Pirkanmaa

Pirkanmaan kattavaa työllisyysaluetta ei synny, läntisten kuntien lisäksi Mänttä-Vilppula ja Valkeakoski omilla teillä

today24.8.2023

Background
share close

 

Pirkanmaan kunnat ovat jälleen lyömässä hynttyynsä yhteen esimerkillisellä tavalla. Nyt kaikki 23 kuntaa ovat sopineet valmistelusta, jolla Pirkanmaalle luodaan moderni ja esimerkillinen ratkaisumalli, kun työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille.
Tampere-keskeinen työllisyysalueen malli närästää mänttä-vilppulalaisia, valkeakoskelaisia sekä kuuden läntisen kunnan väkeä. Tänään torstaina selvisi, ettei Pirkanmaasta leivota yhtä työllisyysaluetta.

Pirkanmaan 23 kunnan edustajat käsittelivät tänään torstaina TE-valmistelua Tampereen koolle kutsumassa tilaisuudessa. Kokoontumisessa varmistui, ettei Pirkanmaasta synny yhtä työllisyysaluetta. Läntinen kuntakuusikko: Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano sekä Kihniö valmistelevat omaa työllisyysaluetta. Lisäksi Mänttä-Vilppula ja Valkeakoski miettivät vielä omia päätöksiään asian suhteen.

Viisitoista kuntaa on samassa veneessä. Tampereen kanssa valmistelua jatkavat Virrat, Ylöjärvi, Ruovesi, Juupajoki, Orivesi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Vesilahti, Urjala, Akaa, Pälkäne, Kangasala ja Kuhmoinen.

Näiden 15 kunnan valmistelutyö perustuu jo aiemmin tehdyn palvelustrategian mukaisesti malliin, jossa henkilöstö siirtyisi vastuukunnan eli Tampereen palvelukseen. Vastuukunta tuottaisi kattavat lähipalvelut työllisyysalueen kuntiin yhteisen TE-palvelustrategian mukaisesti. 

– Tampere vastuukuntana -mallilla järjestettävään työllisyysalueeseen ovat tervetulleita kaikki Pirkanmaan kunnat. Tampere ja 14 muuta kuntaa jatkavat nyt yhdessä hyvää valmistelua yhteisen työssäkäyntialueen muodostamiseksi. Vaikuttaa siltä, että läntiselle Pirkanmaalle on syntymässä oma alueensa ja Valkeakoski sekä Mänttä-Vilppula miettivät vielä omia suuntiaan. Jatkamme kutenkin hyvää yhteistyötä kaikkien työllisyysalueiden kesken, jotta työvoiman liikkuvuus Pirkanmaalla turvataan, Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari sanoo.

Pirkanmaan kuntien johdon edustajat käsittelivät TE-valmistelua kokouksessaan tänään torstaina. Tilaisuuteen osallistuneet kuvasivat tapahtumaa vilkassanaiseksi ja silmät avaavaksi.

Saari muistuttaa, että valmistelun aikataulu on tiukka, sillä työ- ja elinkeinoministeriölle on toimitettava järjestämisratkaisua koskevat ilmoitukset lokakuun loppuun mennessä. Työllisyysalueratkaisuissa edellytyksenä on 20 000 henkilön työvoimapohja sekä yhtenäinen maantieteellinen alue. 

Saari sanoo, ettei valmisteluaikatauluun ole tulossa muutoksia. Työllisyysalueen valmistelussa on tärkeintä, että valittavalla mallilla turvataan parhaalla mahdollisella tavalla sekä työllisyyden edistäminen että työvoiman saatavuus. Lähtökohta on, että työnhakijat saavat nopeasti työtä ja työnantajat osaavaa työvoimaa ilman, että organisaatio- tai kuntarajat muodostavat estettä työvoiman liikkumiselle. Tampere vastuukuntana -mallin valmistelussa nämä lähtökohdat ovat jatkossakin keskeisiä.

Valkeakoski ei pidä Tampere-keskeisyydestä

Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff vahvistaa, ettei Valkeakoskea kiinnosta Tampere-keskeinen malli.

– Siinä muille kunnille ei jää toimivaltaa eikä poliittista eikä työnjohdollista valtaa. Sen sijaan kunnat saisivat varsin mittavat sanktiosakkolaskut hoidettavikseen, Uschanoff lisää.

Uschanoff ihmettelee, miten sähköisten palveluiden aikana työllisyysalueen muodostavilta kunnilta vaaditaan yhteistä maarajaa. Hän aikoo selvittää tämän vaatimukset ministeriöstä.

– Mietimme ja selvitämme nyt asiaa Valkeakoskella. Meillä on kaupungissa erittäin hyvin toimiva ammattiopisto, jonka palveluja haluamme hyödyntää TE-tehtävää hoitaessamme, Uschanoff toteaa.

Mänttä-Vilppula näreissään Tampere-keskeisyydestä

Pohjois-Pirkanmaalla sijaitseva Mänttä-Vilppula on näreissään Tampere-vetoiselle TE-alueelle.

Mänttä-Vilppula onkin ilmoittanut tänään torstaina, ettei se aio jatkaa Tampere-vetoisessa työllisyysalueessa. Syynä on se, ettei kyseinen malli ota huomioon maakunnan reuna-alueiden tarpeita eikä toiveita.

Mänttä-Vilppula selvittää pikimmiten vaihtoehtoja, mihin työllisyysalueeseen taidekaupunki vastaisuudessa kuuluu. Esillä on ollut ajatus naapurimaakunnasta Keski-Suomesta.

Läntinen kuntakuusikko: Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano sekä Kihniö valmistelevat omaa työllisyysaluetta.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%