SUN Kesä 2024

Kuninkaalliset vieraat vaihtuneet häävieraisiin Knuutilan kartanossa: historia ja rakkaus kohtaavat ainutlaatuisessa miljöössä

today10.6.2024

Background
share close

SUN Radion Kulttuurikesässä matkattiin Nokian Siuron viehättävään maalaismaisemaan, jossa sijaitsee historiallinen Knuutilan kartano. Siuro-Seuran aktiivijäsen, Tuula Arponen avasi meille oven kartanon kiehtovaan menneisyyteen ja eloisaan nykyhetkeen.

Knuutilan kartano on ollut asutettuna ainakin 1600-luvulta lähtien, ja alueelta on löydetty jopa kivikautisia esineitä. Kartano kuului pitkään Knuutilan perikunnalle, kunnes se myytiin Nokian kaupungille vuonna 1964. Vuonna 1977 perustettiin Siuro-Seura, joka sai kartanon hallintaoikeuden ja aloitti sen kunnostamisen talkoovoimin.

Kartanon historia on täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Kerran Ruotsin kuningas vieraili siellä, ja maakellari palveli kartanon keittiötä ruoan säilytyksessä. Alueella on myös tehty arkeologisia kaivauksia, joista on löydetty neljän talon peruskivet ja tulipaikkoja. Pihapiiristä löytyy edelleen esineitä eri aikakausilta, kuten kivikirveitä ja vanhoja kolikoita.

Siuro-Seura on pitänyt kartanoa yllä vuodesta 1977, ja sen kunnostustyöt on tehty kyläläisten yhteisvoimin. Nykyään kartano toimii juhlatilana ja siellä on myös 22-paikkainen hotelli, joka on käytössä ympäri vuoden. Erityisesti kesähäät ovat löytäneet kodin tästä upeasta miljööstä.

Knuutilan kartano houkuttelee lukuisia vierailijoita, jotka haluavat kuulla sen historiasta. Arponen kertoo usein vierailijoille tarinoita rakennusten ja huoneiden menneisyydestä, mikä herättää paikan eloon. Kummitustarinat kiehtovat monia, ja kartanolla kerrotaan tapahtuvan edelleen selittämättömiä asioita.

Kuuntele Tuula Arposen haastattelu:

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%