SUN Kesä 2024

Messukylän vanha kirkko: Tampereen historiallinen helmi

today10.7.2024 2 5

Background
share close

Messukylän vanha kirkko on Tampereen vanhin rakennus ja merkittävä historiallinen kohde, joka vie vierailijat matkalle ajassa taaksepäin. Kirkko on rakennettu 1500-luvun alkuvuosina. Sen tarkka valmistumisaika on epävarma, mutta arvioiden mukaan se on noin 500 vuotta vanha.

Tämä kivikirkko on Suomen pienin. Kirkon ainoa ulkopuolelta puinen osa on sen katto. Sisätiloissa on runsaasti kauniita puukoristeita, mukaan lukien 1600-luvulta peräisin oleva saarnastuoli sekä 1400-luvulta peräisin olevat pyhimyshahmoja esittävät veistokset.

Kirkkoa käytettiin aktiivisesti aina 1800-luvun loppuun saakka, jolloin sen todettiin olevan liian huonossa kunnossa korjattavaksi. Tämän seurauksena Messukylään rakennettiin uusi kirkko, joka valmistui vuonna 1879. Vanha kirkko jäi käyttämättömäksi ja toimi pitkään viljavarastona ja sisällissodan aikana hevostallina. 1950-luvulla kirkko kunnostettiin ja otettiin uudelleen käyttöön kesäisin.

Kirkko on nykyään suosittu vierailukohde kesäisin, ja se toimii myös suosittuna vihkikirkkona. Kirkossa ei ole urkuja, mutta sakastista löytyy mielenkiintoisia esineitä, kuten mahdollisesti Johan Ludvig Runebergin käyttämä pulpetti. Kirkon lattian alla on säilynyt kymmenien vainajien jäänteitä ja kolme isoa hautaholvia, jotka kertovat alueen rikkaasta historiasta.

Messukylän vanha kirkko on ainutlaatuinen ja kiehtova kohde, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua Tampereen ja Suomen keskiaikaiseen historiaan kauniissa ympäristössä.

Kuuntele Tampereen matkailuoppaiden Sallamari Angerian haastattelu:

Kirjoittaja: Miia Kahila

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%