Rakentaminen ja koti

OP Koti Pirkanmaan Antti Toivanen: ”Asuntokauppa piristyy ensi vuonna, patoutuma purkaantuu”

today11.9.2023

Background
share close
Tradenomi Antti Toivanen aloitti elokuun alussa OP Koti Tampereen toimitusjohtajana. Hän uskoo, että asuntomarkkinat vilkastuvat ensi vuoden puolella. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tradenomi Antti Toivanen aloitti elokuun alussa OP Koti Tampereen toimitusjohtajana. Hän uskoo, että asuntomarkkinat vilkastuvat ensi vuoden puolella. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Elokuun alussa OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtajana aloittanut tradenomi Antti Toivanen uskoo voimakkaasti, että kasvumaakunnan asuntokaupan pohjakosketus on jo saavutettu. Patoutunut kysyntä puolestaan purkaantuu lähiaikoina voimistuvana kysyntänä. Huoneistot ja omakotitalot vaihtavat ripeästi omistajia, kun ne sijaitsevat hyvien palveluverkkojen äärellä.

Suuri yleisö muistaa hämeenlinnalaisen Antti Toivasen HPK Liiga Oy:n toimitusjohtajuudesta, eikä mies vaihda väriään. OP Koti Pirkanmaan uusi toimitusjohtaja huomauttaa, että urheilubisnes on poikkeuksellista liiketoimintaa, ja että urheilu on aitoa urheilua.

– Arkitodellisuudessa seurat yhtiöineen ovat paljon seuratuimpia kuin pörssiyhtiöt.

Kanta-Hämeestä maailmaa seuraava Toivanen halusi siirtyä Pirkanmaalle, koska Tampereen ja ylipäänsä koko maakunnan kasvuvauhti on omassa luokassaan. Vetovoima on maankuulua.

– Urheilussa tarvitaan esikuvia. Tampere on innovatiivisuudessaan ja toimeliaisuudessaan esimerkillinen ihannekuva. Se on energisyyden, kasvun sekä kehittymisen vahva brändi.

Se, mitä OP Koti Pirkanmaan reviiristä isosti ajatellaan, on merkityksellistä Toivaselle. Hän pyöritti erityisesti mielikuvien ja myyntivalttien maailmaa, kun hän työskenteli takavuosina Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajana. Samoihin lainalaisuuksiin mies perehtyi uudelleen, kun oli Säästöpankkiryhmässä uutukaisen SP Koti Oy:n toimitusjohtajana.

Toivasella on pitkä historia kiinteistönvälitysalalla. Se on opettanut, että juuri tällä sektorilla erilaiset vaihtelut kuuluvat niin sanottuun normaaliin elämään.

”Pitkäkestoisuus on nyt uutta”

Rakennus- ja kiinteistönvälitysala on ollut voimakkaasti alavireinen poikkeuksellisen pitkän ajan. Tämä ilmiö on Antti Toivasen mukaan uudenlainen. Aikaisemmin laskukaudet ja alavireydet ovat olleet kestoiltaan selkeästi lyhyempiä. Tämä vuosi jää historiaan kymmenen vuoden alhaisimman asuntokaupan vuodeksi.

– Syytkin tämänkertaiselle hyytymiselle ovat selkeät. Nyt markkinaa hyydyttää ainakin kolme asiaa. Nousevat korot. Voimakas inflaatio. Yleisen luottamuksen murentuminen. Ukrainan sodan mainingit lyövät oman leimansa. Maailmanlaajuisilla epävarmuustekijöillä on vaikutuksensa.

– Varuillaan oleminen ei ole väärin.

Toivanen sanoo, että nyt arjen realismi osoittaa, ettei vain yhden epävarmuustekijän poistuminen riitä koko tulpan irrottamiseen.

– Luottamusta kokeilee monisyisyys. Vaikka valoa näkyy yhdessä suunnassa, se ei riitä avaamaan koko markkinaa.

OP Koti Pirkanmaan veturi tunnistaa kuitenkin jo useampia myönteisiä signaaleja asuntokaupan piristymisestä ja voimistumisesta. Elokuussa tehtyjen asuntokauppojen määrä on omaa luokkaansa verrattuna aikaisempien kuukausien kauppojen määrään.

– Lainojen korot ovat nyt lasku-uralla. Korkotaso hakee oikean tasonsa, ja se asettuu sille. Inflaation laukka on pysähtynyt, sen selkä on saatu taitettua. Kuluttajien luottamus palautuu pikkuhiljaa.

Toivanen korostaa, että talouden koko kuvan tervehtyminen synnyttää vakautta. Se on tärkeä vaikutin asuntokaupassakin.

– Yksi sukupolvi oppi 0-korkotason maailmaan. Tosiasia on, että rahalla on hintansa. Nyt lainamarkkinoilla lähestytään järkevää tilannetta. Opimme elämään maltillisten korkojen, noin 3 – 5 prosentin välille asettuvien korkojen kanssa.

Tarve ei katoa, patoutuma purkautuu

Antti Toivanen muistuttaa kiveen hakatuista säännöistä.

– Tarve ei katoa minnekään. Se pysyy.

– Patoutuma purkautuu aina. Liikkeelle lähdettäessä kohdataan jopa asuntokauppojen määrässä vahva nousupiikki.

– Tiedämme, että jo nyt on paljon patoutunutta kysyntää. Se on syntynyt ihmisten tarpeista vaihtaa esimerkiksi suurempaan asuntoon ja tarve ostaa kokonaan uusi asunto. Tarpeet ovat luonnollisia.

Toivasen mukaan nämä ovat faktoja, jotka toteutuvat aina huonojen aikojen jälkeen tilanteen kirkastuessa.

– Etenkin Pirkanmaalla voimme odottaa parempia aikoja. Täällä elämme muuttovoittoalueella, joka kaiken lisäksi on voimakkaasti kehittyvä. Asukasmäärä kasvaa. Elinkeinoelämä laajenee. Saavutettavuus on kunnossa. Vetovoima on kunnossa.

– Arvioni on, että ensi vuoden puolella olemme asuntokaupassa plusmerkkisellä puolella. Samoin asuntojen hinnat lähtevät nousuun.

– Kun luottamus palautuu markkinoille, edessäpäin on voimakkaan kasvun vuodet.

Palveluverkostolla keskeinen merkitys

Asuntomarkkinoilla on monenlaiset kasvot riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Antti Toivanen näkee Pirkanmaan 23 kunnan tilanteen valoisana verrattuna esimerkiksi itäiseen Suomeen

Toivanen teroittaa palvelutarjonnan merkitystä asuntokaupan pyörimiselle.

– Lähipalvelut ovat tärkeitä.

Toivanen korostaa liikenneyhteyksien vaikutusta.

– Kohde on hinnoiteltava realistisesti. Kiinteistönvälittäjän on käytävä rehellinen keskustelu myyjän kanssa. Oikeat tiedot ovat onnistuneen kaupan perusta. Myös myyntiajasta on hyvä puhua.

Korona-aika herätti ihmisten mielenkiinnon maaseudulla asumista kohtaan. Toivasen mukaan seuraavat vuodet näyttävät, mihin maaseudun veto- ja pitovoima riittävät.

– Suomalaisten unelma omasta talosta on pitänyt hyvin pintansa.

Ala kehittyy oikeaan suuntaan

Kiinteistönvälitysala jos mikä on taitolaji. Antti Toivanen liputtaa sen puolesta, että alan koulutusvaateita nostetaan.

– Ala on kehittynyt täysin oikeaan suuntaan koulutuksen suhteen kymmenen viime vuoden ajan. Tulevaisuutta voisi olla se, että toimijoilta edellytettäisiin laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinto (LKV).

Toivanen muistuttaa myös hyvien kiinteistönvälitystapojen noudattamisen tärkeydestä.

– Kuluttajien tietoisuus on lisääntynyt.

Toivanen sanoo, että monet riidat voitaisiin välttää jo pelkästään noudattamalla hyviä kiinteistönvälitystapoja

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%