Pirkanmaa

Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö perustamassa oman työllisyysalueen

today17.8.2023

Background
share close
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan läntisen Pirkanmaan oma työllisyysalue mahdollistaa paremmin oman alueen ja paikallisten työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspalvelujen muodostaman ekosysteemin hyödyntämisen, lähipalvelujen tuottamisen ja demokraattisen päätöksenteon. (Kuva: Sastamalan kaupunki).
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan läntisen Pirkanmaan oma työllisyysalue mahdollistaa paremmin oman alueen ja paikallisten työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspalvelujen muodostaman ekosysteemin hyödyntämisen, lähipalvelujen tuottamisen ja demokraattisen päätöksenteon. (Kuva: Sastamalan kaupunki).

Näillä näkymin Pirkanmaa ei tule muodostamaan yhtä maakunnan eli 23 kuntaa kattavaa työllisyysaluetta. Tänä torstaina kuusi läntisen Pirkanmaan kuntaa julkistivat aikeensa oman työllisyysalueen perustamisesta. Hankkeen pontimena on kuntien elinvoiman turvaaminen ja lähipalveluiden vahvistaminen.

Työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alussa. Asiantuntijoiden mukaan työvoimapalvelut ovat jatkossa kuntien tärkeintä työsarkaa.

Pirkanmaalla on ollut käynnissä koko maakunnan kattava yhteinen 23 kunnan työllisyysalueen valmistelu. Sitä on valmisteltu periaatteella, että Tampere toimisi niin sanottuna isäntäkuntana.

Pirmedioiden mediat uutisoivat jo tällä viikolla, että Pirkanmaalle onkin syntymässä mahdollisesti useita työllisyysalueita, koska etenkin maakunnan laidalla sijaitsevat kunnat pelkäävät, etteivät ne saisi Tampere-keskeisessä mallissa riittäviä paikallisia palveluja voimavaroineen.

Nyt läntisen Pirkanmaan kuusi kuntaa, Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö ovat esityksen mukaan irtautumassa maakunnallisesta työllisyysalueesta. Kunnat käsittelevät asiaa kunnanhallitusten kokouksissaan ensi maanantaina 21. elokuuta.

Yhteisen Pirkanmaan työllisyysalueen sijaan kuusi kuntaa muodostavat oman yhteistoiminta-alueen eli Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen. Vastuukunta on Sastamalan kaupunki, joka toimii lain edellyttämänä työvoimaviranomaisena.

– Läntisen Pirkanmaan oma työllisyysalue mahdollistaa paremmin oman alueen ja paikallisten työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspalvelujen muodostaman ekosysteemin hyödyntämisen, lähipalvelujen tuottamisen ja demokraattisen päätöksenteon, toteaa Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen kunnat ovat linjanneet, että palvelujen järjestämisessä otetaan huomioon kuntien toiminta, työllisyysalueen väestörakenne, asiakkaiden palvelun tarve sekä muut palvelujen antamista koskevat olosuhteet.

Muodostettavalle työllisyysalueelle perustetaan jokaiseen kuntaan tai vastuualueelle vähintään yksi toimi- tai palvelupiste valtiolta siirtyvien tehtävien hoitamiseksi. Kaksi tai useampi kunta voi muodostaa työllisyysalueen sisälle vastuualueen sopimalla erillisellä sopimuksella keskenään työvoimapalvelujen tuottamisesta

Työvoimapalvelut tuotetaan pääsääntöisesti lähipalveluina työllisyysalueeseen kuuluvan kunnan tai vastuualueen toimesta tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. Lähipalveluja tuottava henkilöstö on sopijakuntien palveluksessa. Ne palvelut, joita ei tuoteta lähipalveluina, tuotetaan keskitettyinä palveluina vastuukunnan toimesta.

Läntisen Pirkanmaan kuusi kuntaa, Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö ovat esityksen mukaan irtautumassa maakunnallisesta työllisyysalueesta. (Kartta: Helena Mäkinen / Ylöjärven Uutiset)
Läntisen Pirkanmaan kuusi kuntaa, Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö ovat esityksen mukaan irtautumassa maakunnallisesta työllisyysalueesta. (Kartta: Helena Mäkinen / Ylöjärven Uutiset)

 

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%