Uutiset

Pirhan yt-neuvotteluiden lopputulos: säästöjä haetaan karsimalla sote-asemien, kiirevastaanottojen ja vuodeosastojen palveluverkostoa

today15.11.2023

Background
share close

Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät viime viikolla. Hyvinvointialueen taloustilannetta esitetään korjattavaksi ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Ostopalveluihin ja palveluverkon uudistamiseen sekä henkilöstön käyttöön kohdistuu merkittäviä säästötavoitteita.

Aluehallitus käynnisti koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut syyskuussa osana pidempikestoista toiminnan ja talouden tasapainottamisohjelmaa. Tavoitteena oli vähentää pysyviä kustannuksia 42 miljoonalla eurolla jo vuodesta 2024 alkaen.

Neuvotteluissa etsittiin säästöjä ensisijaisesti toiminnan päällekkäisyyksistä, ei-lakisääteisistä tehtävistä, palvelujen uudistamisesta, hallinnollisista ja työnjohdollisista tehtävistä sekä hankkeisiin liittyvistä kuluista. Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että henkilöstön vähennystarve olisi enintään 500 henkilötyövuotta.

Aluehallitukselle esitetään 20.11. kokouksessa, että 240 henkilötyövuoden vähennykset toteutettaisiin ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Vähennyksistä arviolta 60 henkilötyövuotta kohdentuisi johtamis- ja asiantuntijatehtäviin. Henkilöstön työtehtävät ja työnteon paikka voivat vaihtua. Asiakaspalvelujen, ICT-palvelujen ja asiantuntijapalvelujen ostoja vähennettäisiin kaikkiaan noin 24 miljoonaa euroa.

Lisäksi esitetään, että hyvinvointialueen toimitiloja vähennetään sekä varsinaisessa palvelutuotannossa että tukipalveluissa. Tukipalveluissa vähennettäisiin myös esimerkiksi vuodeosastojen rutiininomaista siivousta viikonloppuisin.

Ostopalvelujen vähentäminen voi johtaa ulkopuolisilla palveluntuottajilla työskentelevän henkilöstön vähennyksiin. Hyvinvointialue pyrkii jo ensi vuonna siirtämään osan ostopalveluista omaksi toiminnakseen. Ostopalveluiden vähentäminen edellyttää osin oman henkilöstön lisäyksiä.

Palveluverkosta lyhyen ja pitkän aikavälin säästöjä

Hyvinvointialue odottaa merkittäviä taloudellisia säästöjä erityisesti laajasta palveluverkon uudistuksesta ja sen edellyttämistä uudelleenjärjestelyistä. Niihin sisältyy jo ensi vuoden aikana terveysasemien ja vuodeosastojen lakkautuksia. Lisäksi Rauhaniemen sairaalan ja samassa kiinteistössä sijaitsevan Koivula-yksikön ikäihmisten laitoshoito päättyvät kesään 2024 mennessä.

Valkeakosken sairaalan yöpäivystys esitetään lakkautettavaksi kesällä. Peruspalveluita vahvistetaan muun muassa ottamalla huhtikuussa käyttöön digiklinikka ja kokeilemalla liikkuvien palvelujen toimintaa vastaanottotoiminnassa ja suun terveydenhuollossa.

Valmistellun perusteella esitetään seuraavaa vuodeosastojen suunnitelmaa:

  • Kuhmoisten ja Ikaalisten lähisairaaloiden vuodeosastot lakkautetaan 1.6.2024 mennessä. Kuhmoisten toimintaa siirretään Kangasalan lähisairaalaan ja Ikaalisten toimintaa Hämeenkyrön ja Ylöjärven akuuttiosastolle.
  • Rauhaniemen sairaalan toiminta lakkaa 1.4.2024 mennessä. Toiminnot siirretään Tays Hatanpään sairaalasta vapautuvalle vuodeosastolle ja Lempäälän tyhjillään olevalle vuodeosastolle.
  • Ruoveden Keiturin soten tuottama vuodeosasto lakkautetaan ja toiminta siirretään Virtain vuodeosaston yhteyteen 1.7.2024 mennessä.
  • Mänttä-Vilppulan vuodeosaston toimintaa jatketaan nykyisellä volyymillä vuoden 2030 loppuun saakka. Järjestelyllä turvataan alkuperäistä esitystä varmemmin kyseisen seutukunnan ja alueen palvelut. (Muutos kuulemiskierroksen perusteella.)
  • Oriveden ja Pirkkalan vuodeosastojen toimintaa jatketaan 2026–2027 saakka, huomioiden sairaansijatarpeen kehitys ja riittävyys. (Muutos kuulemiskierroksen perusteella.)
  • Sairaalapalvelulinjan kampussairaalat ja kotisairaalapalvelut -toimialueella Tays Hatanpään sairaalan infektio-osasto lakkautetaan alkaen 1.1.2024. Sen erikoissairaanhoitotasoinen toiminta siirretään Tays keskussairaalaan ja perusterveydenhuoltotasoinen toiminta Tays Hatanpään sairaalan muille osastoille.
  • Tays Sastamalan sairaalan perustason kolmen vuodeosaston ja erikoissairaanhoidon osaston työnjakoa kehitetään.
  • Tays Valkeakosken perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen yöpäivystys lakkautetaan 1.6.2024 alkaen.

Sote-kampuksia ja sote-asemia, lähiasemista päätetään myöhemmin

Aluehallitukselle tehdyn esityksen mukaan laajan palvelun kampusasemat sijaitsevat jatkossa Tampereen Hatanpäällä sekä Sastamalassa ja Valkeakoskella. Sote-asemia olisi jatkossa Akaassa, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Pirkkalassa, Orivedellä, Virroilla, Ylöjärvellä sekä Tampereella Hervannassa, Lielahdessa, Linnainmaalla, Tammelakeskuksessa, Tesomalla ja Tipotiellä.

Yhteispäivystys jatkuisi edelleen Tays Keskussairaalassa Acutassa ja Tays Valkeakoskella. Valkeakosken päivystys ei sen sijaan olisi avoinna enää öisin ensi kesästä lähtien.

Päivystyksen lisäksi kiirevastaanottoa järjestettäisiin kolmella eri laajuudella. Laajin kiirevastaanotto sote- tai kampusasemilla arkisin ja viikonloppuisin olisi Hatanpäällä, Nokialla, Sastamalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä. Suppeampi kiirevastaanotto toimisi arkisin sote-asemilla, joissa on myös vuodeosasto. Näitä olisi Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon, Pirkkalan ja Oriveden sote-asemilla. Niillä sote-asemilla, joilla ei ole vuodeosastoja, toimisi kaikkein suppein kiirevastaanotto, jonne ensihoito ei jatkossa kuljettaisi potilaita. Nämä olisivat Akaan sekä Tampereella Hervannan, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen, Tesoman ja Tipotien sote-asemilla.

Lähiasemia koskeva valmistelu jatkuu. Lähiasemakonsepti, sen palveluvalikoima ja säilyvien asemien sijainnit päätetään viimeistään syksyyn 2024 mennessä, kun kaikki avopalveluiden, lasten, nuorten ja perheiden palveluiden sekä vammaispalveluiden (vammaissosiaalityö) kuulemiskierrokset on tehty ja niistä saadut palautteet on analysoitu,

Liikkuvien palveluiden pilotti käynnistyy vuoden 2024 alussa Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Pilotissa liikkuva palvelu korvaa nykyisen toiminnan valituissa pilottikohteissa. Liikkuvat palvelut tukeutuvat sote- ja lähiasemien toimintaan siten, että Kuru tukeutuu Ylöjärveen, Luopioinen Pälkäneeseen ja Punkalaidun Sastamalaan.​ Alueellisten ja kansallisten pilottien sekä digipalveluista saatavien kokemusten perusteella päätetään Pirkanmaalle soveltuvista, fyysiset palvelupisteet korvaavista muista palveluista viimeistään syksyllä 2024. ​

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%