunnitellaan korvaavan kokonaan tai osittain joitakin nykyisiä fyysisiä palvelupisteitä, todetaan palvelujen verkoston suunnittelun periaatteissa, joita aluehallitus esittää aluevaltuustolle.

Hyvinvointialueen palveluiden verkoston kehittämisen yleiset periaatteet olisivat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat sekä laaja-alainen yhteistyö.

Valiokunnat, vaikuttamistoimielimet ja jaostot käsittelevät palvelujen verkoston periaatteita kesän aikana ja aluevaltuusto elokuussa.

Mielenterveys- ja päihdepalveluja kehitetään raportin pohjalta

Aluehallitus hyväksyi maanantaina psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden väliraportin jatkovalmistelun pohjaksi. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitojonojen purkua varten perustetaan uusi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen työryhmä. Hoidon järjestämisessä hyödynnetään muun muassa täyttämättömiin vakansseihin varattua rahoitusta. Väliraportissa esitetään myös, että Tays Keskussairaalan osaksi valmistuvassa uudessa psykiatrisessa sairaalassa uudistetaan työnjakoa moniammatillisuutta hyödyntämällä ja tehostetaan psykiatrien työtä.

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%