Ruokaa läheltä

Kotimainen tattari on monipuolinen ja ravitseva valinta

today27.8.2024 1

Background
share close

Keskisen Mylly on jauhanut suomalaista tattaria Mänttä-Vilppulassa jo 30 vuoden ajan. Toimitusjohtaja Markku Vitikainen kertoo, että aluksi kyseessä oli kokeilu, mutta tattarin jalostus onnistui odotettua paremmin. Toiminta kasvoi vähitellen, ja myllystä kehittyi lopulta itsenäinen yritys. Nykyään yritys on täysin keskittynyt myllytoimintaan, ja maatilatoiminta on jäänyt taka-alalle.

Tattaria viljellään laajasti ympäri Suomea, erityisesti rannikkoalueilla. ”Olemme hajauttaneet viljelyä sääolosuhteiden takia eri puolille maata varmistaaksemme hyvän sadon”, Vitikainen toteaa. Keskisen Mylly on myös laajentanut valikoimaansa puhdaskauraan, joka tuli mukaan tuotevalikoimaan vuonna 2018 erään leipomoasiakkaan pyynnöstä.

Tänä päivänä tattarin viljely ei rajoitu enää vain Ylä-Pirkanmaalle, vaan se on levinnyt eri puolille Suomea aina Kotkasta Vaasaan saakka. Tämä hajautettu viljelystrategia parantaa sadonvarmuutta vaihtelevien sääolosuhteiden keskellä.

Vitikainen korostaa, että tattari ei ole vain keliaakikoille tarkoitettu, vaan se on monipuolinen ja ravinteikas vilja, joka sopii kaikille. Keskisen Mylly on kehittänyt tattarista useita tuotteita, kuten jauhoja, pastaa ja muita viljatuotteita, jotka ovat saaneet suosiota myös urheilijoiden keskuudessa.

Vitikainen korostaa kotimaisen tuotannon merkitystä sekä kriisivarmuuden että ekologisuuden näkökulmasta. Hän painottaa, että kotimainen tuotanto ei ole pelkästään taloudellisesti tärkeää, vaan se myös varmistaa ruokahuollon omavaraisuuden ja vähentää riippuvuutta ulkomaisista toimittajista. Ekologisesti kotimainen tuotanto on kestävämpi valinta, koska se vähentää pitkistä kuljetusmatkoista aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Keskisen Myllyn tuotteita on saatavilla kaupoissa ympäri Suomen, mikä on elinehto yrityksen toiminnalle. ”Kuljetuskustannukset ovat Suomessa korkeat, joten on tärkeää, että tuotteemme löytyvät kauppojen hyllyiltä läheltä kuluttajia,” Vitikainen kertoo.

Tulevaan satoon ja syksyyn myllyllä suhtaudutaan optimistisesti. Mylly odottaa tuhannen hehtaarin viljelysopimuksista noin 800 tonnin tattarisatoa ja 200 tonnia puhdaskauraa, mikä tarkoittaa miljoonaa kiloa jalostettavaa raaka-ainetta.

Kuuntele Keskiksen Myllyn toimitusjohtaja Markku Vitikaisen haastattelu:

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%