Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluevaltuustosopimus avataan kesken kautta, uudet ryhmät suurennuslasin alle

today16.1.2024

Background
share close
Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jari Andersson kertoo, että valtuustokauden aikana ilmestyneet uudet, yhden henkilön ryhmät ovat herättäneet tarpeet aluevaltuustosopimuksen tarkistamiselle.

Vajaat kaksi vuotta sitten yksimielisesti allekirjoitettu Pirkanmaan aluevaltuustopuolueiden aluevaltuustosopimus avataan. Syynä ovat uudenlaiset yhden valtuutetun ryhmät. Tuolloin valtuustosopimusta luonnehdittiin politiikan kaikilta laidoilta ja keskeltä historialliseksi.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jari Andersson vahvistaa Pirmedioille, että vuoden 2022 helmikuussa Kokoomuksen, Sosialidemokraattien, Perussuomalaisten, Vasemmistoliiton, Vihreiden, Keskustan, Kristillisdemokraattien, Liike Nytin sekä Valta kuuluu kansalle -ryhmän sopimaa ja allekirjoittamaa aluevaltuustosopimusta ollaan parhaillaan muuttamassa.

Anderssonin mukaan alkuperäisen valtuustosopimuksen laadinnassa mukana olleet puoluepiirit pitivät yhteisen neuvottelun jo tammikuun 3. päivänä. Siinä linjattiin valtuustosopimukseen perustuvia vaalien jälkeen tehtyjä linjauksia.

– Mukana keskustelussa olivat kaikki puoluepiirit, mutta paikalla eivät olleet yksittäiset tai vaalien jälkeen perustetut ryhmittymät, Andersson tarkentaa.

Andersson perustelee valtuustosopimuksen rukkaustarvetta aluevaalien jälkeisillä tapahtumilla ja muutoksilla. Ne liittyvät luottamushenkilöiden lähtemisiin puolueista, joissa he olivat ehdokkaina, ja joiden listoilta heidät valittiin aluevaltuustoon ja edelleen eri tehtäviin.

– Hyvinvointialuelaissa puhutaan yhdenkin valtuutetun ryhmästä tilanteessa, jossa ryhmä on muodostunut vaalituloksen perusteella. Esimerkiksi joltakin vaaleissa olleelta listalta tulee vain yksi jäsen valituksi. Tällöin kyseessä on vaaleilla valittu yhden jäsenen kokoinen ryhmä, Andersson sanoo.

– Nyt olemme erikseen linjaamassa tilannetta, jossa esimerkiksi jostakin ryhmästä eroaa jäseniä kuukauden välein, ja nämä eroajat perustavat itsenäisiä uusia yhden valtuutetun ryhmiä. Jotta tällainen epädemokraattinen tilanne ei johtaisi siihen, että vaalikauden aikana muodostuisi merkittävä määrä yhden henkilön muodostamia ryhmiä, esitettiin selvitettäväksi ryhmän minimikoko, Andersson kertoo.

Andersson korostaa, että muutoksen valmistelutyö on vasta käynnissä.

– Pirhan juristit selvittävät laillisuuden hyvinvointialuelain ja muun juridiikan osalta. Kyseessä on siis vasta puoluepiirien yhteisen neuvottelun hyväksymät linjaukset, jotka tarkastellaan yhdessä juridiikan kanssa, Andersson teroittaa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa on kaksi uutukaista yhden jäsenen ryhmää. Aila Dündar-Järvinen edustaa Pirkanmaalaisten Puolesta -ryhmää ja Mauri Heiska edustaa Suomen Kataja ry:tä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola kommentoi asiasta, että sitä ”pitää selvitellä”.

Jo muutosjohtajan työstä eläköitynyt Jukka Alasentie sanoo, ettei hyvinvointialuelaissa ole nyt puolueiden esille nostaman tasoisia asioita. Hän huomauttaa, että kyseessä on poliittinen sopimus.

Pirkanmaan Demareiden puheenjohtaja Roope Lehto sanoo, että parhaillaan ollaan sopimassa puolueiden välisistä käytänteistä.

– En ota kantaa muuten, mutta kyseinen kohta liittyy siihen, että kesken vaalikauden ei syntyisi yhden hengen ryhmiä, jotka käyttävät ”ryhmän” valtaa ja välineitä. Valtuustoryhmän voi perustaa toki lain mukaan yksi, mutta kutsutaanko häntä esimerkiksi ryhmien neuvotteluihin, ja voiko hän käyttää ryhmäpuheenvuoroja vaikkapa talousarviokokouksessa, Lehto kertoo.

Pirhan aluevaltuuston ensimmäisenä puheenjohtajana toimineen ja sittemmin puheenjohtajuudesta luopuneen aluevaltuutettu Lauri Lylyn (sd.) mielestä ryhmät ovat sen kokoisia kuin ne ovat vaalituloksen perusteella tai muuten syntyessään kesken vaalikautta. Hän huomauttaa, että kunnissa ja hyvinvointialueella on syntynyt yhdenkin hengen ryhmiä, jos joku on eronnut jostakin ryhmästä.

Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Petra Schulze Steinen korostaa, että valtuustosopimuksen uudenlaisen ryhmälinjauksen laillisuus on ensin selvitettävä.

– Sinänsä pitäisin hyvänä, että ryhmäkoolle olisi rajat, mutta HVA-lain 27 pykälässä lukee, että ryhmä voi muodostua yhdestäkin jäsenestä, Schulze Steinen huomauttaa.

– Eli tuo ajatus kriteeristä ei toimi, ellei lakia muuteta. Keskusta kannattaa periaatetta, että valtuustosopimuksessa pysytään, Schulze Steinen sanoo.

Puoluepiirit käsittelevät parhaillaan luonnosta

Pirkanmaan Kokoomus odottaa muilta puoluepiireiltä kommentteja ja vastauksia aluevaltuustosopimuksen muuttamista koskien 26. tammikuuta asti.

Pirkanmaan Kokoomuksen piirihallitus on hyväksynyt jo linjaukset.

Linjauksina ovat:

”Kaikkien ryhmien tulee noudattaa yhdessä tehtyä valtuustosopimusta. Tulee käynnistää prosessi, jonka seurauksena sopimus muokataan siten, että tulkinnanvaraa sisällöstä ei jää. Erikseen on varmistettava sopimuksen sisällön lainvoimaisuus.”

”Vaalien tuloksen mukaista paikkajakoa kunnioitetaan. Jos henkilö eroaa ryhmästä, menettää hän myös ryhmälle mandatoidun / mandatoidut luottamuspaikat. Henkilön tulisi itse erota luottamustoimesta ryhmästä eroamisen jälkeen.”

”Poikkeustapauksissa tulee sopia erikseen, kuinka toimitaan esimerkiksi, jos ryhmästä eroaa useita henkilöitä kerralla, jotka muodostavat uuden ryhmän.”

”Selvitetään, minkä kokoinen on jatkossa vaalikauden aikana muodostuva uusi ryhmä. Esitetään harkittavaksi ryhmäkooksi kolmea henkilöä.”

”Vaalituloksen mukainen ryhmä voi olla myös yhden henkilön kokoinen.”

”Sovitaan vastaava toimintatapa myös ylikunnallisten luottamustoimien, kuten maakuntavaltuuston, luottamuspaikkojen suhteen. Ryhmästä eroava henkilö menettäisi nämä luottamuspaikat yhtä lailla.”

”Jokainen ryhmä tekee keskuudessaan päätöksen hyväksyä kokouksessa käsitellyt asiat, jonka jälkeen perustetaan pieni ryhmä (3-4 henkilöä) tekemään muutokset valtuustosopimukseen. Valtuustosopimus käydään puoluepiirien kokouksessa yhdessä läpi. Sopimuksen laillisuusperusta tarkistetaan erikseen.”

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%