Pirkanmaa

Salkkari-tähdet valitsivat Kangasalan, Pirkanmaalla peräti 45 kesäteatteria

today4.6.2024

Background
share close
SALATUT elämät -perhe- ja saippuasarja on koonnut suomalaiset satojentuhansien katsojamäärillä television ääreen 25 viime vuoden aikana. FremantleMedia Finland Oy:n tuottama ja MTV3-kanavan esittämä katsojien kestosuosikki on tehnyt Pihlajakadun asukkaiden rooleissa olevista näyttelijöistä koko kansan tuttuja. Ismo Laitelan osassa alusta alkaen ollut Esko Kovero ohjaa parhaillaan Raffy Shartin vuonna 1997 kirjoittamaa kansainvälisesti menestynyttä Vaimoni Maurice -farssia.
Näyttelijä-ohjaaja Esko Kovero iloitsee, että Salkkari-tähdet tekevät kesäteatteria nyt Pirkanmaalla. Kangasalan kesäteatterissa nähdään tv:stä tuttujen näyttelijöiden siivittämänä Vaimoni Maurice -farssi. Kuva: Matti Pulkkinen

Perjantaina 14. kesäkuuta ensi-iltansa saavassa farssissa nähdään Salkkari-tähdet Pete Lattu, Teemu Lehtilä, Monika Lindeman, Inna Tähkänen, Sampsa Tuomala sekä Sami Uotila.

Farssin ohjaava Esko Kovero kertoo, että Pirkanmaan ja Kangasalan valikoituminen Salkkari-tähtien kesäteatteriesityksen kohteeksi oli luonteva ja perusteltu ratkaisu. Aiemmin salkkarilaiset ovat valloittaneet muun muassa Etelä-Pohjanmaan pääkaupungin Seinäjoen.

Kovero sanoo, että Kangasala on valtakunnallisesti kuuluisa kulttuuripaikkakunta. Längelmäveden rannalla sijaitseva Kangasalan kesäteatteri on suvisessa miljöössä. Esiintymislava ja katsomo on katettu, joten esimerkiksi huonot sääolosuhteet eivät estä näytöksien toteuttamista. Istumapaikkoja on 400.

– Kesäteatterikappale ei saa mielestäni olla liian synkkä. Valitun näytelmän on kutitettava kunnolla katsojien nauruhermoja. Ihmiset tulevat viihtymään. Tekijöille paras kiitos on, kun teatterivieraat poistuvat tahoilleen hyväntuulisina, Kovero miettii.

– Suomalaiset odottavat kesää paljon ja pitkän aikaa, kuten viime talven ajan. Kaivattu kesä saa mausteensa taidokkaasti valmistetusta kesäteatterista. Suomen suuri rikkaus ovat nimenomaan kesäteatterit, joita esitetään jokaisessa niemessä ja notkelmassa, Kovero toteaa.

Koveron mukaan Salkkari-tähdille tämänkertaisen näytelmän valitseminen oli helppoa. Näyttelijät liputtivat hauskan ja viihdyttävän vaihtoehdon puolesta.

– Jokainen näyttelijä on innokkaasti mukana. Ohjaaminen on hedelmällistä vuoropuhelua koko työryhmän kesken.

Teatteriyleisö tietää, millainen on hyvä esitys. Kovero muistuttaa, että ranskalaiskirjailijan teksti on löytänyt vajaan 30 vuoden aikana tiensä 50 maahan. Maamme teatterit ovat pitäneet Vaimoni Maurice -farssia kiitettävästi ohjelmistossaan.

Kovero sanoo, että Kangasalan kesäteatterissa Vaimoni Maurice tarjoillaan päivitetyllä tekstillä.

– Elämänpiiri on muuttunut monella tavalla 1990-luvun loppupuolesta meidän aikaamme.

– Teatteri on aina ja kaikkialla vallitsevan yhteiskunnan peili. Nykymaailman meno todistaa, ettei ihmiskunta ole oppinut virheistään. Pidän teatteria erittäin hyvänä vaihtoehtona ihmisten ajattelun herättämiselle. Kun katsoja kyseenalaistaa maailman menoa tai alkaa vertailla erilaisia näkökulmia, teatteri on hoitanut tärkeän tehtävän, Kovero toteaa.

MONTAKO kesäteatteriesitystä tänä suvena Pirkanmaan 23 kunnassa esitetään? Soittokierros teatterialan ja matkailun ammattilaisille osoittaa, ettei Pirkanmaa ole vielä osannut koota laajaa ja monipuolista kesäteatterikattausta yksiin kansiin.

Muiden muassa asiantuntija Tuomas Paloniemi Visit Tampereen markkinoinnista ja viestinnästä kertoo tietävänsä koko kesäteatterigenren vetovoiman, mutta tarkkaa listaa koko maakunnan tarjonnasta ei ole. Hänen mielestään kattava tietopankki on perusteltu ja merkityksellinen Pirkanmaan vetovoiman konkretisoimiseksi.

Visit Tampere kysyi jokaiselta kunnalta, millainen kesäteatteritarjonta sillä on. Keskiviikkona 5. kesäkuuta selvisi, että Pirkanmaan 23 kunnassa on tänä suvena peräti 45 kesäteatteria.

Visit Tampereen verkkosivuilta löytyvät Tampereen teatterivaihtoehdot, Teatterikesän ohjelma sekä lähiseutujen kuusi kesäteatteria.

Teatterialan moniottelija ja suurkuluttaja Panu Rajala on vakuuttunut siitä, että erilaisia kesäteatteriryhmiä on vähintään 30 kappaletta, mutta uskoo määrän olevan merkittävästi suuremman.

Valtakunnallisesti palvelevalta Kesateatterit.fi-sivustolta löytyy 11 pirkanmaalaisen kesäteatterin ohjelmisto. Palvelun ovat valjastaneet käyttöönsä hämeenkyröläinen Heiskan Kesäteatteri, ikaalislainen Kesäteatteri Seleentakuset, kihniöläinen Nuorisoseuran Kesäteatteri, nokialainen Nokian Kesäteatteri, orivesiläinen Rönnin Kesäteatteri, lempääläinen Lempäälän nuorisoseuran teatteri, pälkäneläinen Sappeen Kesäteatteri, ruovesiläinen Ruoveden Teatteri, sastamalalainen Kelarannan Kesäteatteri, ylöjärveläinen Viljakkalan Teatteriyhdistys Wimma ry ja valkeakoskelainen Suomen Kesäteatteri.

Kulttuuritoimitus.fi luettelee sivuillaan nelisenkymmentä pirkanmaalaista kesäteatteria.

Visit Tampereen toimitusjohtaja Jari Ahjoharju sanoo, että kesäteattereilla on tosi tärkeä merkitys Pirkanmaan matkailulle.

– Suomalaiset rakastavat kesäteattereita, ja Pirkanmaalta löytyy siihen maan paras tarjonta, Ahjoharju kiittelee.

Ahjoharjun mukaan yleensäkin kulttuurimatkailu on kovassa nousussa, ja Visit Tampereella on oma tämän vuoden kestävä kulttuurimatkailu-hanke edistämässä tätä.

Visit Tampereen verkkosivuilta ei löydy kattavaa listaa pirkanmaalaisista kesäteattereista.

Tamperelainen Komediateatteri on konkari kesäteatterin tarjoajana. Sen jo yli 30 vuotta kestänyt toiminta alkoi nimenomaan vuoden 1992 kesällä kesäteatterilla Jääkärin morsian. Tänä kesänä ohjelmistossa on Dingo-musikaali.

– En tiedä, onko vastaavaa kesäteatteritoimintaa näin laajasti missään muualla. Kesäteattereiden tenho on valo ja raikas ilma, joita talvisin pimeissä, mustissa huoneissa ei ole, Panu Raipia miettii.

– Pirkanmaalle, kuten muillekin maakunnille, kesäteatterit ovat oivallinen magneetti kerätä turisteja ja satunnaisia matkailijoita käymään omassa kylässä tai kaupungissa. Myös kesämökkiläiset alkavat kaivata tekemistä ensimmäisten viikkojen lekottelun jälkeen. Kesäteatterit ovatkin leimautuneet monessa paikassa kevyen komedian tyyssijoina, joissa ei haluta rasittaa lomalaisia liian syväluotaavilla ja raskailla esityksillä, Raipia pohtii.

Pirkanmaallakin on 23 kuntaa, joista monella toimii aktiivisesti useitakin kesäteatteriryhmiä. Raipian mukaan kesäteatterit ovat tärkeä osa pienen paikkakunnan kulttuurielämää.

– Se kerää paikalliset harrastajat yhteisen harrastuksen pariin samalla luoden muille paikkakuntalaisille viihdykettä. Huomioitavaa on myös, että kun ihminen saadaan kotoaan liikkeelle, vaikka kesäteatteriin, niin samalla hän useimmiten käyttää muitakin palveluja: käy syömässä, kahvilla, ostaa makkaran ja tankkaa auton, Raipia avaa taloudellisia vaikutuksia.

Raipia korostaa, että monesti myös teatterin ammattilaiset haluavat viettää kesälomansa kesäteattereissa.

– Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiin kollegoihin sekä mukavan lisän ansioihin. Lisäksi esimerkiksi Suomen Kansallisteatterin näyttelijät pääsevät kesäteattereissa näyttelemään farsseja, joita kansallisella päänäyttämöllämme ei tehdä. On monia näyttelijöitä, jotka usein nähdään sellaisissa kesäteattereissa, joissa he pystyvät käymään omalta kesämökiltä käsin. Näin yhdistyy sekä kesätyö että mökkiloma, Raipia kertoo.

Raipia teroittaa, että harva matkaaja menee johonkin kohteeseen ilman syytä.

– Kesäteatterit tarjoavat oivallisen syyn lähteä kesäiselle retkelle naapurikuntaan tai kauemmaksikin.

PIRKANMAAN Kulttuurirahaston päällikkö Silja Minkkinen-Poikolainen sanoo, että yksi erityisen suomalainen tapa on viettää suven hetkiä kesäteatterissa.

– Yksi meistä on innokas katsoja, toinen lavalla esiintyjä ja kolmas talkoolainen. Kesäteatteri on meille ominaista kulttuuria. Elämyksen lisäksi kesäteatteri tarjoaa meille hyvää tekevää yhteisöllisyyttä, Minkkinen-Poikolainen lisää.

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn mukaan kesäensi-iltojen vetovoima on tavallisesti vuodesta toiseen ollut miljoonaluokkaa, kun ammattiteatterien rinnalle lasketaan maanlaajuinen harrastaja- ja talkootyöllä pyörivä kesäteatteriverkosto.

Minkkinen-Poikolainen herättelee, että pelkästään Pirkanmaan kesäteatteritarjonta on valtava.

– Ohjelmisto tarjoaa yhdessä koettuja kepeitä hetkiä, hyvää tekevää naurua ja myös vakavampaa tarjontaa, kullekin kiinnostuksen mukaan. Hyviä esimerkkinä tästä monipuolisuudesta ovat Virva Itärannan ohjaama Kultainen vasikka Rönnin kesäteatterissa, Matti Eskon tähdittämä Rekkamies Sappeen Kesäteatterissa ja Teatteri Wimman Laiturimarkkinat Viljakkalassa.

– Valitset minkä esityksen tahansa ja minkä roolin tahansa, kesäteatterilla, kuten kulttuurilla ylipäätään, on hyvää tekevä vaikutus, Minkkinen-Poikolainen sanoo.

Minkkinen-Poikolainen kuvailee, että Tampere on teatterikaupunki ja koko Pirkanmaa teattereiden maakunta.

– Teattereihin matkustetaan lähiseudulta, mutta myös kauempaa. Pyynikin kesäteatteri houkuttelee kävijöitä maakunnan ulkopuoleltakin, pienet kesäteatterit vähintään lähikuntien asukkaita mökkiläisten lisäksi. Jokainen meistä tuo esityksiin paitsi pääsylipputuloja, myös kaivattua eloa ja toimeentuloa erityisesti pienille paikkakunnille. Eikä pidä unohtaa, että kesäteatterikauden jälkeen käynnistyy Tampereen Teatterikesä, tapahtumaviikko, joka tuo ulottuvillemme monipuolisen kattauksen ajankohtaisia esityksiä Suomesta ja ulkomailta, Minkkinen-Poikolainen lisää.

Minkkinen-Poikolaisen mielestä kesä on hyvä aika vähentää ruutuaikaa ja perheiden tuoda nuorisokin mukaan elävään teatteriesitykseen.

– Heistä kasvaa uusi teatterikävijöiden sukupolvi. Ilman nuoria kesäteatterikin, tämäkin suomalaiseen kulttuuriperinteeseen kuuluva yhteisöllisen tekemisen ja kokemisen muoto, voi tulevaisuudessa olla uhattuna, Minkkinen-Poikolainen korostaa.

Otsikko päivitetty ja Visit Tampereen kokoama tarkka kesäteattereiden määrä on lisätty torstaina 6.6. kello 11.18.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%