Teemat

Jopa lapset haluavat torjua ryppyjä kosmetiikalla, vaikka se voi olla heille haitaksi – Näin lapsen ihoa kannattaa oikeasti hoitaa

today6.8.2024

Background
share close
Taina Päivärinne-Nummelin on huomannut lasten ihonhoitoinnon myös omassa työssään. Hän järjesti keväällä kauneushoitolassaan ihonhoito-opastusta 11–15-vuotiaille.
NUORENA ihmisen iho on parhaimmillaan. Siksi Suomessa ja maailmalla on hämmästelty lasten ja nuorten lisääntynyttä kiinnostusta voimakkaita ihonhoitotuotteita kohtaan.

Suosiota ovat kasvattaneet ainakin ryppyjen torjuntaan käytetyt anti-age-tuotteet, jotka voivat olla nuorten iholle jopa haitallisia. Ruotsissa joukko apteekkeja reagoi tilanteeseen alkuvuodesta lätkäisemällä osalle ihonhoitotuotteista 15 vuoden ikärajan.

Suomessa vastaavaan ei tiettävästi ole turvauduttu, mutta ilmiö on hyvin tiedossa kosmetiikka-alalla.

”Tuntuu, että koko ajan nuoremmat ja nuoremmat kiinnostuvat ihonhoidosta ja meikkaamisesta. Tämä on epäsuhdassa sen kanssa, mikä on tarve”, sanoo kauneushoitolan yrittäjä, erikoiskosmetologi Taina Päivärinne-Nummelin.

PÄIVÄRINNE-NUMMELININ havaintojensa mukaan nuoret ovat kiinnostuneita kokeilemaan kosmetiikkaa laidasta laitaan ja testailemaan erilaisia tuotteita.

”Kosmetologin näkökulmasta tuntuu vähän oudolta, miksi. Nuorten iho on pääasiassa hyvin vaivaton eikä tarvitse kovin paljon hoitoa. Onko se sitten sosiaalinen media, sieltä tulevat tietysti ideat ja siellä on aktiivisia ihmisiä, jotka esittelevät tuotteita myyntitarkoituksessa. Lapsen on vaikea erottaa, mikä julkaisu on tehty myyntitarkoituksessa ja mikä ei.”

Kysyntään vastatakseen ja asiallista tietoa levittääkseen Päivärinne-Nummelin järjesti keväällä koeluontoisesti ihonhoito-opastusta 11–15-vuotiaista koostuneelle ryhmälle kauneushoitolassaan Pirkkalassa. Ryhmäopetusta on tarkoitus jatkaa syksyllä.

Kosmetiikkapakkausten koristeellisuus voi vaikuttaa nuorten ostopäätökseen, tietää Taina Päivärinne-Nummelin.

Aihe on tärkeä, sillä runsas, turha tai liian vahvojen kosmetiikkatuotteiden käyttö voi johtaa esimerkiksi ihon herkistymiseen, allergisoitumiseen ja nopeampaan ikääntymiseen. Siksi vanhempien kannattaa olla perillä siitä, millaista kosmetiikkaa perheen lapsi tai nuori käyttää ja kuinka usein. Vahvojen ja aikuisille tarkoitettujen tuotteiden sijaan kannattaa keskittyä perusasioihin, kuten ihon puhdistamiseen ja aurinkovoiteen käyttöön.

Meikit ovat Päivärinne-Nummelinin mukaan nykyään niin turvallisia, että niistä ei nuorten iholle ole pääsääntöisesti haittaa. Sen sijaan yli 40-vuotiaille tarkoitetut anti-age- ja pro-age-tuotteet kannattaa kiertää kaukaa.

YKSI hitti nuorten keskuudessa ovat koristeellisesti pakatut kuitukangasnaamiot. Päivärinne-Nummelin kehuu kuitunaamioita tehokkaiksi, kun ne käytetään tuoreeltaan heti avaamisen jälkeen.

Naamioita ei kuitenkaan tulisi poimia kaupan hyllystä mukaan huolettomasti, sillä ne voivat sisältää tehokkaita aineita.

”Niissä on kauniita kuvia, joiden perusteella nuoret niitä valikoivat, eivätkä katso mitä ne sisältävät. Niissä on tullut yllätyksiä”, Päivärinne-Nummelin sanoo.

Ihonhoidosta ovat kiinnostuneita pääasiassa tytöt. Pojat kuuluvat Päivärinne-Nummelinin mukaan kosmetiikkatuotteiden käyttäjien vähemmistöön.

”Mutta mielestäni pojat ovat sikäli aktiivisempia kuin ennen, että iho-ongelmia lähdetään hoidattamaan eikä vain ajatella, että ei tässä mitään. Siinä näkyy sama kuin miehissäkin, että ongelmia hoidetaan enemmän. Ulkonäköasioissa hiukset ovat pojille enemmän se juttu, ihonhoito ei.”

KAIKEN kaikkiaan Päivärinne-Nummelin ei halua lähteä nuorten kosmetiikan käytössä pelottelulinjalle. Ihonhoito voi olla lapsille ja nuorille iloista puuhaa, ja into on tyypillisesti suurinta siinä iässä, kun tarvetta hoidolle ei vielä ole.

Tuomitsemisen sijaan Päivärinne-Nummelin peräänkuuluttaa mediakritiikkiä ja asiallisen tiedon hankkimista. Kaikki, mitä somessa mainostetaan lapsille, ei ole lapsille tarpeellista tai hyväksi.

Kosmetologi Taina Päivärinne-Nummelinin vinkit lasten ihonhoitoon

Lapsen ja nuoren iho ei pääsääntöisesti tarvitse erityistä hoitoa. Jos kosmetiikkatuotteita haluaa käyttää, kannattaa unohtaa aikuisten tuotteet ja keskittyä perusasioihin.
1. Puhdistaminen: pese päivän aikana käytetyt meikit ja aurinkosuojat iltaisin pois, mieluusti jollakin vähän vaahtoavalla puhdistustuotteella.
2. Tasapaino: ihoa voi tasapainottaa kasvovedellä ja tarpeen mukaan kosteusvoiteella.
3. Aurinkosuoja: käytä aurinkovoidetta.
4. Finnit: finnien hoitoon on omat tuotteensa.
5. Iho-ongelmat: ihottumien hoidossa auttaa lääkäri, kun taas epäpuhtauksien ja aknen tapauksessa kannattaa kääntyä kosmetologin puoleen.

Kirjoittaja: Sanni Harmanen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%