Ajankohtaista

Janne Riitakorpi joukkoineen palauttaa Keskustan suurten puolueiden kastiin

today28.12.2023

Background
share close

Pirkanmaan Keskusta on saanut uuden toiminnanjohtajan. Tehtävässä on aloittanut 29-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri Janne Riitakorpi. Kangasalalta lähtöisin oleva sekä Tampereella asuva ja opiskellut piiripomo tarttuu työhönsä nuoruuden innolla ja voimalla. Kunta-, alue- ja eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollut keskustalainen on vakuuttunut siitä, että kansanliikkeeseen pohjautuva puolue palaa maamme suurimpien poliittisten voimien kastiin.

Keskustan Pirkanmaan piiri on saanut uuden toiminnanjohtajan. Janne Riitakorpi on vakuuttunut, että ahkeralla työllä puolue palautetaan suurien puolueiden joukkoon. Hän kiittelee hiljattain valmistunutta raporttia, jossa on eväitä puolueen toiminnan vireyttämiseksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Keskustan Pirkanmaan piiri on saanut uuden toiminnanjohtajan. Janne Riitakorpi on vakuuttunut, että ahkeralla työllä puolue palautetaan suurien puolueiden joukkoon. Hän kiittelee hiljattain valmistunutta raporttia, jossa on eväitä puolueen toiminnan vireyttämiseksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Janne Riitakorpi muistaa tarkasti ajan, jolloin hänestä tuli Keskustan kannattaja. Vuosina 2015 – 2019 pääministerinä ollut Juha Sipilä (keskusta) teki vaikutuksen parikymppiseen nuoreen mieheen.

– Sipilän tapa hoitaa valtakunnan asioita oli raikas ja asialähtöinen. Hän nosti konkreettisia teemoja esille, ja niistä keskusteltiin vilkkaasti. Mies nousi kansan keskuudesta säilyttäen yhteyden kenttäväkeen. Pääministerinäkin hän oli tavallinen ihminen. Uudenlainen ote ja tyyli hoitaa yhteisiä asioita herätti jopa passiiviset kansalaiset.

Keskustan suuri voitto vuoden 2015 eduskuntavaaleissa pohjautui runsaan 21 prosentin kannatukseen. Riitakorpi on varma, että suomalainen poliittinen järjestelmä tarvitsee edelleen toimivan ja vahvan keskustavoiman. Sitä edustaa runsaan sadan vuoden historian omaava Keskusta, joka on juurevasti aito kansanliike.

Riitakorpi luki yhteiskuntatieteitä, ja samalla hän tarkkaili maamme yhteiskunnallisia oloja. Asioihin ja ilmiöihin paneutuminen johdattivat poliittisten puolueiden pariin. Keskusta nousi omimmaksi vaihtoehdoksi.

– Minua kiehtovat Santeri Alkion mielipiteet, linjaukset, näkemykset sekä opit. Hänen ideologinen perintönsä on ajaton. Viihdyn edelleen hyvin Alkion laajan kirjallisen tuotannon parissa.

Riitakorpea kiinnostaa lisäksi Keskustalle ominainen piirre, joka liittyy tiiviisti kansanliikkeeseen. Puolueen voima on kannattajissa ja äänestäjissä. Aate toimii yhdistävänä liimana.

– Keskustan harjoittama talouspolitiikka, kuten muutkin politiikan alat, lähtevät koko maan ja kansakunnan tarpeista. Olemme koko Suomen asialla. Keskusta ei ole myöskään ääriliike. Poliittisella kartalla taitavalla keskustalla on aina merkittävä rooli. Se on tasapainottava voima. Nykyisen Keskustan on tunnistettava mahdollisuutensa, ja sen on otettava poliittisen kentän keskusta-alue haltuunsa.

– Nykymuotoisen maamme hallituksen toiminta tekee keskustalaisen vaihtoehdon tärkeyden näkyväksi.

Riitakorpi muistuttaa, että maaseutu peruselinkeinoineen on muun muassa kotimaisen ruoan tae. Hän lisää, että pinta-alaltaan laajan maan asuttuna säilyttäminen on mitä isommassa määrin myös turvallisuuskysymys.

– Kun olen tutustunut eri puolueiden linjauksiin ja vertaillut niitä, Keskusta on selkeimmin koko maan asialla.

Riitakorpi tähdentää, että puolueen tulevaisuutta on rakennettava historialle, jossa Keskustalla on valtaisa pääoma runsaan sadan vuoden toiminnan ajalta. Keskustalla on ollut ratkaiseva merkitys lukuisissa kansakunnallisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävissä ratkaisuissa.

– Hoidetaan yhteisiä asioita ihmisiä puhuttelevalla tavalla. Tällä reseptillä pötkimme pitkälle.

Keskustan puoluehallitus asetti viime toukokuussa työryhmän pohtimaan vuosina 2010–2023 tapahtuneita muutoksia yleensä yhteiskunnassa, poliittisessa toimintaympäristössä ja puoluekentällä sekä Keskustan omissa valinnoissa ja strategioissa. 15-jäseninen työryhmä ja kolmen hengen sihteeristö työstivät raportin, jossa evästetään perinteikästä puoluetta kasvun uralle. Riitakorven mielestä lempääläläisen Juha Kuisman johdolla syntynyt katsaus on tervetullut. Toiminnanjohtaja panee töpinäksi esitettyjen toimenpiteiden toteuttamisessa.

”Työn hedelmät puhumaan puolestaan”

Joulukuun alkupuolella toiminnanjohtajana aloittanut Janne Riitakorpi hyppäsi kovassa vauhdissa olevaan junaan. Tammikuun loppupuolella pidettävien presidentinvaalien vaalityö on jo nimittäin kiihtymisvaiheessa.

Riitakorpi sanoo, että hektisessä maailmassa jo kuukaudessa saa paljon aikaiseksi. Hänen mielestään presidentinvaalin keskiössä on itse ehdokas eli Olli Rehn. Hänen tukenaan on kansalaisverkosto ja Keskusta.

– Uskon, että Keskustan väki tekee kaikkialla Pirkanmaalla ahkerasti ja määrätietoisesti työtä Olli Rehnin vaalivoiton turvaamiseksi. Hän etenee toiselle kierrokselle.

Riitakorpi huomauttaa, että Rehn on jo kivunnut joissakin gallupeissa kärkikolmikkoon.

– Asiakysymykset nousevat tulevien viikkojen aikana aikaisempaa kuumempina esille. Kansalaiset eli äänestäjät kuuntelevatkin tarkalla korvalla, mitä ehdokkaat sanovat. Äänestäjät vasta muodostavat kantojaan.

Riitakorven mukaan piiritoimisto onkin tietyllä tavalla maakunnallinen hermokeskus, josta muun muassa kunnallisjärjestöille, paikallisyhdistyksille, keskustanuorille, -naisille sekä -opiskelijoille jaetaan materiaaleja vaalityötä varten.

– Jalkautuminen on ensisijaisen tärkeää. Keskustalaisten on oltava näkyvästi mukana kaikkialla siellä, missä ihmiset liikkuvat. Ehdokas Rehn ei luonnollisestikaan ennätä kaikkialle, mutta puolueen vaalivankkurit voivat viedä oikeansisältöistä tietoa eteenpäin.

Riitakorven mielestä aktiivinen presidentinvaali hitsaa keskustalaiset yhdeksi tiiviiksi joukoksi. Hän teroittaa, että tammikuussa täysille kierroksille pääsevä puoluekone säteilee voimaa moniin asioihin paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti.

”EU-vaalit ovat todella tärkeät”

– Myös pirkanmaalaiset on saatava oivaltamaan, miten tärkeät EU-vaalit ovat koko Suomelle, myös Pirkanmaalle, Janne Riitakorpi teroittaa.

Riitakorpi soisi, että kesän alussa järjestettävät EU-vaalit saisivat äänestäjät uurnille, ja että äänestysaktiivisuus ihastuttaisi historiallisella korkeudellaan.

– Mielestäni kaikilla maassamme toimivilla puolueilla on vastuu siitä, että kansalaiset kokisivat myös EU-vaalit merkittäväksi vaikuttamisen paikaksi.

Riitakorpi korostaa, että muun muassa metsäasiat on vakava syy aktivoitua EU-vaaleissa Suomessa.

– Suomalaisten meppien on saatava äänensä kuuluville, ja heidän on pystyttävä vaikuttamaan EU-elimiin, jotta unionin kaikessa päätöksenteossa ymmärretään Suomen erikoisolot. Kyllä me tarvitsemme Brysseliin omia, vihkiytyneitä edunvalvojia.

Keskustalla on nykyisessä EU-parlamentissa kaksi meppiä. Riitakorven mukaan EU-politikkansa oikein sanoittava Keskusta voi saada kolme EU-parlamentaarikkoa.

Pirkanmaalta ei ole vielä nimetty yhtään ehdokasta. Riitakorven mukaan keskusteluissa on kaksi pirkanmaalaista kandidaattia.

”Aluevaaleista tulee vilkkaat”

Yhdestä asiasta Janne Riitakorpi on sataprosenttisen varma. Vuonna 2025 pidettävistä kunta- ja aluevaaleista tulee historiallisen vilkkaat.

Riitakorpi kertoo, että Keskusta alkaa värvätä ehdokkaita niin kunta- kuin aluevaaleihin jo hyvissä ajoissa vuonna 2024.

– Kunnat ovat uuden edessä. Kunnissa mietitään niiden roolia ja tehtäviä mielekkääseen järjestykseen. Koko kuntakenttä elää syvässä murroksessa ja muutoksessa. Näin ollen kuntavaalit saavat varmasti kuntalaiset liikkeelle.

Riitakorpi huomauttaa, että Keskusta oli ainoa puolue, jonka ensimmäisessä aluevaaliohjelmassa oli selvästi linjaus ja lupaus siitä, että jokaisessa kunnassa säilyisi sote-keskus.

– Kun hyvinvointialue on ottanut ensimmäiset askeleensa, ja kun se on toiminut juuri vuoden päivät, tiedämme, mitä pienten paikkakuntien sote-palveluille tapahtuu. Lopettamiset ja kaventamiset ovat totta. Nyt, kun pirkanmaalaiset kokevat konkreettisesti, millaista politiikkaa hyvinvointialueella harjoitetaan, heillä on mahdollisuus äänestää toisella tavalla toisissa aluevaaleissa. Uskon, että näin myös käy.

Riitakorpi on vakuuttunut siitä, että toisissa aluevaaleissa puhutaan myös aluevaltuuston ja aluehallituksen tehtävistä.

– Aluevaltuusto ei ole nyt niin vahva päätöksentekijä, kun sen pitäisi olla. Valta on nyt virkamiesjohdolla ja aluehallituksella.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%