Uutiset

Pirkanmaalla poistotekstiilejä toimitettu kierrätykseen 70 tonnia – vielä suurempi osa poistotekstiileistä mennyt sekajätteeksi

today19.10.2023

Background
share close

Pirkanmaan Jätehuollon kautta on tänä vuonna toimitettu poistotekstiilejä kierrätykseen 70 tonnia. Kuitenkin vielä suurempi määrä asukkaiden tuomista poistotekstiileistä on mennyt sekajätteeksi.

Pirkanmaan Jätehuolto kehottaa kiinnittämään huomiota poistotekstiilin laatuun, koska vain puhtaat, kuivat ja hajuttomat poistotekstiilit voidaan kierrättää kuituina uudeksi materiaaliksi. Likainen, märkä tai kostea tekstiili kuuluu laittaa sekajätteeseen, muuten se voi pilata koko poistotekstiilierän.

Pirkanmaan Jätehuolto kertoo kokeilleensa poistotekstiilin keräystä kahdella jäteasemalla, mutta laatu ei ole ollut toivotunlaista. Tästä johtuen Nekalan jäteaseman muuttaessa loppukuusta uuteen paikkaan, poistotekstiilien keräys päättyy kyseisellä jäteasemalla.

Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä, jotka kierrätetään uusiomateriaaliksi. Niiden erilliskeräysvelvoite tulee voimaan kaikissa EU-maissa 1.1.2025 alkaen. Suomessa poistotekstiilien keräys on jo kuntien vastuulla ja kunnalliset jäteyhtiöt tarjoavat poistotekstiilin keräystä kuntalaisille.

Pirkanmaan Jätehuollon ratkaisu on kiertävä keräys Repe & Romu & Riepu, joka pysähtyy kaikissa 17 omistajakunnassa, yhteensä 380 pysäkillä. Lisäksi poistotekstiiliä kerätään kolmessa kauppakeskuksessa (Ideapark, Sokos ja Stockmann) sekä Lielahden Nextiilissä. Poistotekstiilien tuominen Pirkanmaan Jätehuollon keräyspisteisiin on maksutonta. Kodin poistotekstiilejä voi tuoda enintään kaksi pussillista kerralla.

Näin lajittelet kodin tekstiilit

  • Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  • Tuo poistotekstiilien keräykseen tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut ja hameet) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteet ja sukat eivät kuulu poistotekstiileihin. Pakkaa poistotekstiilit muovipussiin ja sulje pussi hyvin.
  • Laita likaiset, kosteat, homeiset tai tunkkaiselta haisevat tekstiilit sekajätteeseen, etteivät ne pilaa poistotekstiilin kierrätystä materiaalina. Poistotekstiilejä ei pestä kierrätysprosessissa. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%