Pirkanmaa

PUOLUESIHTEERIKISA: Ala-Hemmilä ohjaisi Keskustassa energian tekemiseen eikä galluptuloksissa vellomiseen

today28.8.2023

Background
share close
Keskustan puoluesihteerin paikka kiinnostaa pirkanmaalaista Pirjo Ala-Hemmilää. Hän työskentelee Pirkanmaan Keskustan toiminnanjohtajana. (Kuva: Pirkanmaan Keskusta)
Keskustan puoluesihteerin paikka kiinnostaa pirkanmaalaista Pirjo Ala-Hemmilää. Hän työskentelee Pirkanmaan Keskustan toiminnanjohtajana. (Kuva: Pirkanmaan Keskusta)

Keskustan puoluesihteeriyttä tavoitteleva tamperelainen toiminnanjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä lopettaisi puolueen kannatusluvun sokean tuijottamisen. Sen sijaan hän keskittyisi ja satsaisi tekemiseen. Ala-Hemmilän mielenkiinnon kohteena on muun muassa puolueen eri elinten rakenteellisen yhteistyön kehittäminen. Uudenlaisella työnjaolla säästettäisiin vähenevien voimavarojen hupeneminen samojen asioiden tekemiseen lukuisisssa paikoissa.

Toiminnanjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä tutkailee 23 kunnan muodostamaa Pirkanmaata tarkalla silmällä. Hän muistuttaa, että maakunta on koko Suomi pienoiskoossa. Veto- ja pitovoimastaan maankuulu alue käsittää niin erinomaisesti menestyviä seutuja kuin rajusti taantuvia kolkkia.

– Pirkanmaan kokonaiskuvan hallitseminen avaa näkymiä erilaisiin totuuksiin, joita laajassa maassamme on. Kansallisena tavoitteena on, että kansalaiset voivat elää turvallisesti kaikkialla. Tämä seikka on Keskustalle pyhä.

Suomessa vannotaan, ettei kaupunkien ja maaseudun välillä ole vastakkainasettelua. Ala-Hemmilä sanoo, ettei Keskustan tarvitse sen kummemmin mennä kaupunkeihin kuin minnekään muuallekaan, vaan puolueen on tunnistettava tekemisessään jokaisen paikkakunnan erilaisuus. Hänen mielestään puolueella on annettavaa niin metropolimaisen Helsingin kuin kuihtuvan itäsuomalaisen pitäjän elinmahdollisuuksiin.

Ala-Hemmilä muistuttaa, että Santeri Alkion ajatus pitää edelleenkin kutinsa: ”Ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi.”

”Kannatusluvut eivät saa ohjata tekemistä”

Kukaan ei pääse karkuun puolueiden kannatusmittauksia. Niiden tuloksia satelee säännöllisesti. Pirjo Ala-Hemmilän mielestä Keskustassa ei voida vain tuijottaa kannatusprosentteja, vaan ne olisi paremminkin sysättävä sivuun.

Ala-Hemmilä on vakuuttunut siitä, että Keskustalle tunnusomainen tekeminen palauttaa puolueen kannatuksen ja nostaa sen suurten puolueiden kastiin.

– Keskustan on lähdettävä liikkeelle ikään kuin puhtaalta pöydältä. Keskustalaisten on keskityttävä toimintaan, joka vetää ihmisiä puoleen. Arjen tekeminen on konkretiaa, jonka vaikutukset heijastuvat oitis puolueen menestykseen ja sitä kautta nykyistä suurempiin kannatuslukuihin. Meidän on terävöitettävä arvojamme ja tavoitteitamme sekä kaikkea tekemistämme.

– Minusta tuntuu siltä, että Keskustan sanoma ja politiikka ovat usvan peitossa. Asiat ovat aktiiviväelle kristallinkirkkaita, mutta ne eivät hahmotu eivätkä kirkastu suurelle yleisölle.

Ala-Hemmilän mukaan Keskusta on perinteikäs liike, jonka perussanoma ja koetellut arvot kantavat aikana kuin aikana. Niiden suhteen pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

– Kaiken tekemisemme ja toimintamme on tehtävä todeksi asioita, joita me ajamme ja edistämme. Yhteiskunnassamme on loputtomasti ajankohtaisia ja korjattavia juttuja. Kun kissa on nostettu pöydälle, siitä on puhuttava ymmärrettävästi ja parannustoimia esittämällä.

Ala-Hemmilän Keskustassa ei ole kylmää eteistä eikä edes matalaa kynnystä.

– Puolueessa kaiken tekemisen on oltava kynnyksettömässä tilassa.

– Keskustalla on vertaansa vailla oleva puoluekoneisto. Se toimii takuuvarmasti paikallisesti, alueellisesti sekä valtakunnallisesti. Kunkin tason vahva itsenäisyys on voimavara. Ylhäältä komentaminen ei kuulu keskustalaiseen mentaliteettiin.

– Yhteistyössä ja -tekemisessä meillä on valtavasti mahdollisuuksia. Piirijärjestöissä, kunnallisjärjestöissä, paikallisyhdistyksissä, Keskustanaisissa, Keskustanuorissa, Keskustaopiskelijoissa ja Keskustayrittäjissä on valtava asiantuntemus.

”Tasojen itsenäisyys vahvuus”

Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtajana työskentelevä Pirjo Ala-Hemmilä rakentaisi puolueeseen järjestelmän, jossa tietyt toistuvat asiat ja tehtävät voitaisiin tehdä nykyistä tehokkaammin.

– On asioita, jotka tehdään edelleen lukuisissa paikoissa ja monta kertaa. Turha päällekkäisyys on pahaista. Siitä on pyristeltävä eroon.

Ala-Hemmilä on vakuuttunut siitä, että rakenteelliseen yhteistyöhön on kaikki mahdollisuudet, kun sen hyödyt on avattu jäsenistölle.

– Silloin ei ole pelkoa, että muut alueet hyötyisivät toisten kustannuksella, vaan että toisten menestys on meidän kaikkien etu ja elinvoiman tae.

Puoluesihteerinä Ala-Hemmilä ruokkisi kenttä- ja puolueväkeä nykyistä perusteellisempaan keskusteluun. Hänen mukaansa esimerkiksi presidentinvaalista ja Euroopan unionin parlamentinvaaleista muodostuisi merkittävästi vaikuttavammat, kun oma väki avaisi niihin liittyviä asioita perusteellisesti. Samanlainen keskustelukulttuuri auttaisi kunta-, maakunta-, hyvinvointialue ja valtiotasolla löytämään hyvät puolet ja tunnistamaan vaaranpaikat.

– Minulla on tunne, että kansalaiset haluaisivat nykyistä perusteellisemmin osallistua heitä koskettavista asioista käytäviin vuoropuheluihin.

Ala-Hemmilä tunnistaa Keskustan puoluesihteeriydestä tietynlaista unilukkariutta. Puoluesihteeri on herättäjä, kannustaja ja mahdollistaja.

”Rikkinäisen puhelimen vangiksi ei saa jäädä”

Pirjo Ala-Hemmilän Keskusta ei ole kupla, eikä hänen Keskustansa elä kuplassa.

– Puolueen kunniakas historia ja sen voima on kansanliikkeessä. Kansanliikkeiden vahvuuksien voimistaminen lujittaa Keskustaa ihmislähtöisenä poliittisena voimana. Jokaisella ihmisellä on oma kokemuspiirinsä, ja ne kaikki ovat yhtä arvokkaita.

Ala-Hemmilä korostaa, että Keskustan rikkaus on moniarvoisessa ja -kasvoisessa jäsen- ja kannattajakunnassa.

– Keskustassa eletään monin eri tavoin.

Ala-Hemmilä tuntee tarkasti Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan. Hänen mielestään parinkymmenen maakunnan ja hyvinvointialueen hyvän paketoiminen ei ole mahdoton tehtävä.

– Vaikka kenttä on monenkirjava, sen yhteiset asiat on voitava hitsata yhteen. Keskustalaisuudella on monet kasvot.

Ala-Hemmilä turvautuisi puoluesihteerin työssä faktaan, jonka mukaan tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. On kerrottava, missä Keskusta ei ole onnistunut. Samalla tavalla on nostettava häntä pystyyn onnistumisen merkiksi.

– Oikeudenmukaisuus kantaa pitkälle. Ihmiset tunnistavat rehdin ja rehellisen työn politiikassakin.

Ala-Hemmilän mielestä puoluetoiminta jos mikä on joukkuelaji, ja puoluesihteerin on oltava aktiivinen verkostoituja.

– On tunnistettava rikkinäisen puhelimen syndrooma. Viestin on kuljettava kaikkiin suuntiin.

Puoluesihteerikisasta tulee jännittävä

Keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa 23. syyskuuta Turussa käydään varmasti värikäs kisa puoluesihteerin paikasta. Tämän hetken tiedon valossa paikasta kisailevat pirkanmaalaisen Pirjo Ala-Hemmilän kanssa joutsalainen Pauliina Maukonen ja helsinkiläinen Antti Siika-aho. Toki kuka tahansa voi nousta esittämään kandidaattiaan kokouksessa, mutta tämänhetkiset nimet ovat tässä.

Ala-Hemmilä aikoo tehdä itseään tunnetuksi eri paneelikeskusteluissa ja tapahtumissa. Torikierrokselle hän ei tässä aikataulussa ehdi.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%