Kulttuuri

Karavaanari on takuuvarmaa Syrjää ja Suokasta – matkailuauto ja -vaunuelämän salaperäisyys kiehtoo

today12.6.2024

Background
share close

Heikki Syrjä ja Riku Suokas iskevät suoraan yhden perisuomalaisen ihmisryhmän ja heidän elämäntapansa suoneen Karavaani – kaikkien kaveri -näytelmässään. Sen torstai-iltainen kantaesitys osoitti, että teeman nostaminen teatterin ohjelmistoon saa lajin harrastajat suurella joukolla liikkeelle. Pyynikin kesäteatterin parkkipaikoilla komeilivat lukuisat matkailuautot ja -vaunut. Niitähän on maassamme käytössä peräti runsaat 130 000 ajoneuvoa.

Pyynikin kesäteatteri tarjoaa tänä kesänä ajankohtaista ja elämänmakuista teatteria. Karavaanari – kaikkien kaveri ammentaa sanomansa ja sisältönsä ihmisporukasta, joka on taatusti kaikille teillä liikkuville tuttu. Matkailuautot ja -vaunut kuuluvat etenkin supisuomalaiseen kesäliikenteeseen. Karavaanialueet sykkivät vireää elämää. Harrastajat muodostavat tiiviin yhteisön, jonka jäsenet jakavat samanlaiset arvot ja hengittävät raikasta vapauden ilmaa.
Lari Halme (vas.) näyttelijä Mikko Aarnelana ja Aimo Räsänen polkupyöräpoliisina kutkuttavat teatterivieraiden nauruhermoja Pyynikin kesäteatterissa. Kuva: Harri Hinkka

Suomen kesäteatterin kansallisnäyttämönä pidetyllä rantatörmällä on totuttu näkemään yllätyksellisiäkin kantaesityksiä. Niiden sarjassa uutukainen Heikki Syrjän ja Riku Suokkaan Karavaanari-tarina elää ajassa, ja se avaa yllätyksellisen moni-ilmeisesti karavaanareiden elämäntyyliä, jossa vallitsevat hyvin omanlaiset lainalaisuudet ja vakiintuneet tavat – rituaaleista puhumattakaan.

Syrjän ja Suokkaan kynä on jälleen kerran luistava, oivaltava ja vauhdikas. Yleisö saa nauttia värikkäästä sanallisesta irrottelusta. Suomen kieli hersyy, se osoittaa herkullisuutensa. Käsikirjoitus on laadukas, joten se tarjoaa näyttelijäntyölle aidon haasteen koukuttaa yleisöä ja viihdyttää sitä täyden rahan edestä.

Käsikirjoittajat ovat mahduttaneet tekstiinsä kiitettävästi ajankuvaa. Sitä edustavat esimerkiksi toimeliaat influensserit.

Karavaanari – kaikkien kaveri on Lari Halmeen näyttelijäntyön juhlaa. Kuva: Harri Hinkka
LARI Halme tekee jälleen kerran valloittavan roolin näyttelijä Mikko Aarnelana. Halmeen hartioilla on koko jutun punaisen langan virittäminen. Hän on lahjoiltaan yllätyksien mies, joten tämänkin kertainen monella tasolla liikkuva tarina sujuu häneltä kuin tanssi. Kerran näyttelijä, aina näyttelijä.

Tarina on palkitsevan yllätyksellinen, suorastaan ennalta-arvaamaton. Juonen taiturimainen juoksettaminen edellyttää korkeatasoista osaamista. Sitä löytyy.

Karavaanari Krista Pesosen roolissa on ilmeikäs Karoliina Vanne, jolle matkailuautoelämä merkitsee vapaa-ajan ja lomailun riemua. Nokkela Vanne tutustuu oitis alan uuteen kasvoon ja ui luontevasti hänen liiviinsä.

Aamu Pesosella on tärkeä rooli tarkkasilmäisenä ja oivaltavana teininä. Carola Halme elää omassa maailmassaan älypuhelimen kautta, kun hän on äitinsä lujasta tahdosta mukana karavaaniharrastuksessa.

Kaisa Hela ja Miia Selin on poliisiparivaljakkona tiiviisti yhteen hioutunut tiimi, jolle poikkeaminen laillisuuden tieltä ei tuo omantunnontuskaa. Sinivuokot Anne Palvari ja Jessica Kytösavu elävät omassa kuplassaan viidakon lakien mukaan. Näille roolihahmoille on kirjoitettu makoisat osat, ja ne Hela ja Selin selvittävät kiitettävästi.

Heikki Hela viilaa pilkkua Reino Mäkisen roolissa mestarillisin ottein.

Autokoulunopettaja Arto Raunio on tosikko ja järjestyksen mies viimeiseen saakka. Jari Ahola pitää yllä ryhtiliikettä vahvalla auktoriteetilla konahdellen.

Teatterin moniottelija Aimo Räsänen on jälleen kerran monessa roolissa, ja hän antaa jokaisessa osassa parastaan. Räsäsen polkupyöräpoliisi on ilmestys sinisessä uniformussaan munamankelin selässä.

Räsänen tyhjentää pajatson influensserinä. Hän on tunnetusti komiikan taituri.

Ester Salmisen rooli on käänteentekevä. Siinä Marika Heiskanen on loistavana silmänkääntötempun tekijänä.

Matti Nieminen antaa kasvot supisuomalaiselle, hyväntuuliselle karavaanariurholle – janssoninkiusauksen voimalla.

Mukana on mainio joukko Nokian etunäyttämön näyttelijöitä.

Influensseri on tätä päivää. Aimo Räsänen loistaa. Kuva: Harri Hinkka
KANSALLISMAISEMAAN luottaminen on tämän näytelmän lavastamisessa suurta viisautta. Järvi, metsiköt, kalliot ja hiekkatiet ovat karavaanareiden arkea.

Erilaiset matkailuautot tuovat tunnelmaa. Ne ovat yhden elämänmuodon tyyssijoja.

Karavaanari – kaikkien kaveri on tyylikäs kunnianosoitus lajin uskollisille harrastajille.

”Kun työt on loppu, loma alkaa
Minä painan kaasujalkaa
Vaunuun perhe, mukaan grilli
Edessä on loma villi”

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%