Teemat

Verojuristi neuvoo: ”Moni voi yllättyä, mihin kaikkeen kotitalousvähennystä saa ja miten paljon”

today20.2.2024

Background
share close
Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari tuntee kotitalousvähennyksen yksityiskohdat. Useimmille kansalaisille ne ovat vieraita. Kuva: Susanna Viljanen

KOTONA pitäisi tehdä remonttia ja ikääntyville vanhemmille olisi kiva ostaa lahjaksi vaikka kotisiivousta. Mistäs kaikesta sitä kotita­lousvähennystä nyt saikaan?

Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari neuvoo tutustumaan vähennykseen huolella. Moni voi yllättyä, mihin kaikkeen vähennystä saa ja miten paljon.

– Edelleen aina välillä kuulee, että ahaa, en ole tullut ajatelleeksikaan, että tästäkin saisi vähennystä. Luultavasti kotitalousvähennystä jää aika monelta siihen oikeutetulta hakematta, Veronmaksajain Keskusliiton jäseniä neuvova Huolman-Lakari sanoo.

– Jos hoksaa vasta jälkikäteen, että on aiempina vuosina ostanut vähennykseen oikeuttavia töitä, voi tehdä verottajalle oikaisuvaatimuksen. Tämän vuoden loppuun asti voi hakea muutosta vuoden 2021 verotukseen.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan kotitalousvähennystä jää käyttämättä etenkin eläkeläisiltä. VATT:n muistio kertoo, että noin 8 000 vähennykseen oikeutetulta eläkeläiseltä jää vähennystä saamatta yhteensä viiden miljoonaan euron edestä. Aihe on siis hyvä ottaa puheeksi etenkin vanhempien sukulaisten ja tuttavien kanssa.

VUOSITTAIN kotita­lousvähennykseen tulee pieniä lisäyksiä ja muutoksia. Tältä vuodelta voi  ensimmäistä kertaa hakea vähennystä kotiin ostetun fysioterapian ja toimintaterapian maksuista. Kotita­lous-, hoiva- ja hoitotyön sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyvistä töistä enimmäisvähennys on noussut 2 250 eurosta 3 500 euroon. Vähentää voi 60 prosenttia työn hinnasta. Muissa kuin öljylämmityksen korvaavissa remonteissa vähennys on edelleen 40 prosenttia ja enimmillään 2 250 euroa.

Omavastuu on sata euroa vuodessa. Jos tekeillä ei ole mitään kovin suurta remonttia ja kotisiivoustakin tulee ostettua vain joskus ja jouluna, moni miettii, että tuskin tästä omavastuun jälkeen mitään vähennettävää jää. Huolman-Lakari muistuttaa, että omavastuu vähennetään vain kerran vuodessa.

– Loppuvuodesta kannattaa kaivaa esiin alkuvuodenkin kuitit ja katsoa, tuleeko erilaisista pienistä maksuista yhteensä niin paljon, että omavastuu ylittyy. Jos taas palveluita on ostanut paljon tai on teettänyt isomman remontin, enimmäisraja voi olla tulossa täyteen. Silloin kannattaa lykätä uuden korjaustyön tai palvelun hankkimista vuodenvaihteen yli.

Vähennysilmoitusta tehdessä on myös hyvä muistaa, että aviopareista molemmat voivat saada vähennyksen, jolloin vähennyksen enimmäissumma onkin yhteensä jo 5500–7000 euroa. Aikuiset lapset saavat vähentää palvelua, jonka ovat ostaneet vanhemmilleen, mutta ei toisin päin.

ENNEN palvelun ostamista kannattaa varmistaa, että kyseisen yrityksen tekemästä työstä saa vähennyksen.

– Paljon kysellään, että miten siitä voi varmistua. Vastaus on, että kysytään yrityksen Y-tunnus ja tarkistetaan sillä yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:stä, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, Huolman-Lakari neuvoo.

– Koska kotitalousvähennystä saa vain nimenomaan työstä, ei tarvikkeista tai matkakuluista, on hyvä varmistaa etukäteen, että nämä on eritellään laskussa.

Jos tuntee luotettavan ammattilaisen, remontti-, kotitalous- ja hoivatöihin voi myös palkata ihmisen.  Silloin verotuksessa saa vähentää työn sivukulut ja 15 tai 30 prosenttia palkasta.

KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN oikeuttavat palveluostot ilmoitetaan verottajalle Omavero.fi-palvelussa. Järjestelmä on helppo käyttää, kunhan kuitit sekä tiedot työn tekijästä ovat tallella. Vähennyksen hakemiseen liittyviä kysymyksiä tulee Huolman-Lakarille harvoin.

Paljon useammin esitetty kysymys on, kuuluuko tämä tai tuo työ kotitalousvähennyksen piiriin.

Eniten kysytään remonteista. Koska vähennystä saa perusparannukseen, esimerkiksi kylpyhuoneen rakentaminen vanhaan taloon, jossa ei entuudestaan sellaista ole, voi oikeuttaa vähenykseen. Sen sijaan vähennystä ei saa kylmien tilojen muuttamisesta lämpimäksi ja asuinkäyttöön – se katsotaan uudisrakentamiseksi.

Asunto-osakeyhtiöissä vähennystä saa osakkaan vastuulle kuuluvista remonteista. Isot putki- ja julkisivuremontit ovat yhtiön vastuulla eli niistä koitunutta laskua ei voi laittaa verotukseen. Jos sen sijaan laitattaa putkiremontin yhteydessä kylpyhuoneen muutenkin uusiksi, sen remontin kulut saa vähentää.

Tänä vuonna hämmennystä saattaa tuottaa se, että vaikka laillistetun fysio- tai toimintaterapeutin kotona tekemästä työstä saa vähennyksen, terveydenhoitajan, lääkärin tai esimerkiksi jalkahoitajan kotona tekemästä työstä vähennystä ei saa.

– Rajatapaukset kannattaa selvittää verottajan kanssa etukäteen. Jos tekee hakemuksen, joka tulkitaan myöhemmin aiheettomaksi, joutuu maksamaan saamansa vähennyksen takaisin, Huolman-Lakari huomauttaa.

–  Päätöksestä voi toki tehdä oikaisuvaatimuksen. Joskus se kannattaa.Viimeisimpänä tapauksena Korkein hallinto-oikeus linjasi, että kodin hälytysjärjestelmän asennustyö oikeuttaa vähennykseen. Verottajan ohjeessa sitä ei ole mainittu, mutta KHO:n mukaan se olisi lain hengen mukaista.

Kirjoittaja: Susanna Viljanen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%