Pirkanmaa

Osuuspankkikenttä elää Pirkanmaalla – jatkaako itsenäisenä vai yhdistyä?

today20.8.2024

Background
share close
OSUUSPANKKIMAAILMASSA eletään historiallisia ja jännittäviä aikoja. Viime viikolla vahvistui suunnitelma, jolla viime vuoden lopussa liki 615 miljoonan euron taseen Pohjois-Hämeen Osuuspankki ja runsaan 425 miljoonan euron taseen Jämsän Seudun Osuuspankki yhdistyvät miljardiluokan OP Ylä-Hämeeksi.
OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio uskoo, että osuuspankkien yhdistymiset ovat tätä aikaa. Hän muistuttaa, että pankit ja konttorit ovat kaksi eri asiaa. – Eli konttoreita on, ja niitä tulee jatkossakin olemaan huomattavasti enemmän kuin osuuspankkeja. (Kuva: OP Ryhmä)

Seuraavaksi yhdistymisestä päättävät viime vuoden lopussa runsaan 5,5 miljardin euron taseeseen yltänyt Tampereen Seudun Osuuspankki ja Kangasalan Seudun Osuuspankki, jonka tase asettui vuoden 2023 lopussa reippaaseen 663 miljoonaan euroon. Pankit päättävät mahdollisesta yhdistymisestä 11. syyskuuta. Jos molemmissa ollaan suopeita, uusi OP Pirkanmaa aloittaa toimintansa 1. elokuuta vuonna 2025.

Osuuspankkikenttää tarkasti seuraavat asiantuntijat ounastelevat OP Pirkanmaan olevan niin mahtipontinen nimi, että sen siipien suojaan uskotaan tulevan vielä muitakin maakunnassa toimivia pankkeja.

Pirkanmaalla on tällä hetkellä kahdeksan osuuspankkia: Tampereen Seudun Osuuspankki, Kangasalan Seudun Osuuspankki, Etelä-Pirkanmaan Osuuspankki, Satapirkan Osuuspankki, Pohjois-Hämeen Osuuspankki, Ylä-Pirkanmaan Osuuspankki, Mouhijärven Osuuspankki ja Punkalaitumen Osuuspankki.

Lisäksi on vielä osuuspankkeja, joiden pääalue tai -konttori sijaitsee Pirkanmaan ulkopuolella, mutta niillä on kuitenkin jokin konttori myös Pirkanmaan alueella. Tällaisia pankkeja ovat Järvi-Hämeen Osuuspankki (Vääksy), Länsi-Suomen Osuuspankki (Pori), Haapamäen Seudun Osuuspankki (Haapaseutu), Jämsän Seudun Osuuspankki (Jämsä) sekä Hämeen Osuuspankki (Lahti).

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio arvioi, että vuoden 2025 lopussa Suomessa on 50 – 60 osuuspankkia.

Viime vuoden lopussa osuuspankkeja oli yhteensä vielä 102. Jos kaikki tällä hetkellä julkistetut hankkeet toteutuisivat, osuuspankkien lukumäärä ensi vuoden lopussa olisi 68.

– Kun otetaan huomioon vielä käynnissä olevat, mutta julkistamattomat hankkeet, niin arvioin osuuspankkien lukumäärän olevan ensi vuoden lopussa 50-60, Ritakallio paljastaa.

Ritokallion mukaan osuuspankkien lukumäärälle ei ole asetettu mitään tavoitelukua.

– On oletettavaa, että osuuspankkien lukumäärä laskee edelleen. Kehitystä vauhdittavat niin kasvavat asiakaspalvelun vaateet kuin myös koko ajan lisääntyneestä pankkisääntelystä tulleet vaateet ja hallinnollisten tehtävien tuntuva kasvu, Ritakallio perustelee.

Ritakallio neuvoo erottamaan kaksi asiaa: osuuspankkien lukumäärän ja osuuspankkien konttorien lukumäärän. Hän muistuttaa, että osuuspankeilla on tällä hetkellä 287 konttoria, mikä on lähes puolet kaikista Suomessa olevista pankkikonttoreista.

– Eli konttoreita on, ja niitä tulee jatkossakin olemaan huomattavasti enemmän kuin osuuspankkeja. Konttorien määrän kehitykseen vaikuttaa ennen kaikkea asiakaskäyttäytymisen muutos. Osuuspankkien konttoreita on ainoana pankkina joka puolella Suomea, Ritakallio korostaa.

Ritakallio teroittaa, että pankkien taloudellinen tilanne Suomessa on tällä hetkellä oikein hyvä.

– Pankkien kannattavuus on viime vuosina ollut hyvällä tasolla ja vakavaraisuus vahva. Esimerkiksi OP Ryhmä on yksi Euroopan vakavaraisimmista suurista pankeista, Ritakallio toteaa. 

TAMPEREEN Seudun Osuuspankissa ja Kangasalan Seudun osuuspankissa eletään mielenkiintoisia viikkoja, kun niissä odotellaan hallintojen ratkaisuja yhdistymissuunnitelmista.  

– Pankkien hallitukset ovat huolella valmistelleet asiaa, ja sitä on käsitelty myös pankkien edustajistoissa, hallintoneuvostoissa ja henkilökunnan kesken. Päätöksiä asiassa tehdään 11. syyskuuta pankkien edustajistojen kokouksissa. Pankkien vaaleilla valitut edustajistot koostuvat pankkien omistaja-asiakkaista. Uusi OP Pirkanmaa kattaisi noin 80 prosenttia Pirkanmaasta, ja olisi siten jo varsin vahva toimija, toimitusjohtaja Jani Vilpponen TSOP:sta sanoo.

Vilpponen kertoo, että he ovat valmiita keskustelemaan, mikäli joku tai jotkin Pirkanmaalla toimivat osuuspankit tämän hyväksi näkevät.

– Kukin pankki on itsenäinen ja päättää asioistaan itsenäisesti, Vilpponen painottaa.

OP Kangasalan toimitusjohtaja Jyrki Turtiainen kertoo, että hänen johtamansa pankin reviirillä yhdistymisaikeiden vastaanotto on ollut myönteinen.

– Toki keskustelua on käyty jo pidemmän aikaan. Moni asiakas on tyytyväinen, että pystymme näin tarjoamaan jatkossakin laadukkaita pankkipalveluja ja pystymme yhä enemmän keskittymään asiakaspalveluun, kun niin sanottuun taustaan ja sääntelyyn liittyvää tekemistä voidaan keskittää.

MITÄPÄ mietitään muissa Pirkanmaalla toimivissa osuuspankeissa?

Mouhijärven Osuuspankki on runsaan 105 miljoonan euron taseen (31.12.2023) pankki.

– Pystymme nykyisellään palvelemaan asiakaskuntaamme, ja teemme yhteistyötä ryhmän eri toimijoiden kanssa. Hallituksen tehtäviin kuuluu vastata pankin strategisesta johtamisesta, joten hallituksemme toki pohtii säännöllisesti, mikä asiakkaillemme on parasta, toimitusjohtaja Kirsi Soltin sanoo.

Soltinin katseet ovat valoisassa tulevaisuudessa.

– Etenkin Häijään alue kasvaa ja kehittyy. Maisemakyliin kaavoitetut tontit houkuttelevat uusia muuttajia ja uskon, että Mouhijärvi on tulevaisuudessa vahvasti kasvavaa aluetta hyvän sijaintinsa ansiosta. Täältä on lyhyt matka töihin kaupunkiseudulle, mutta silti saa asua maaseudun rauhassa. Mouhijärven yhteiskoulun uudisrakennus valmistuu tänä vuonna, ja Häijääseen avautuu uusi päivittäistavaramyymälä ensi keväänä, joten myös palvelut kehittyvät, Soltin listaa.

OP Satapirkka toimii kahden maakunnan alueella Satakunnan ja Pirkanmaan rajalla. Nykyinen OP Satapirkka aloitti toimintansa toukokuun alussa vuonna 2022, ja se palvelee nyt noin 50 000 asiakasta. Pankin tase oli viime vuoden lopussa lähes 1,5 miljardia euroa.

– Osuuskunnan hallinnon tapoihin kuuluu miettiä jatkuvasti, miten osuuskunta toimii parhaiten omistaja-asiakkaidensa hyväksi. Hyvään hallintotapaan kuuluu myös, ettemme pohdi julkisesti toisten osuuspankkien hankkeita. Jokaisen pankin hallinto pohtii asioita oman asiakaskunnan ja toimialueensa näkökulmasta ja tiedottaa asioista, jos niihin on aihetta, toimitusjohtaja Janne Pohjolainen kommentoi.

OP Ylä-Pirkanmaan toimitusjohtaja Leena Selkee kertoo, ettei yhdistymisasia ole konkreettisesti ajankohtainen. Pankin tase asettui viime vuoden lopussa vajaaseen 537 miljoonaan euroon.

– Osana OP Ryhmää seuraamme toki kaiken aikaa osuuspankkien rakennekehitystä Pirkanmaalla ja Sisä-Suomen alueella, Selkee lisää.

– Pankkisääntely on tuonut viime vuosina myös meidän kokoisellemme pankille, jonka asiakasliiketoiminta on noin 870 miljoonaa euroa, paljon haasteita. Muun muassa tehtävien eriyttäminen sääntelyn vaatimalla tavalla vaatisi isompaa organisaatiota kuin pankillamme tällä hetkellä on. Toisaalta paikallisuus ja asiakkaiden taustojen ja historian tunteminen on suuri etu, josta toivoisimme voivamme pitää kiinni, Selkee sanoo.

Toimialue kattaa maaseutukuntia Pirkanmaan pohjoisosasta eli Virtain, Kihniön ja Ruoveden kunnat. Selkeen mukaan toimintaympäristö on ollut vaisu jo pari vuotta. 

– Asuntomarkkinat ovat hiljaiset, ja asuntojen hintataso on ollut laskeva. Uutta yritystoimintaa ja sen mukanaan tuomaa taloudellista toimeliaisuutta kaivattaisiin kovasti. Pankkimme henkilöasiakkaista liki puolet asuu oman toimialueemme ulkopuolella, suurin osa Tampereen talousalueella, Selkee taustoittaa.

OP Etelä-Pirkanmaa syntyi viisi vuotta sitten, kun Akaan, Urjalan ja Valkeakosken Osuuspankit fuusioituivat. Pankin tase oli viime vuoden lopussa vajaat 850 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Juha Luomalan mukaan pankin hallitus seuraa aktiivisesti OP-ryhmässä ja erityisesti Pirkanmaalla tapahtuvaa rakennekehitystä.

– Teemme hyvää yhteistyötä markkinoinnissa ja varallisuudenhoitoasioissa Tampereen Seudun Osuuspankin kanssa, mutta jatkamme itsenäisenä toimijana Etelä-Pirkanmaalla – ilman fuusiotarpeita Tampereen tai Hämeenlinnan suuntaan, Luomala linjaa.

– Olemme kuitenkin valmiita keskustelemaan niin sanottujen maaseutupankkien kanssa yhteistyön tiivistämisestä. Tällöinkin on aina mietittävä ensiksi, mikä on asiakkaan etu, Luomala korostaa. 

Luomalan mielestä pankin itsenäisyys ei ole arvo sinänsä, vaan kaikista tärkeintä on miettiä asiaa asiakkaan silmin.

– Kun pankki tuntee toimialueensa ja toimii lähellä asiakasta, yhteistyö sujuu. Esimerkiksi OP Etelä-Pirkanmaan toimialueella ei ole enää Nordean tai Dansken konttoreita, joten pankillamme on vahva rooli ja vastuu huolehtia toimialueemme pankkipalveluista ja myös siitä, että täällä on tarjolla uusia kerrostalohankkeita ja että toimialue pysyy elinvoimaisena, Luomala miettii.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%