Uutiset

Pirkanmaan Vuoden Kylä on Visuvesi

today1.9.2023

Background
share close

Pirkanmaan Vuoden Kyläksi on valittu Visuvesi Ruovedeltä, tiedottaa Pirkan Kylät. Tunnustus myönnetään Visuvedelle kylällä tapahtuneesta monipuolisesta, pitkäjänteisestä ja yhteisöllisestä kehittämisestä. Neljänsadan asukkaan Visuvedellä korostuu ajatus: yhdessä saamme aikaan enemmän.

Aikoinaan loistavien vesiteiden varrelle, Tarjanteen ja Visuselän väliselle saarelle, rakentunut Visuveden kylä on ollut vilkas teollisuus- ja kulttuurikeskus. Viime vuosien aikana Visuvedellä on jälleen ollut havaittavissa väkevää tekemistä monialaisen kulttuurisuuden muodossa.

Visuvedellä on useita kolmannen sektorin aktiivisia toimijoita, kuten Visuveden kyläyhdistys, Visuveden nuorisoseura, urheiluseura Visun Voima ja monitaideyhdistys Artimisti. Ne ovat viime vuosina eri rahoituskanavia hyödyntämällä muun muassa kunnostaneet nuorisoseurantaloa, luoneet kylän keskustaan viihtyisän puistoalueen, hankkineet valokuituverkon ja ulkokuntosalin sekä luoneet erilaisia tapahtumia. Visuveden kyläyhdistys on myös viime vuosina palkannut yhden tai kaksi nuorta pitämään kunnossa kylän yhteisiä alueita.

Ruoveden pohjoisimmassa kylässä vaalitaan myös historiaa. Varsin merkittävä saavutus on kyläläisten valokuva-albumeista koottu ja digitoitu historiallinen yli 10 000 valokuvan aineisto, joka tulee näytille kesällä 2024 Visuveden Juhlat -tapahtumassa. Visuveden historiaa on koottu myös kyläkirjoihin sekä kylän kotisivustolle runsain määrin tarinoiden ja kuvien muodossa 1800-luvulta lähtien.

Visuvedellä huokuu talkoohenki ja kylän eri yhteisöt kykenevät ja haluavat toimia yhdessä, samaan suuntaan ja toisiaan tukien. Omalla kylällä on sen verran palveluita ja toimintaa, ettei aina tarvitse lähteä 19 kilometrin päässä sijaitsevaan kuntakeskukseen tai vielä etäämmälle reilun 90 kilometrin päähän Tampereelle. Virta maakunnassa viekin usein Visuveden suuntaan, mistä kertovat lukuisat tapahtumat, kuten Visufest, Visufutis ja Visusaaren kiertosoutukilpailu.

Vuoden Kylätoimija on Olena Sandholm Sastamalasta
Pirkanmaan Vuoden Kylätoimijana 2023 palkitaan Kaukolan kyläseuran puheenjohtaja Olena Sandholm Sastamalasta. Hän on uudistanut kyläseuran toimintaa viime vuosien vaativissa korona- ja energiahaasteissa ja tuonut kylän täten myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Kyläseuran vaiheita on voinut seurata muun muassa yhdistyksen kotisivuilta sekä sosiaalisen median eri kanavista kuten YouTubesta, joita Sandholm on ylläpitänyt.

Kaukolan kylän sydämenä on kylätalo, joka on aiemmin toiminut kyläkouluna. Kyläseura osti koulun vuonna 2018 Sastamalan kaupungilta. Vanha 1000-neliöinen koulurakennus on edellyttänyt monesta asiasta huolehtimista, jonkin verran remontteja ja paljon talkootyötä. Sandholmin arvostus kylän talkooväkeä ja sen tekemää työtä kohtaan onkin ollut huomion arvoista. Kyläseuraa luotsaavan Sandholmin voi kuvata olevan nuoremman polven kylätoiminnan moniosaaja, jossa kuvastuu sisu ja sinnikkyys.

Vuoden Kylätekona palkitaan Karhen pieni kirjasto Ylöjärveltä
Vuoden Kyläteko 2023 on Karhen pieni kirjasto Ylöjärvellä. Pieni kirjasto on kylän kahden nuoren, Terhi ja Kirsi Teiskonlahden, tänä kesänä aikaansaama kylän kohtaamispaikka. Kirjasto on saanut sekä kylän väen että vapaa-ajan asukkaat hienosti liikkeelle, minkä vuoksi sillä on myös yhteisöllistä vaikuttavuutta. Tarjolla lainattavaksi on muun muassa dekkareita, lukuromaaneja sekä lasten ja nuorten kirjoja.

Lukemisen ohella Karhen pieni kirjasto opettaa kierrätystä. Kirjasto toimii maitolaiturissa, jonka rakentamisessa on käytetty monia kierrätysmateriaaleja ja siten vaalittu kestävän kehityksen periaatteita. Kierrätyksen lisäksi kylän aktiiviset nuoret pitävät tärkeänä virikkeiden ja yhteisöllisyyden luomista omalle kylälle.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%