Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Andersson perustelee, että älykännykkä ja sosiaalinen media varastavat valtaosan lapsien ja nuorten ajasta. Valistuneissa perheissä etsitään lapselle harrastus, ja sellainen taatusti löytyy. Rehtori teroittaa, että lapset ja nuoret tarvitsevat omaa aikaa, jota he voivat käyttää lukemiseen, piirtämiseen ja terveeseen joutilaisuuteen.
Oikeusministeriö on tarkastanut Anderssonin kansalaisaloitteen, ja se on hyväksynyt sen julkaistavaksi kansalaisaloite.fi-palveluun. Aloitteen kannatusilmoitusten kerääminen alkoi kesäkuun puolessa välissä.
– Toivon ja pyydän, että voit tukea tätä aloitetta jokaisen lapsen ja nuoren hyvinvoinnin ja terveen lapsuuden turvaamisen vuoksi, Andersson vetoaa kansalaisiin.
Kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää sosiaalisen median ja älykännykän käyttö kokonaan alle 12-vuotiailta lapsilta. Anderssonin mukaan perustelut aloitteelle pohjautuvat laajoihin tutkimustuloksiin, jotka osoittavat merkittäviä haittoja, joita älylaitteiden ja sosiaalisen median käyttö aiheuttaa lapsille ja nuorille.
– Näiden haittojen torjuminen on välttämätöntä lasten terveen kehityksen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi, Andersson korostaa.
Andersson kertoo, että sosiaalisella medialla ja älykännykän käytöllä on rappeuttavat seuraukset lapsen ja nuoren kognitiiviselle kehitykselle eli tiedon vastaanottamiselle, käsittelylle ja varastointiin liittyvien taitojen kehitykselle.
– Tutkimukset osoittavat, että liiallinen älypuhelimen ja sosiaalisen median käyttö heikentää lapsen keskittymiskykyä ja lyhytkestoista muistia. Näiden välineiden jatkuva käyttö voi häiritä lapsen kykyä keskittyä pitkäjänteisesti ja oppia uusia taitoja, Andersson tarkentaa.
Andersson muistuttaa, että erityisesti alle 12-vuotiaiden aivot ovat vielä kehitysvaiheessa, joten jatkuva altistuminen digitaalisille ärsykkeille voi haitata aivojen normaalia kehitystä.
– Sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen ahdistukseen, masennukseen ja alhaiseen itsetuntoon nuorten keskuudessa. Tämä johtuu usein vertailevasta ja arvostelevasta ilmapiiristä, jota sosiaalinen media voi synnyttää, Andersson sanoo.
Andersson korostaa, etteivät alle 12-vuotiaat lapset ole emotionaalisesti valmiita käsittelemään sosiaalisen median aiheuttamaa painetta ja negatiivista palautetta, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin mielenterveysongelmiin.
Myös lasten ja nuorten fyysinen terveys on uhattuna. Andersson toteaa, että pitkäaikainen älypuhelimen käyttö yhdistetään vähentyneeseen liikuntaan ja lisääntyneeseen istumiseen. Seikat voivat johtaa terveysongelmiin.
Lisäksi silmien rasitus ja niska-hartiaseudun ongelmat ovat yleisiä älylaitteiden liiallisen käytön seurauksia.
Lasten ja nuorten sosiaaliset taidot ovat koetuksella. Andersson sanoo, että liiallinen älypuhemen ja sosiaalisen median käyttö voi haitata lasten sosiaalisten taitojen kehitystä, sillä se vähentää kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta.
– Lasten on tärkeää oppia kommunikoimaan ja luomaan ihmissuhteita ilman digitaalisten välineiden välitystä.
Monet tekijät korostavat tarvetta rajoittaa sosiaalisen median ja älykännyköiden käyttöä alle 12-vuotiailta lapsilta. Anderssonin mielestä on tärkeää, että lapset saavat mahdollisuuden kehittää kognitiivisia, psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia taitojaan ilman älylaitteiden aiheuttamia häiriöitä ja riskejä.
– Kansalaisaloitteeni pyrkii suojelemaan lasten terveyttä ja hyvinvointia sekä edistämään heidän kokonaisvaltaista kehitystään ja varmistamaan, että heillä on mahdollisimman hyvät edellytykset kasvaa terveiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi. Tarkoituksenani on herättää laajaa keskustelua ja toimenpiteitä lasten terveyden ja hyvinvoinnin suojelemiseksi digitaalisen maailman haasteilta, Andersson kertoo.
– Kyllä tällaisesta laista olisi iso hyöty lasten hyvinvoinnille. Tutkimusten perusteella älypuhelimella ja sosiaalisella medialla on kielteisiä vaikutuksia etenkin tyttöjen hyvinvointiin, Merinen sanoo.
– Lapsuusikä on muuttunut hyvin nopeasti kymmenen viime vuoden aikana. Suomessa lähes kaikilla alakouluikäisillä on älypuhelin. Se muuttaa lapsuutta negatiiviseen suuntaan. Jokainen ruudulla vietetty minuutti on pois normaalista kehityksestä. Esimerkiksi ystävien kanssa kasvotusten vietetty aika vähenee jatkuvasti.
– Sosiaalisen median kieltäminen alle 12-vuotiailta lailla on liian epämääräistä jo sosiaalisen median käsitteen moniulotteisuuden takia. En kannata sitä.
Pulkkisen mukaan aloitteen sisällöksi olisi parempi määritellä vain älypuhelimen kieltäminen alle 12-vuotiailta. Kantaansa hän perustelee sillä, että sosiaaliseen mediaan osallistuminen on seuraus älypuhelimen käytöstä, ja siihen sisältyvät riskit ovat perusteluita sille, että alle 12-vuotiailla ei olisi käytössään älypuhelimia.
– Julkinen kannanotto alle 12-vuotiaiden älypuhelimien käytön rajoittamiseksi helpottaisi vanhempia peruspuhelimen hankintaa koskevissa ostopäätöksissä. Lapset vetoavat siihen, että muillakin on. Erilaisuus voi johtaa syrjinnän kokemuksiin, Pulkkinen miettii.
– Jos älypuhelimen käyttöä ei rajoiteta julkisella kannanotolla esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kautta, mikä on osoittautunut Suomessa hyvin hankalaksi, lienee lainsäädäntö ainoa keino saada tilannetta kuriin. Haitallisten aineiden, kuten tupakka ja alkoholi, käyttöä voidaan ikäperustaisesti rajoittaa, miksi ei myös haitallisten laitteiden käyttöä. Markkinat tietenkin vastustavat rajoituksia, mutta siksi lastensuojelutoimenpiteitä tarvitaankin, Pulkkinen näkee.
Älypuhelimen käytön rajoittaminen vaatisi julkista keskustelua, niin etteivät eri asiantuntijat asettuisi vastakkain toistensa kanssa. Aloitteessa esitetyt perustelut älypuhelimen käytön rajoittamiseksi ovat asiallisia ja tutkimusperustaisia. Perusteluissa voisi tosin nostaa enemmän esille pelaamisesta aiheutuvia ongelmia ja peliriippuvuutta, ei vain sosiaalista mediaa, joka käsitteenä jää aloitteessa epämääräiseksi.
– Oleellista olisi, että koululaitos ja varhaiskasvatus jämäköityisivät ja kouluun tulisi kännykkäkielto. Tätä eduskuntaan päätyvä kansalaisaloite voisi edistää. Tästä syystä voisin puoltaa kansalaisaloitetta. Se pakottaisi puuttumaan tilanteeseen.
Turusen mielestä oleellista on vanhempien käyttäytyminen. Hän sanoo, että aikuiset tarvitsevat rajoja omaan kännykän käyttöönsä ja kännykkäriippuvuuteensa.
– Jos lapset luopuvat somesta ja älykännyköistä, ovatko aikuiset halukkaita vähentämään kännykänkäyttöään ja viettämään enemmän aikaa lasten kanssa? Haittoja käytöstä tulee myös aikuisille, Turunen herättelee.
– Voi tietysti ajatella, että lapsiin kohdistuvat rajoitukset säteilevät hyvää aikuisillekin, Turunen pohtii.
Turunen teroittaa, että joka tapauksessa jollakin tavalla lasten aivoja ja mielenterveyttä täytyy jatkossa suojata nykyistä paremmin.
– Oma ongelmansa on, miten rajoittaa tai sanktioida jättiyhtiöitä, jotka tietoisesti kehittävät ja kauppaavat psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta ja myös vahinkoa aiheuttavaa teknologiaa ottamatta vastuuta sen sovellusten rajaamisesta ja haittavaikutuksista. Vertailukohtana voi olla tupakkateollisuus, Turunen miettii.
Turunen korostaa, että ihmislapsi tarvitsee inhimillistä vuorovaikutusta, rakkautta, suojelua ja ohjausta kehittyäkseen. Aikuisten vastuulla on huolehtia kasvuympäristöstä. Haaste on suuri, mutta vaatii toimenpiteitä.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.