Kulttuuri

VIISI TÄHTEÄ – tai tarkemmin TÄYDET KOLMETOISTA. Lapset loistavat rokkaavassa musikaalikomediassa – sisältö ja sanoma haastavat aikamme kulttuurivastaisuuden

today6.9.2024 4 5

Background
share close
TAMPEREEN Työväen Teatteri tekee nyt kolmannen kerran Andrew Lloyd Webberin tuotantoa. Aikaisemmin TTT:ssä on nähty Tell me a Sunday (2008) ja Evita (2014).
School of Rock -musikaalikomedia huipentuu massiiviseen ilotteluun. Jaakko Wuolijoki Dewey Finnina on esityksen kantava voima. Lapsinäyttelijät loistavat monipuolisessa lahjakkuudessaan. Kuva: Kari Sunnari

TTT:n kaikki kolme Webberiä nähneenä nyt Suurella näyttämöllä Suomen kantaesityksensä saanut School of Rock on toteutukseltaan ehdottomasti paras. Jo torstaisessa ensi-illassa salintäyteinen yleisö palkitsi näyttelijät ja muusikot voimakkailla aplodeilla sekä kannustavilla huudahduksilla. Tiivis tunnelma nousi monta kertaa kattoon.

School of Rock -koulu on tehnyt tehtävänsä. Rooleihin valitut 7-12-vuotiaat lapset opiskelivat musikaalikomediassa tarvittavia taitoja runsaan vuoden päivät ja ovat nyt rokkaamisen mestareita. Korkeatasoisessa opetuksessa tulevat tähdet treenasivat laulamista, soittamista sekä tanssimista ja vuorosanojen esittämistä.

Tämä musikaalikomedia on valtavan suuri rutistus. Nyt synnytetty tempaa mukaansa ja pitää otteessaan. Voima kumpuaa innostuneista ja lahjakkaista taiteilijoista – vasta-alkajista ja konkareista. Seula on ollut tarkka, kun rooleja on miehitetty. Koossa on vahva ketju.

Esitys saavuttaa teatterille olennaisen kun esiintyjät kohtaavat kasvotusten yleisönsä. Nyt puhutaan spektaakkelista. Sellaisen luomiseen tarvitaan lukuisten eri alojen huippuosaajien näkemyksellistä työpanosta.

Vauhdikkaasta menosta vastaa vahva orkesteri, jota ensi-illassa johti kapellimestarina Tony Sikström. Mukana ovat kosketinsoittimet, kitarat, nokkahuilut, basso sekä rummut ja perkussiot. Ja rooleissa olevat lapset laulavat ja taituroivat oikeasti instrumenttiensa kanssa.

SCHOOL of Rock perustuu Mike Whiten käsikirjoittamaan Paramount-yhtiön amerikkalaiseen komediaelokuvaan, jonka juoni pohjautuu rämäpäisen kitaristi Dewey Finnin värikkääseen ja yllätykselliseen taipaleeseen. Nuorukainen saa potkut bändistään, mutta hän nappaa kämppikselleen tarkoitetun sijaisopettajan paikan ja alkaa valmentaa luokkansa oppilaita nimekkääseen bändikilpailuun.  
Anne-Mari Alaspää lumoaa Yön kuningattaren aariallaan. Kuva: Kari Sunnari

Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2003. Parissa kymmenessä vuodessa koi ei ole syönyt eikä ruoste raiskannut teoksen ideaa. Vuodesta 2015 lähtien School of Rock on valloittanut maailmaa Webberin musikaalikomediana. Yhdeksän vuotta sitten Broadwayltä alkanut voittokulku saavuttaa parhaillaan Suomenniemeä, kun teos on nyt TTT:n ohjelmiston kärkenä.

Voiko esitys osuakaan parempaan hetkeen ja otollisempaan maaperään! TTT:n entinen johtaja Otso Kautto haistoi jo vuosia sitten suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen kiristyvästä ilmapiiristä, mitä kulttuurin ja taiteen saroille on koittamassa. School of Rock on tyrmäävä vastaisku luovia aloja vihaaville tahoille.

Musikaalikomedia marssittaa näyttämölle lapset, joiden maailma on avoin kaikelle mahdolliselle. Teoksessa nostetaan tajuntaamme koulutuksen, ajattelun, luovuuden, sivistyksen, monikulttuurillisuuden, harrastamisen, taiteen ja moniarvoisuuden teemoja. Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä jopa uskalletaan ristiä kädet ja huutaa Jumalaa avuksi rukoilemalla.

TTT:n School of Rock on herättävä. Entäpä jos lapset eivät saisikaan käyttää lahjojaan, ja jos heillä ei olisikaan ainutkertaista mahdollisuutta olla mukana tekemässä suomalaisen teatterihistorian timanttia?

AMMATTILAISET ja lapsinäyttelijät lyövät kättä toisilleen. Jos aikuiset teatterin konkarit janoavat päästä Samuel Harjanteen mestarilliseen ohjaukseen, niin miten paljon valovoimainen maailmankansalainen Harjanne voikaan antaa lapsille! Mittaamattoman paljon. Se loistaa näyttämöllä esiintyvien pienten taiteilijoiden koko olemuksesta.
Villitsijä ja villityt. Dewey Finn (Jaakko Wuolijoki) antaa rokkikärpäsen purra. Arvostetun hienostokoulun oppilaat kohtaavat uudenlaisen maailman, jossa he löytävät itsestään staran. Kuva: Kari Sunnari

Tarinan päähenkilönä Dewey Finninä taituroi Jaakko Wuolijoki. Rooli on kuin räätälöity pellavapäiselle Wuolijoelle, joka on näyttelijän ammattinsa ohessa muun muassa tamperelaisen rockyhtye Täplän laulaja-kitaristi. Hän vastaa myös biisien kirjoittamisesta yhtyeen toisen solistin Timo Järvensivun kanssa.

Wuolijoki on Finnin osassa todellisella maratonilla mutta satasen juoksijan tempolla, Hänen maailmassaan kaikki on rockissa. Miten lennokkaasti hän repliikkinsä heittelekään! Miten mies syttyykään, kun ollaan hänen omimmalla vahvuusalueellaan! Wuolijoki tempaisee lapset mukaansa ja siipiensä suojaan. Paljon vartijaksi uskotun Wuolijoen rahkeet kestävät niin henkisesti kuin ruumiillisesti.

Arvossa pidetyn Horace Green Schoolin määrätietoisena rehtorina Rosalie Mullinsina nähdään Anne-Mari Alaspää. Hänen erityisosaamisensa tanssi, akrobatia, miekkailu sekä kosketinsoittimet näkyvät tiukkaotteisen ja nutturapäisen yksityiskoulun johtajan rivakoissa otteissa. Alaspään hopeisena soiva kirkas ääni Yön kuningattaren aariassa on nero oivallus kuvata aristokraattista maailmankuvaa.

Torstaisessa kantaesityksessä lapsiesiintyjinä taituroivat Lucas Aidoo (Mason), Jerry Holm (Freddie, rummut), Alma Järvensivu (Summer), Miitu Järvinen (Shonelle), Miisa Kivimäki (Marcy), Viola Käki (Tomika), Ukko Nieminen (James) , Konsta Okkonen (Matthew), Matias Penttilä (Lawrence, kosketinsoittimet), Iiris Riekki (Sophie), Ben Rossi (Zack, kitara), Eevi Salo (Katie, basso) ja Wilbert Savolainen (Billy).

Tämä upea lapsinäyttelijöiden joukko elää todeksi rockin ideologiaa siitä, että jokainen voi olla juuri sellainen kuin haluaa. Samuel Harjanne kirjoittaa käsiohjelmassa työstään ja tuloksistaan lasten parissa. Hänen jokainen huomionsa ja kiitoksensa konkretisoituu esityksessä. Näyttämöllä on monilahjakkaita ja itseensä luottavia lapsia. Palo taiteen tekemiseen roihuaa. Tie teatterin mystiseen maailmaan on avoinna.

MUSIKAALIKOMEDIA tarjoaa monia puhuttelevia kohtauksia. Niistä herättävimpiin kuuluvat kuvaukset perheistä, joissa Horace Green Schoolia käyvien kullannuppujen kotijoukot pohtivat suhdettaan jälkikasvuunsa. Miten klassisia vanhempien toiveet, odotukset ja vaatimukset ovatkaan! Miten elämätön elämä halutaan korjata nousevassa ikäryhmässä! Miten tuttua kaikki tyynni lapsiperheiden arjessa kansallisuuteen katsomatta!

Entäpä arvostetun koulun opettajainhuone ja siellä parveilevat kansankynttilät? Karrikoinnille ei ole sijaa, kun kuvataan elämästä vieraantunutta arkea sääntöjä ja ennakkoluuloja täynnä olevassa suljetussa piirissä.

Vapaudentuulet suorastaan ujeltavat, kun valeopettaja Finn harjoituttaa luokkaansa omilla persoonallisilla metodeillaan. Luokka puhkeaa loistoonsa, kun he pääsevät rockin suurelle areenalle.

School of Rock on elämänmakuinen musikaalikomedia, jossa tarkastellaan avarin silmin brittiläistä yhteiskuntaa. Tiukan hierarkian kuningaskunnassa uskalletaan nyt kyseenalaistaa herrat ja rouvat. Se on jotakin maassa, jossa leimakirves on iskenyt lähtemättömästi säätymerkin satojen vuosien ajan.

LAVASTEET, valot ja äänet ovat tällä kertaa balanssissa. Tampereen Työväen Teatterin mahdollisuuksiin nähden ne ovat korkeatasoiset ja oikein mitoitetut. Näyttämöä hallitsevat lapsitähdet.

Puvut, kampaukset sekä naamioinnit kertovat taidokkaasti ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta.

TTT:n valtaa rock. Se soi auloissa, portaikoissa ja lämpiöissä. Kaikkialla.

Katsojankin rock-jalka tömistää kiihtyvään tahtiin.

Tampereen Työväen Teatterilla on nyt kassamagneetti, joka houkuttaa myös nuoria runsain joukoin teatterin ainutlaatuiseen kokemusmaailmaan. Siitä kunnia kuuluu erityisesti kaikkensa antaville lapsitaiteilijoille.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%