Teemasisällöt

Kylmä kevät kysyy kotipuutarhureilta malttia – kasvihuone jouduttaa kasvua

today3.5.2024

Background
share close
Moni kasvihuone on vielä talviteloilla, mutta jonkin ajan päästä niissäkin vihertää. Lempääläisen Jorma Nuotion kasvihuoneessa kasvilaatikot on kohotettu, jotta kasveja on helpompi hoitaa. Kuva: Katariina Rannaste

KEVÄT on tänä vuonna tullut oikutellen. Monen kotipuutarhurin kärsivällisyys on ollut koetuksella, kun sormia ei ole saanut vielä kunnolla iskettyä multaan.

Kevättyöt olivat vastaavaan aikaan viime vuonna pidemmällä. Tämän vahvistaa puutarhaharrastaja Jorma Nuotio, joka pitää viljelyksistään tarkkaa päiväkirjaa.

Esikasvatetut lehtikaalit, ruusupavut, kesäkurpitsat, kurkut, kurpitsat ja tomaatit olivat 19. huhtikuuta jo lähellä siirtoa kasvihuoneeseen. 9. toukokuuta hän pääsi istuttamaan avomaalle perunan ja 12. toukokuuta ruusupavut ja kesäkurpitsat.

Tänä vuonna samaan aikatauluun ei välttämättä päästä, mutta kasvua voi jouduttaa kasvihuoneessa.

Jorma Nuotio pitää viljelypäiväkirjaa. Kuva: Katariina Rannaste

Kasvihuoneita on pieneenkin tilaan – Viisi kasvihuonevinkkiä kotipuutarhureille

1) Kasvihuoneessa lämpötila nousee ulkoilmaa korkeammaksi jo varhain keväällä. Kylmiksi öiksi kasvit kannattaa kuitenkin peitellä hallaharsolla. Kasvihuonelasi tai -muovi ei suojaa pakkaselta. − Tomaatit ovat arkoja kylmälle, joten tuon ne kasvihuoneeseen vasta kun yölämpötila on plussan puolella, Jorma Nuotio kertoo.

2) Oman kasvihuoneen voi rakentaa kierrätysmateriaaleista. Jorma Nuotio rakensi noin viiden neliön kokoisen kasvihuoneen appiukkonsa varastosta löytyneistä vanhoista ikkunoista. Osaan lattiasta hän käytti tiiliä, joita jäi yli, kun vanha leivinuuni purettiin.

3) Entä jos omaa puutarhaa ei ole tai tila on muuten kortilla? Monissa rautakaupoissa ja puutarhaliikkeissä myydään minikasvihuoneita, joissa voi kasvattaa vaikka amppelitomaatteja tai ruukkuyrttejä. Minikasvihuoneen voi sijoittaa esimerkiksi kerrostalon parvekkeelle, pienikokoisimmat jopa pöydälle tai keittiön ikkunalaudalle.

Kasvihuoneessa voi kasvattaa viiniköynnöstä. Kuva: Katariina Rannaste

4) Valitse kasvihuoneeseen lämpöä tarvitsevia kasveja. Jorma Nuotio kasvattaa kasvihuoneessa pääasiassa tomaatteja ja erilaisia yrttejä, kuten basilikaa, salviaa ja rosmariinia. − Yrtit tykkäävät välimerellisestä maaperästä, jossa on hiekkaa ja soraa, hän vinkkaa. Kasvihuoneessa voi viihtyä myös monivuotinen viiniköynnös, jonka rypäleet saavat lasiseinien suojissa kypsyä pidempään.

5) Huolehdi kastelusta ja ilmanvaihdosta. Kasvihuoneessa ei saa olla liian kosteaa tai liian kuuma. Ihannelämpötila on noin 20–25 astetta. Tuuletus on tärkeää, koska liian kosteassa mullassa muhivat homeet ja kasvitaudit.

Viinirypäleet saavat lasiseinien suojissa kypsyä pidempään. Kuva: Katariina Rannaste
Jorma Nuotion puutarhassa kasvaa 40 eri hyötykasvia. Kuva: Katariina Rannaste

Kirjoittaja: Katariina Rannaste

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%